Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Ministrstvo sprožilo postopke za sistemski nadzor v SB in ZD Sevnica

Gre za nadzor izvajanja predpisov s področja opravljanja zdravstvene dejavnosti, zavarovanja in poslovanja ter strokovnostjo, kakovostjo in varnostjo dela.
SP Celje. FOTO: Voranc Vogel/Delo
SP Celje. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Be. B.
21. 9. 2022 | 14:12
21. 9. 2022 | 14:22
2:34

Kot je bilo znano včeraj, vodstvo celjske bolnišnice ostaja. Na izredni seji sveta zavoda celjske bolnišnice odstopa direktorja Aleksandra Svetelška in strokovnega direktorja Franca Vindišarja namreč nista bila izglasovana. Po domnevni zamenjavi identitete dveh pacientov v Splošni bolnišnici Celje je ministrstvo za zdravje že v petek sprožilo postopke za uvedbo sistemskega nadzora, so sporočili z ministrstva.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, gre za celovit nadzor glede izvajanja predpisov s področja opravljanja zdravstvene dejavnosti in zdravstvenega zavarovanja ter področja materialnega poslovanja, pa tudi nadzor nad strokovnostjo, kakovostjo in varnostjo dela v SB Celje in ZD Sevnica.

image_alt
Identifikacijske zapestnice v domovih niso obvezne

Ministrstvo ugotavlja, da obstajajo razlogi za sum, da so v konkretnem primeru nastale nepravilnosti v zvezi z organizacijo ali strokovnostjo delovnega procesa oziroma nepravilnosti v zvezi s kakovostjo in varnostjo dela. Zato je Urad RS za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu že v petek pozval pristojni poklicni zbornici (Zdravniško zbornico Slovenije in Zbornico zdravstvene in babiške nege Slovenije), da za izvedbo strokovnega nadzora s svetovanjem imenujeta svoje člane v komisijo za izvedbo sistemskega nadzora, ki jo bo nato imenoval Urad.

image_alt
V 30 odstotkih niso povsem prepričani o pokojnikovi identiteti

Urad je pozval tudi ZZZS, da v skladu s svojimi pristojnostmi izvede nadzor nad izpolnjevanjem pogodb z obema zavodoma, in Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije k sočasni izvedbi nadzora po zakonu o zdravstveni dejavnosti.

Zdravstveni dom Sevnica. FOTO: Leon Vidic/Delo
Zdravstveni dom Sevnica. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ministrstvo je že v petek pozvalo vse bolnišnice, da posredujejo informacije o tem, na kakšen način imajo urejen sprejem pacientov na zdravljenje v bolnišnico s poudarkom na varnostnih mehanizmih pri ugotavljanju in potrjevanju identitete pacienta.

»Ko bodo postopki zaključeni, bo ministrstvo z ugotovitvami seznanilo javnost in po potrebi sprejelo tudi sistemske rešitve, da se tovrstni dogodki ne bodo več ponovili,« so zapisali na ministrstvu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine