Matjaž Kmecl: Država naj da Koroški, kar si zasluži

Na proslavi ob obletnici zadnjih bojev druge svetovne vojne na evropskih tleh je bil podpredsednik ZZB NOB kritičen do zborovanja neonacistov nekaj kilometrov stran.
Fotografija: Kmecl je spomnil na geslo pisatelja Ivana Cankarja, da si bo narod pisal sodbo sam. FOTO: Mateja Kotnik
Odpri galerijo
Kmecl je spomnil na geslo pisatelja Ivana Cankarja, da si bo narod pisal sodbo sam. FOTO: Mateja Kotnik

Prevalje – Na Poljani pri Prevaljah so se danes nekaj pred poldnevom poklonili spominu na zadnje boje druge svetovne vojne na evropskih tleh. Zbrane - prišlo je kakšnih petsto ljudi, je nagovoril podpredsednik ZZB NOB Matjaž Kmecl.

"Na Poljani se je simbolično končal odurni in noro mračni čas. Evropa v tisočletni zgodovini ni doživela toliko grdih in človek nevrednih stvari, kot jih je prav tista leta," je zbrane nagovoril podpredsednik ZZB NOB Matjaž Kmecl in spomnil, da pogosto slišimo, kako smo bili Slovenci med drugo svetovno vojno na pravi strani zgodovine. "Pa se o tem otroci v šoli kaj učijo? Ne. Naša šola je v teh rečeh naravnost mučno oportunistična in to zaradi nekaj izdajalcev in nacifašističnih kolaborantov, ki gotovo niso bili na pravi strani zgodovine, jih pa hočejo dandanes povzdigniti v nekakšne borce zoper totalitarizem. Mogoče tudi iz obzirnosti do cerkve, " je dejal Kmecl in požel bučen aplavz.

Zbrane - prišlo je kakšnih petsto ljudi, je nagovoril podpredsednik ZZB NOB Matjaž Kmecl. FOTO: Mateja Kotnik
Zbrane - prišlo je kakšnih petsto ljudi, je nagovoril podpredsednik ZZB NOB Matjaž Kmecl. FOTO: Mateja Kotnik

Opozoril je, da se narodu, ki ne bo znal ločevati svobode od služenjčadenja, ki se bo požvižgal na vse, kar so dobrega prigarali rodovi pred njim, slabo piše. Spomnil je na geslo pisatelja Ivana Cankarja, da si bo narod pisal sodbo sam in pripomnil, da si narod lahko piše tudi slabo sodbo, ne le dobro, kot je mislil daljnovidni pisatelj.

V nagovoru se je Kmecl dotaknil tudi dogajanja čez mejo, na libuškem polju pri Pliberku, kjer je skoraj sočasno potekala slovesnost za hrvaškimi žrtvami povojnih pobojev: "Ne mislite, da je šlo za kakšne nedolžne ovčke. Nešteto dokazov je o njihovih medvojnih hudodelstvih. Danes pa prihajajo njihovi politični potomci slavit njihova 'junaštva'. In še - saj mi gre težko z jezika, njihovo 'demokratičnost'. Gre za največje neonacistično zborovanje v Evropi, ki ga tako imenovana prva žrtev hitlerjanstva, ta država mirno gleda že leta, ker pač pod kožo nikoli ni bila niti približno niti prva niti kakšna drugačna nacistična žrtev." Rekel je, da en sam pogled nanje pove, predvsem pa, kakšna usoda bi nas doletela, če se stvari ne bi zgodile kot so se tudi z boji na Poljani, na nekdanjih njivah smrti.

V nagovoru se je Kmecl dotaknil tudi dogajanja čez mejo, na libuškem polju pri Pliberku, kjer je skoraj sočasno potekala slovesnost za hrvaškimi žrtvami povojnih pobojev. FOTO: Mateja Kotnik
V nagovoru se je Kmecl dotaknil tudi dogajanja čez mejo, na libuškem polju pri Pliberku, kjer je skoraj sočasno potekala slovesnost za hrvaškimi žrtvami povojnih pobojev. FOTO: Mateja Kotnik

 "Naj bo druga vojna v zaključnimi boji na Poljani predvsem velikansko svarilo, da se s sovraštvom ne pride daleč in da se z njim ne more urejati sveta. Pa tudi, da se vsega tistega pobijanja in mračnjaštva ne da izbrisati. Kje neki odpraviti z dvema betonskima stebrom! To še najmanj. Še nekaj rodov ne. Človeški spomin je pravičen," je prepričan Matjaž Kmecl. Govor na Poljani je sklenil z mislijo, da je čas, da država tem krajem, temu koroškemu kotu, končno da to, kar zasluži: "Vsaj razvojno os, če nič drugega ne."

Komentarji: