Medicinskih sester primanjkuje tudi v Nemčiji

Zdravstveno osebje je preobremenjeno in premalo plačano
Fotografija: Slovenske sestre so čez mejo zelo zaželene. Foto Jure Eržen
Odpri galerijo
Slovenske sestre so čez mejo zelo zaželene. Foto Jure Eržen

Ljubljana – Težav z medicinskimi sestrami, predvsem velike potrebe po tem kadru, nimamo samo v Sloveniji, ampak tudi drugod, med drugim v Nemčiji.

Tam je trenutno v tej panogi zaposlenih milijon ljudi, v prihodnjih desetletjih, do leta 2060, pa naj bi jih potrebovali vsaj tri milijone. Nemška vlada je, kot poroča STA, napovedala odprtje 13 tisoč novih delovnih mest za medicinske sestre v bolnišnicah in domovih za starejše. To zdravstveno osebje je tako v Nemčiji kot tudi drugod preobremenjeno in povsod ga primanjkuje.

Nemška vlada je obljubila izboljšanje razmer. Tri ministrstva, za zdravje, za družino in za delo, so tako že razkrila načrt usklajene akcije v tem sektorju zdravstvene oskrbe. Z njo naj bi, kot predvidevajo, medicinskim sestram med drugim zagotovili višje plače in boljše delovne razmere, in to tudi s kolektivnimi pogodbami. Nekateri vidijo rešitev še v dodatni zaposlitvi te delovne sile iz tujine, drugi so glede tega zadržani, predvsem zato, ker je treba prišleke integrirati, domačih ljudi, ki bi pri tem pomagali, pa ni.

S pomanjkanjem izvajalcev zdravstvene nege se, kot rečeno, srečuje tudi naša država. Po podatkih OECD, kot smo v Delu poročali pred časom, je v Sloveniji število diplomiranih medicinskih sester na tisoč prebivalcev 2,26, v Nemčiji je ta številka štirikrat večja, 9,08. Kakorkoli, slovenske sestre so bile in so čez mejo zelo zaželene.

Komentarji: