Maljevac zvišal neprofitne najemnine, dražje bodo z aprilom

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je novo vrednost točke za določitev vrednosti neprofitnega stanovanja uskladil z rastjo cen.
Fotografija: Dvig, ki bo veljal z aprilom, bo državnemu in lokalnim stanovanjskim skladom prinesel več sredstev, tudi za obnovo fonda neprofitnih stanovanj, menijo na ministrstvu Simona Maljevca. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Dvig, ki bo veljal z aprilom, bo državnemu in lokalnim stanovanjskim skladom prinesel več sredstev, tudi za obnovo fonda neprofitnih stanovanj, menijo na ministrstvu Simona Maljevca. FOTO: Blaž Samec/Delo

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je novo vrednost točke za določitev vrednosti neprofitnega stanovanja uskladil z lansko rastjo cen življenjskih potrebščin in jo določil pri 3,65 evra. Dvig, ki bo veljal z aprilom, bo državnemu in lokalnim stanovanjskim skladom prinesel več sredstev, tudi za obnovo fonda neprofitnih stanovanj.

Kot so pojasnili na ministrstvu za solidarno prihodnost, gre za osnovo, po kateri se določa višina najemnine v neprofitnih stanovanjih.

Po navedbah ministrstva bodo lahko tako državni in lokalni stanovanjski skladi več sredstev namenili za obnovo fonda neprofitnih stanovanj. »S tem se bo posredno povečala tudi možnost za zaustavitev negativnega trenda odprodaje občinskih neprofitnih stanovanj, ki jih občinski skladi prodajajo, da pridobijo nujna sredstva za vzdrževanje svojega fonda,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Izpostavili so tudi, da so najemnine v neprofitnih stanovanjih še vedno dostopne, saj bo njihov dvig razmeroma nizek. »Socialno šibkejši pa bodo še naprej upravičeni do subvencije neprofitne najemnine, katere znesek se bo prav tako uskladil,« so zapisali.

Preberite še:

Komentarji: