Ljubljanska univerza si je glede vpisa tujih študentov premislila

Tisti, ki sta jih ljubljanska in mariborska falulteta za medicino zavrnili, so v Ljubljani uspeli s pritožbo, v Mariboru pa se obeta ponovni izbirni postopek.
Fotografija: V Mariboru bodo za tuje študente, prijavljene na študij splošne in dentalne medicine, ponovno izpeljali izbirni postopek. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
V Mariboru bodo za tuje študente, prijavljene na študij splošne in dentalne medicine, ponovno izpeljali izbirni postopek. FOTO: Tadej Regent

Tuji študenti iz tretjih držav, ki so se med prvimi pritožili, ker sta jim ljubljanska in mariborska univerza zavrnili vpis na študij medicine, so v teh dneh dočakali tudi odgovore – a le z ljubljanske univerze, ki je ugodila njihovim pritožbam. Na Univerzi  Maribor so prejeli eno pritožbo, ki jo bo obravnavala univerzitetna pritožbena komisija.
 
Kot so za Delo še povedali na Univerzi v Mariboru (UM), bodo za tuje študente, ki so se prijavili na študij splošne in dentalne medicine na njihovi medicinski fakulteti, ponovno izpeljali izbirni postopek, v okviru katerega bodo na dve vpisni mesti vpisali najboljša prijavljena kandidata, vpisali pa bodo tudi vse ostale kandidate, ki dosegajo enako število točk kot zadnji kandidat, uvrščen na seznam sprejetih, in sicer na enak način kot na Univerzi v Ljubljani.

Tujih kandidatov, ki so se prijavili na študij medicine in ki izpolnjujejo pogoje za sprejem, je po podatkih UL, Univerze Ljubljana, 44. Ne glede na to, ali so se pritožili ali ne, jim bodo, smo izvedeli,  omogočili sprejem v študijski program, saj da je »v skladu z načelom enakosti treba vse kandidate v enakem položaju enako obravnavati«.
 
V Gibanju za dostojno delo in socialno družbo, ki je skupaj z Delavsko svetovalnico študentom pritožbe tudi svetovalo, so ob tem dejali: »To pomeni, da so na ravni Univerze v Ljubljani očitno spremenili stališče.« Zapleti so po njihovem dokaz za pomanjkanje avtonomije univerze, medtem ko sedanji razplet »izvor problema« vrača k vladi in ministrstvu za izobraževanje.  Vodstvo UL očitke zavrača, rekoč, da »UL je in bo še naprej vztrajala pri svoji avtonomiji«.


 

Sledili so določbam razpisa


Po dostopnih podatkih naj bi se na ljubljansko medicinsko fakulteto skupaj s Slovenci brez slovenskega državljanstva želelo vpisati okrog 120, na mariborsko pa dobrih 20 tujih študentov. Po pisanju STA je mariborska medicinska fakulteta sprejela dva Slovenca brez našega državljanstva in nikogar iz držav zunaj EU, s čimer so »sledili določbam pravilnika o razpisu za vpis in izvedbi vpisa v visokem šolstvu, po katerem imajo Slovenci brez slovenskega državljanstva pri razvrščanju prednost pred tujci iz tretjih držav«, k temu pa naj bi jih silile tudi kadrovske in prostorske omejitve, saj so na pobudo vlade vpis v prvi letnik povečali za deset – na 106 mest.

Ljubljanska univerza je ugodila pritožbam zavrnjenih bodočih študentov medicine iz držav tretjega sveta. FOTO: Leon Vidic/Delo
Ljubljanska univerza je ugodila pritožbam zavrnjenih bodočih študentov medicine iz držav tretjega sveta. FOTO: Leon Vidic/Delo


Denar bo, a v 2022


Spomnimo, da se je vlada v začetku leta odločila za povečanje vpisa na medicinskih fakultetah za državljane Slovenije in EU, ni pa zagotovila dodatnih sredstev in kadrov za izvedbo. Zato medicinske fakultete niso več sprejele vseh tujih študentov z enakim številom točk, torej odličnjakov, kot je bila praksa. Obenem je ministrstvo za šolstvo julija sporočilo, da lahko fakultete naknadno sprejmejo odločitev, ali bodo razpis za tujce držav nečlanic EU sploh odprle. Za to sta se odločili obe fakulteti za medicino, ljubljanska in mariborska, in že po oddanih prijavah spremenili pogoje kandidiranja in vpis v programe omogočili zgolj Slovencem brez slovenskega državljanstva, torej osebam, ki so slovenskega rodu oziroma porekla in ki so aktivne v organizacijah Slovencev zunaj Slovenije ali so aktivno povezane s Slovenijo.

S tem sta izključili kandidate brez slovenskega državljanstva in brez statusa Slovenca. Pri tem sta se sklicevali na pravilnike, ki pa posameznim fakultetam naj ne bi omogočali naknadnega spreminjanja pogojev, kar so v sindikatu mladih označili za diskriminacijo.

Glede na nova izhodišča za pripravo rebalansa finančnega načrta, ki jih je UL prejela 18. avgusta, bo v letu 2021 za dodatna razpisna mesta zagotovljenih 151.522 evrov, vendar ta znesek ne vključuje sredstev za študijsko leto 2021/2022 - torej jesenskih mesecev izvedbe. Na UL pravijo, da so jim obljubili, da ta sredstva prejmejo v letu 2022.

Preberite še:

Komentarji: