Mesne izdelke preventivno umikajo tudi Mercator, Spar, Lidl in Tuš

Trgovci umikajo izdelke proizvajalcev TMI Košaki, Žerak Marko in mesarije Mlinarič. 
Fotografija: Doslej je umik svojih izdelkov izvedlo 11 slovenskih dobaviteljev, ki so se oskrbovali z mesom iz avstrijske klavnice. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Doslej je umik svojih izdelkov izvedlo 11 slovenskih dobaviteljev, ki so se oskrbovali z mesom iz avstrijske klavnice. FOTO: Leon Vidic

Zaradi suma zdravstvene oporečnosti ene od surovin v izdelkih so preventivni umik svojih izdelkov iz prodaje izvedli še trije slovenski dobavitelji, ki so poslovali z avstrijsko klavnico Ramsauer fleisch, iz katere so izšli meso in drugi proizvodi živali, ki ne bi smele zaiti v prehransko verigo. 

Zadnji v vrsti so umike izvedli Košaki TMI iz Maribora, Meso izdelki Žerak Marko, novogoriško podjetje Peloz, mesarija Mlinarič iz Lesc, Engrotuš, Mercator, Spar in Lidl, na spletni strani obvešča Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Mesarija Mlinarič je s prodaje umaknila ocvirke v masti, ki jih je dobavljala Sparu, Lidlu in Mercatorju. Iz mesarije sporočajo, da je bil izdelek med proizvodnjo toplotno obdelan, zato ne predstavlja tveganja za zdravje. Kljub temu pa jim ga kupci lahko vrnejo, za kar bodo dobili povrnjeno kupnino. 

Engrotuš iz svojih trgovin umika francoske, tirolske in ljubljanske klobase proizvajalcev Košaki TMI in Meso izdelki Žerak Marko.

Pri Košakih TMI so iz prodaje umaknili osem različnih izdelkov: salam, klobas in zaseke. Potrošnike, ki so izdelke kupili in jih imajo še na zalogi, v podjetju pozivajo, naj jih ne uživajo in jih vrnejo na prodajno mesto. Upravičeni so do povrnitve kupnine, v podjetju jim bodo tudi posredovali dodatne informacije.

Direktor družbe Košaki TMI Marko Žerak je v izjavi za javnost zapisal, da so »od lipniške klavnice kupovali le prvovrstne surovine pa tudi Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je stopnjo tveganja označila za nizko. Doslej je avstrijsko meso veljalo za zelo kakovostno, trg pa kot varen in visoko reguliran. Ne vem, kaj je šlo tokrat v Avstriji narobe. Njihove veterinarske službe so namreč zelo skope z informacijami, zato zdaj s trga umikamo izdelke, za katere sploh ne vemo, ali so kakorkoli sporni.«

V Košakih opozarjajo, da je, kljub strogemu notranjemu nadzoru kakovosti in tradicionalno dobremu sodelovanju z Upravo za varno hrano tokrat zatajil nadzor na avstrijski strani in dodajajo, da še zmeraj pričakujejo več informacij, kaj je v lipniški klavnici šlo narobe in kam so bili prodani sporni kosi mesa.

V podjetju Meso izdelki Žerak Marko iz Podlehnika so prav tako izvedli odpoklic več izdelkov, med drugim klobas za kuhanje, tirolske in ljubljanske salame, pizze Slovenke, haloških pečenic, safalade, pečenic s sirom, mesnega sira in svinjskih želodčkov.

V podjetju Peloz so na podlagi obvestila uradnega veterinarja odpoklicali prekajena rebra (rinfuza in veliko pakiranje, LOT: 19201) in hrenovke (v plinu in veliko pakiranje, LOT: 19202). Izdelki so bili naprodaj od 21. do 25. oktobra.
 
Preberite še: Seznam slovenskih dobaviteljev se podaljšuje   

Preberite še:

Komentarji: