Mufti Porić muslimane v Sloveniji pozval k cepljenju

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju epidemije koronavirusa.
Fotografija: Žalna slovesnost za umerle za covidom-19 na Žalah marca letos. Prisotni Borut Pahor, Janez Janša, Stanislav Zore, Nevzet Porić, Geza Filo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Žalna slovesnost za umerle za covidom-19 na Žalah marca letos. Prisotni Borut Pahor, Janez Janša, Stanislav Zore, Nevzet Porić, Geza Filo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

21.00 Pred kurban bajramom mufti Porić muslimane v Sloveniji pozval k cepljenju

Mufti Nevzet Porić je pred prihajajočim velikim muslimanskim praznikom kurban bajram vernike pozval, naj se cepijo. Kot je dejal v nagovoru na TV Slovenija, lahko s tem pripomorejo pri premagovanju epidemije novega koronavirusa, ki že drugo leto zapored otežuje romanje v Meko, ki običajno zaznamuje praznik.

»Današnje slike s planote Arafat v bližini Meke so žalostne. Romanje tudi letos ni to, kar naj bi bilo. V časih pred pandemijo se je na današnji dan na planoti Arafat zbralo tudi po več kot dva milijona romarjev,« je izpostavil pred mesecem imenovani novi mufti Porić.

19.00 Na razstavi Rembrandtov Orient našteli 46.000 obiskovalcev

Na razstavi Rembrandtov Orient, ki je bila do nedelje na ogled v Muzeju Barberini v Potsdamu, so kljub dolgotrajnemu zaprtju našteli nekaj več kot 46.000 obiskovalcev, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili iz muzeja. Od 22. maja si je lahko razstavo ogledalo okoli 600 obiskovalcev na dan.

Rembrandtov Abraham in angeli. FOTO: Angela Weiss/Afp
Rembrandtov Abraham in angeli. FOTO: Angela Weiss/Afp


Razstava je bila sicer postavljena 18 tednov, od 13. marca, a muzej je sedaj ponovno odprt le 11 tednov. Zaradi ukrepov za zajezitev širjenja covida-19 je bila razstava sedem tednov na ogled le na spletu, po ponovnem odprtju muzeja si jo je na dan lahko ogledalo okoli 600 obiskovalcev, kar je približno tretjina običajnega števila.

17.00 Pri prihodu na Islandijo tudi za cepljene obvezen negativen test

Pri prihodu na Islandijo bodo morali v prihodnje negativen PCR ali hitri test na novi koronavirus predložiti tudi cepljeni turisti in tisti, ki so bolezen preboleli, je danes sporočila tamkajšnja vlada. Ukrep bo stopil v veljavo v začetku naslednjega tedna, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za zaostritev vstopnih pogojev so se odločili zaradi porasta okužb v državi, ki je v primerjavi z drugimi dobro prestala krizo. Tisti, ki niso cepljeni, morajo še vedno preložiti največ 72 ur star negativen PCR test, ob prihodu pa morajo opraviti še dva testa, med katerima je petdnevna karantena.

Tudi drugod na severu Evrope zaostrujejo omejitvene ukrepe. Tako lahko po novem prebivalci Grenlandije uporabljajo javni prevoz, če so bili najmanj enkrat cepljeni. Ukrep bo veljal do najmanj konca julija, izjema velja za vožnje s taksijem. Trenutno imajo na otoku 29 aktivnih primerov, kar je največ doslej.

15.30 Na Cipru izgredi nasprotnikov cepljenja

Na Cipru so na protestu proti omejitvenim ukrepom in cepljenju proti covidu-19 v nedeljo izbruhnili izgredi. Jezna množica je vdrla v prostore televizije Sigma in uničevala predmete, pred stavbo pa so zažigali avtomobile in metali kamenje. V izgredih je bilo ranjenih najmanj 12 policistov, od tega dva huje, so danes poročali ciprski mediji.

Do danes zjutraj so aretirali pet ljudi, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Napad na televizijo se je zgodil med oddajanjem v živo. »Zunaj vse gori in ljudje so vdrli v stavbo. Če nas sliši policija, prosim, naredite kaj,« je med prenosom dejal vidno prestrašeni napovedovalec.

V nedeljo je sprva okoli 2000 protestnikov pred predsedniško palačo zahtevalo odstop predsednika Nikosa Anastasiadesa. Kasneje pa so se protestniki preselili pred poslopje televizije. Pri protestih je šlo po poročanju medijev za mešanico verskih fanatikov in nasprotnikov cepljenja, med njimi so bili tudi predstavniki skrajne levice in desnice. Kritični so bili do omejitvenih ukrepov in obveznega cepljenja za zdravstvene delavce.

Ciprski predsednik je danes izgrede označil za udarec proti demokraciji.

15.00 Unovčevanje novih bonov hitro raste

Število unovčenih bonov, ki so jih na podlagi pred kratkim uveljavljenega interventnega zakona za pomoč ob epidemiji v petek prejeli vsi prebivalci Slovenije, hitro raste. Od petka do danes zjutraj jih je bilo unovčenih že 9177, še 5835 jih je bilo rezerviranih, so sporočili iz Finančne uprave RS (Furs).

Odprtje teras gostinskih lokalov v Ljubljani aprila letos 2021. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odprtje teras gostinskih lokalov v Ljubljani aprila letos 2021. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Nove bone so prejeli vsi prebivalci s stalnim bivališčem v Sloveniji na dan 30. junij letos, unovčiti pa jih je mogoče do konca tega leta za storitve s področja gostinstva, turizma, športa in kulture. To velja za storitve, ki so v celoti izvedene in koriščene v Sloveniji. Nove bone je tako kot obstoječe turistične bone mogoče koristiti v nastanitveni dejavnosti, poleg tega pa tudi v gostinski, športni in kulturni dejavnosti, med drugim za obisk sejmov in srečanj, kinematografov, botaničnih in živalskih vrtov, za nakup knjig ali najem športne opreme.

Med doslej unovčenimi boni jih je bilo 77 odstotkov unovčenih pri ponudnikih s področja turizma, 16 odstotkov s področja gostinstva, pet odstotkov s področja športa in dva odstotka s področja kulture.

13.45 Irska se je pridružila sistemu evropskega covidnega potrdila

Irska se je danes z več kot dvotedensko zamudo pridružila sistemu evropskega covidnega potrdila, s čimer je močno omilila pogoje za vstop v državo. Zamuda je nastala zaradi kibernetskega napada na informacijski sistem irske agencije za javno zdravje. Potnikom, ki na Irsko pridejo iz drugih članic EU, Islandije, Liechtensteina, Norveške in Švice, od danes ni treba več v karanteno, če so v celoti cepljeni proti covidu-19, če so to bolezen preboleli ali če imajo negativni izvid testa na novi koronavirus, ki ne sme biti starejši od 72 ur. To pravilo velja tudi za Veliko Britanijo, ki sicer ni del sistema evropskega covidnega potrdila, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Doslej so morali vsi potniki iz drugih evropskih držav ob prihodu na Irsko v dvotedensko karanteno, ki jo je bilo mogoče končati predčasno s predložitvijo negativnega izvida testa PCR.

13.44 Prejšnji teden pri nas stagnacija števila potrjenih okužb 

Prejšnji teden je število okužb z novim koronavirusom v Sloveniji ostalo na približno enaki ravni kot teden prej. Potrdili so 377 novih primerov, kar je 13 manj kot v tednu pred tem. V bolnišnicah se zdravi le še 30 covidnih bolnikov, od tega deset na oddelkih za intenzivno nego. Smrtnih žrtev covida-19 ni bilo.

13.14 Poklukar: Solidarnost naj bo sinonim za cepljenje proti covidu-19

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes obiskal Zdravstveni dom Metlika, kjer se je s predstavniki zdravstvenih domov jugovzhodnega dela države in Posavja pogovarjal o cepljenju proti covidu-19 in obvladovanju epidemije na terenu. Ocenil je, da so Slovenci solidarni, solidarnost pa naj bo po njegovem mnenju sinonim za cepljenje. Kot je dejal, verjame v pozitivno komunikacijo in Slovence ter v njihovo solidarnost. Ta se je namreč kot ključna vrednota izkazala tako pred 30 leti oziroma pri osamosvajanju kot ključna za vzdrževanje zdravstvenega sistema v 30 letih slovenske države.

Minister Janez Poklukar. FOTO: Blaž Samec/Delo
Minister Janez Poklukar. FOTO: Blaž Samec/Delo


Prepričan je sicer, da je treba ta potencial pravilno unovčiti. Z »vsemi deležniki v družbi skomunicirati, predstaviti varnost in učinkovitost cepiv ter prednosti, ki jih prinaša za varno življenje v prihodnjih mesecih«. Veseli ga tudi, da zanimanje za cepljenje v zadnjih desetih dneh raste. Vendar pa bodo za dosego zadostne oziroma70- do 75-odstotne precepljenosti družbe potrebni dodatni napor in razumevanje ter solidarnost vseh Slovencev. Kajti le do 75-odstotna precepljenost bo jeseni v Sloveniji omogočila odprto družbo, je poudaril.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


12.45 Načrtujejo odprtje cepilnih centrov na še drugih lokacijah

Danes so odprli cepilni center na novi lokaciji na Metelkovi 9, s čimer se želijo približati pacientom, ki te ustanove poznajo, je v izjavi pojasnila koordinatorica cepilnega centra ZD Ljubljana Romana Zupan. »Vabljeni so na glavni vhod, kjer jih bo osebje sprejelo in usmerilo do cepilnega centra. Na cepljenje se še vedno lahko naročijo prek aplikacije zVem, prav tako bomo vsak dan omogočili prost vstop – oziroma cepljenje za nenaročene: – termini so objavljeni na spletni strani.« Danes bo cepljenje za nenaročene potekalo med 14. in 15. uro ter med 18. in 19. uro, na voljo pa bo cepivo Moderne. Nenaročeni lahko izbirajo med vsemi štirimi cepivi, bodo pa imeli organizirano cepljenje s posameznim cepivom na določene dneve v tednu, je povedala Romana Zupan. Prejšnji teden je vsak dan brez naročanja na cepljenje prišlo od 200 do 500 oseb.

V pripravi je tudi odprtje cepilnih centrov po drugih enotah ZD Ljubljana, in sicer v bližnji prihodnosti načrtujejo odprtje v še dveh drugih enotah. »Naša želja je, da se vsem, ki se želijo cepiti, to omogoči.« Na vprašanje o tem, katera starostna skupina prevladuje med cepljenimi, je odgovorila, da je ta zelo različna: na cepljenje prihajajo tako starejši, ki so imeli sicer že v začetku prednost, kaže pa se tudi interes med mlajšimi, torej otroki nad 12 let.



12.40 Na Tajvanu dovolili izredno uporabo lokalnega cepiva proti covidu-19

Tajvanska vlada je danes sporočila, da je izdala izredno dovoljenje za uporabo cepiva proti novemu koronavirusu, ki ga lokalno proizvaja podjetje Medigen. Strokovnjaki sodeč po rezultatih dosedanjih testiranj domnevajo, da je cepivo približno tako učinkovito kot cepivo AstraZenece.

Ta odločitev je pomembna za otok, ki se je doslej soočal z velikimi težavami pri nabavi cepiv za svoje 23-milijonsko prebivalstvo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Nabaviti jim je uspelo le 726.000 odmerkov cepiv, dokler se nista ZDA in Japonska pred kratkim odločili, da Tajvanu donirata 2,5 oziroma 3,37 milijona odmerkov. Oblasti v Tajpeju so za težave pri dobavi okrivile Peking.

11.23 Konec tedna na mejnih prehodih 1364 ljudi brez dokazil o izpolnjevanju pogojev PCT

Ta konec tedna na mejnih prehodih 1364 ljudi ni predložilo dokazil o izpolnjevanju pogojev PCT za prehod meje. Policisti so jim izdali obrazce o seznanitvi z ukrepi za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni in postopkom odreditve karantene. Obravnavali so tudi dva primera ponarejenih PCR-testov, so za STA pojasnili na policiji.

Tistim, ki ne izpolnjujejo pogojev PCT – prebolevniki, cepljeni, testirani – policisti namreč izdajo obrazce o seznanitvi z ukrepi za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni in postopkom odreditve karantene. Če oseba obrazec podpiše, se njeni podatki posredujejo Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ), ki vodi evidenco o karanteni. Če pa izjave ne podpiše, se podatki pošljejo ministrstvu za zdravje, ki izda odločbo o karanteni na domu, so pojasnili na Generalni policijski upravi.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


V Sloveniji se je namreč v četrtek začel uporabljati nov odlok o prehajanju meje, ki ukinja seznam držav in izenačuje pogoje za vstop v državo. V Slovenijo lahko po novem vstopijo vsi, ki predložijo dokazilo o negativnem PCR ali hitrem testu na novi koronavirus, pri čemer PCR ne sme biti starejši od 72 ur, hitri test pa ne starejši od 48 ur. Veljajo tudi potrdila o prebolelosti, ki niso starejša od šestih mesecev, potrdila o cepljenju proti covidu-19 in potrdila o cepljenju za prebolevnike. Tisti, ki dokazil ne predložijo, morajo v desetdnevno karanteno. Ta se lahko prekine peti dan z negativnim PCR-testom. Tujcem brez prebivališča v Sloveniji se vstop v državo dovoli, a se jih napoti v karanteno, če dokažejo, da imajo zagotovljen prostor, kjer bodo prestajali karanteno; če tega nimajo, se jim vstop v Slovenijo ne dovoli.

10.50 Okužbe med udeleženci maturantskega izleta

Epidemiološka služba NIJZ je do sobote potrdila 135 okužb z novim koronavirusom med dijaki z Dolenjske, ki so se 3. julija vrnili z maturantskega izleta v Španiji. Prepoznali so tudi vsaj 83 sekundarnih okužb, ki so povezane z okuženimi udeleženci tega maturantskega izleta.

Prepoznali so še 456 visoko tveganih stikov potrjenih okužb znotraj tega izbruha. Za te je epidemiološka služba NIJZ predlagala karanteno na domu, z izjemo prebolevnikov in cepljenih. Več okužb, 69, so do sobote potrdili tudi pri dijakih z Gorenjske, ki so se iz Španije vrnili 8. julija. Poleg tega so prepoznali vsaj 11 sekundarnih okužb ter 304 visoko tvegane stike, še piše na spletni strani NIJZ.

09.50 V nedeljo ob 590 PCR-testih potrdili devet novih okužb

V nedeljo so ob 590 PCR-testih potrdili devet novih okužb, delež pozitivnih je 1,5-odstoten, kažejo podatki sledilnika za covid-19. Poleg tega so opravili 6946 hitrih antigenskih testov. Trenutno je v državi 763 aktivnih primerov okužbe, 14-dnevna incidenca pa znaša 36,2. V bolnišnični oskrbi je 30 oseb, od tega deset na intenzivni negi. Včeraj ni umrl noben bolnik s covidom-19.



08.43 V Avstraliji podaljšali zaprtje Melbourna

V Avstraliji so danes za nedoločen čas podaljšali zaprtje Melbourna, ki bi se sicer po petih dneh moralo izteči v noči na sredo. »Te omejitve se preprosto ne morejo končati jutri ponoči,« je ob napovedi podaljšanja poudaril premier zvezne države Viktorija Daniel Andrews. Izbruha novega koronavirusa jim namreč še ni uspelo zajeziti.

Skupno tako v Avstraliji pod zaprtjem ostaja okoli 12 milijonov ljudi, med drugim v obeh največjih mestih Sydney in Melbourne.
V Sydneyju zaprtje traja že četrti teden zapored. Pristojni so odpravo omejitev obljubljali za konec meseca, a se ta po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zdi vse bolj neverjetna. V zvezni državi Novi Južni Wales, katere prestolnica je Sydney, so namreč po današnjih podatkih potrdili 98 novih okužb z novim koronavirusom. V Viktoriji, kjer se nahaja Melbourne, medtem bolje kaže, saj so danes tam potrdili 13 novih okužb. Andrews je zato prebivalcem zatrdil, da že peto zaprtje javnega življenja prinaša rezultate, saj se jim je uspelo izogniti stotinam, morda tisočem novih primerov, a da morajo še malo potrpeti.
Avstralija je dolgo veljala za zgled v boju s pandemijo covida-19, a po obdobju, ko niso imeli tako rekoč nobenih okužb, v zadnjem času te znova naraščajo. Cepljenje proti covidu-19 medtem napreduje relativno počasi.

V Avstraliji ukrep zaprtja velja za skupno okoli 12 milijonov ljudi, med drugim v obeh največjih mestih Sydney in Melbourne. FOTO: Sandra Sanders/Reuters
V Avstraliji ukrep zaprtja velja za skupno okoli 12 milijonov ljudi, med drugim v obeh največjih mestih Sydney in Melbourne. FOTO: Sandra Sanders/Reuters


07.44 V Tokiu brez novih okužb med športniki

Po najnovejšem poročilu glede okužb z novim koronavirusom v Tokiu pred olimpijskimi igrami, ki se bodo začele v petek, ni novih pozitivnih primerov med športniki. V ponedeljek zjutraj so bili, kot poroča nemška tiskovna agencija DPA, pozitivni na covid-19 le en novinar, začasni delavec in uslužbenec OI. Skupno število okužb s koronavirusom v olimpijskem okolju je od 1. julija naraslo na 58. Prejšnji dan so odkrili deset novih primerov, vključno s tremi športniki. Med drugim sta bila okužena dva nogometaša južnoafriške ekipe, ki sta že živela v olimpijski vasi.

image_alt
Rdeči karton za politični aktivizem


06.00 Na Otoku odpravljajo ukrepe proti koronavirusu

V Angliji danes odpravljajo ukrepe, ki so bili sprejeti za zajezitev epidemije novega koronavirusa. A ob naraščanju števila okuženih mnogi opozarjajo, da je ukrep preuranjen, premier Boris Johnson pa ljudi poziva, naj ostanejo previdni. Od danes v Angliji ohranjanje medsebojne razdalje in nošenje zaščitnih mask nista več obvezni. Odpravili so tudi številne omejitve glede praznovanj in množičnih dogodkov. Nočni klubi in diskoteke pa lahko znova sprejemajo goste.

image_alt
Anglija se na dan svobode spogleduje s tragedijo


Vlada se je za odpravo omejitev odločila, ker je precepljenih več kot dve tretjini odraslih prebivalcev. Ker je zato naval na bolnišnice manjši, se bo po oceni vlade zdravstveni sistem lahko spopadel z okužbami. A mnogi so do odprave zapovedane medsebojne razdalje kritični, saj na Otoku znova opažajo naraščanje števila okuženih, kar je predvsem posledica različice delta, ki se širi precej hitreje kot prejšnje različice. Od prvega julija so potrdili več kot pol milijona okužb, samo v soboto pa 54.000. Covid-19 je v Združenem kraljestvu doslej terjal več kot 128.600 smrtnih žrtev.

05.00 Ljubljanski cepilni center od danes na Metelkovi ulici 9

Cepljenje proti covidu-19 bo od danes dalje potekalo na lokaciji Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana Center na Metelkovi ulici 9, in ne več na Gospodarskem razstavišču. Hitro antigensko testiranje za zaposlene v vzgoji in izobraževanju pa se seli na lokacijo vstopne točke za odvzem brisov na parkirišču ob Metelkovi. Vsi zainteresirani se za cepljenje proti covidu-19 kot doslej lahko prijavijo na spletni strani ZD Ljubljana, z neposredno preusmeritvijo v nacionalni sistem za prijavo prek portala zVem. Prav tako je še vedno mogoča prijava pri osebnem zdravniku, so sporočili iz ZD Ljubljana.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


Zainteresirani se cepljenja lahko udeležijo tudi brez predhodnega naročanja v prosto dostopnih terminih, ki jih v ZD Ljubljana sproti objavljajo na spletni strani. Hitro antigensko testiranje za zaposlene v vzgoji in izobraževanju ter po dogovoru drugih poklicnih skupin bo na novi lokaciji do nadaljnjega potekalo ob ponedeljkih od 7. do 14. ure. Osebe se lahko testirajo v vozilu po sistemu »drive in« ali na testiranje pridejo peš, so še sporočili iz ZD Ljubljana.

Množično hitro antigensko testiranje za splošno populacijo kot doslej poteka na lokaciji pred Mestno hišo vsak delovnik od 8. do 14. ure. Predhodno naročanje ni potrebno.

Preberite še:

Komentarji: