Maribor dobiva pet novih intenzivnih postelj

Mariborska bolnišnica potrebuje 130 milijonov evrov za stavbe, še dodaten denar pa za  izrabljeno opremo.
Fotografija: UKC Ljubljana zaradi kadrovske stiske pet intenzivnih postelj zaprl, pošiljajo mu pa še bolnike iz UKC Maribor. Foto Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
UKC Ljubljana zaradi kadrovske stiske pet intenzivnih postelj zaprl, pošiljajo mu pa še bolnike iz UKC Maribor. Foto Jure Eržen/Delo

Maribor - Intenzivne postelje, ki so potrebne za oskrbo bolnikov po operacijah, so v UKC Maribor najožje grlo. Zaradi njih nenujne operacije odpadajo. Zdaj jih končno obnavljajo. Z investicijo dobrega pol milijona evrov bodo pridobili pet dodatnih postelj. UKC Maribor bi samo za prenovo dotrajanih stavb potreboval 130 milijonov evrov, še dodaten denar pa za novo opremo.
Milena Zupanič
Bolniki po operacijah so že tretji teden preseljeni na oddelek za kardiokirurgijo, kjer je prostora zgolj za 16 postelj namesto prejšnjih 19 postelj. »Na nadomestni lokaciji bomo delovali predvidoma štiri mesece, kolikor naj bi trajala prenova. Za bolnike, ki bi potrebovali intenzivno terapijo, se pravzaprav ni kaj dosti spremenilo. Ko so intenzivne terapije prekomerno zasedene, takšne primere rešujemo individualno, dogovorno, s premeščanjem na ustrezne oddelke ali med bolnišnicami,« je na vprašanje Dela odgovoril Jože Kučič, predstojnik oddelka.
 

Kritična še pljučni oddelek in kuhinja


V perioperativni intenzivni terapiji je bilo zaradi nujnih bolnikov vedno zasedenih 17 ali 18 postelj, le ena je bila na voljo za premeščanje operiranih bolnikov po nenujnih operacijah. Zato so morali veliko nenujnih operacij odpovedati. Zdaj bo UKC preuredil za namen intenzivne terapije knjižnico, zdravniške sobe in druge prostore ob intenzivni terapiji. Tako bodo pridobili prostor za pet dodatnih postelj. »To bo sicer omililo, a še vedno ne do konca razrešilo pomanjkanja intenzivnih postelj. Ne zdravimo samo prebivalcev iz štajerske regije. Helikopter dovaža po novem bolnike tudi iz Postojne, Nove Gorice. Zaradi pomanjkanja intenzivnih postelj moramo anesteziologi moramo prevzemati večjo odgovornost za življenje bolnikov. Vse pade na domače zdravnike. Hrvaški in drugi gostujoči anesteziologi odidejo domov,« je povedal anesteziolog Boris Rižnar.
Naložba za dodatnih pet postelj je vredna 564.750 evrov, denar je iz sredstev za za investicijsko vzdrževanje, so sporočili iz službe za stike z javnostjo. UKC Maribor bi samo za prenovo dotrajanih stavb potreboval 130 milijonov evrov, je pred časom v intervjuju za Delo povedal generalni direktor UKC dr. Vojko Flis. Na prvi dve mesti je postavil povsem dotrajan in neopremljen pljučni oddelek na Pohorju in epidemiološko nevarna kuhinjo, ki lahko postane vir zastrupitev. A država posluha za naložbe v bolnišnice nima.
 

Oprema odpisana


Tudi oprema je v UKC Maribor 85-odstotno izrabljena. Endoskopi, ki jih vsaka sodobna bolnišnica mora imeti v rezervi, s v UKC stari in odpisani, nenehno se kvarijo. Podobno je tudi z drugo opremo. Denarja zanjo ni. Zaradi pogostih okvar laboratorijske opreme se je vodstvo odločilo za brezplačno uporabo opreme za laboratorijsko diagnostiko preko nakupa reagentov.
UKC Maribor je pripravil sanacijski program, kot ga je zahtevala vlada, pri čemer je predlagal tudi ukrepe na sistemski ravni, na katere sam ne more vplivati. Letos bo imel predvidoma 4,7 milijona evrov izgube.
 

Denar za ameriške zdravnike


Tudi druge slovenske bolnišnice so zaradi pomanjkanja denarja v tehnoloških in kadrovskih težavah. »Ne vem, kako je možno, da za domače potrebe ni denarja, za zdravnike iz ZDA pa ga takoj najdejo. V UKC Ljubljana bodo prihajali iz celega sveta, izmenjevali se bodo vsak teden, pa nihče ne pove, da to ni varno. Državna sekretarka, ki je kirurginja, bi v imenu stroke morala povedati, da to ni varna rešitev. Ona bo odgovorna, ko se bo kaj zgodilo. Govorijo o amerikanizaciji zdravstva. Politika sama zdaj amerikanizira zdravstvo z ameriškimi zdravniki,« je dejal Boris Rižnar.

Več iz te teme:

Komentarji: