Ministrica spremenila pravilnik, po novem dopustna tudi silhueta s krilom

Na semaforjih za urejanje prometa pešcev po novem dovoljeno uporabiti tudi silhueto z ženskim likom.
 
Fotografija: Prvi semafor v Sloveniji s silhueto s krilom FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Prvi semafor v Sloveniji s silhueto s krilom FOTO: Leon Vidic/Delo

Ljubljana – V skladu s spremembo pravilnika o prometni signalizaciji in prometni opremi na cestah, pod katerega se je podpisala infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek, bo po novem na semaforjih za urejanje prometa pešcev dovoljeno uporabiti tudi silhueto z ženskim likom s krilom.

Na infrastrukturnem ministrstvu pri tem omenjajo vidik nediskriminatornosti na simbolni ravni. Silhueta s krilom je, kot pojasnjujejo, dovoljena samo na svetlobnih znakih, ki so namenjeni pešcem, na drugih stalnih prometnih znakih ostajajo še naprej simboli, ki so dogovorjeni z dunajsko konvencijo in kot takšni pri nas tudi predpisani s prej omenjenim pravilnikom.

Slovenija je semafor s silhueto ženskega lika po zgledu nekaterih mest iz tujine sicer že dobila. V Kranju so pri bolnišnici za ginekologijo in porodništvo letos na mednarodni dan žensk kljub takrat veljavnemu pravilniku pripravili posebno različico semaforja, na kateri je namesto moškega upodobljen ženski lik s krilom. V kranjski mestni upravi so takrat izpostavili, da so kljub številnim prizadevanjem ženskega dela prebivalstva liki v moški podobi še marsikje v močni prevladi in da je tako tudi na semaforjih, kjer promet usmerjajo izključno moške podobe.

Komentarji: