Miro Cerar za miselni preskok in kadrovske okrepitve

Kandidat za zunanjega ministra Miro Cerar s podporo odbora DZ za zunanjo politiko.
Fotografija: Predstavitev kandidata za ministra za zunanje zadeve Mira Cerarja pred odborom za zunanjo politiko FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Predstavitev kandidata za ministra za zunanje zadeve Mira Cerarja pred odborom za zunanjo politiko FOTO: Leon Vidic

Kandidat za novega zunanjega ministra je svoje načrte in ambicije strnil v pet programskih točk, vzetih iz besedila koalicijske pogodbe, velik del predstavitve, ki so jo morali zaradi obilice poslanskih vprašanj in nenačrtovanih prekinitev razdeliti na dva dela, pa je Miro Cerar posvetil zagovarjanju odločitev prejšnje vlade. S tem je posredno odgovoril poslancem opozicije, ki jih je zanimalo, ali bo na položaju tudi zagovarjal nekatere sporne odločitve svojega predhodnika Karla Erjavca.

Izhodišče zunanjepolitičnih načrtov nove vlade temelji na predpostavki, da Slovenija je in bo ostala jedrna članica EU. Kot je poslancem in članom parlamentarnega odbora za zunanjo politiko povedal Cerar, je to strateška prioriteta države, ki bo v tem mandatu nadaljevala nekatere pobude iz preteklosti, poseben izziv zanjo pa bo predstavljalo predsedovanje Slovenije svetu EU leta 2021 in sodelovanje pri pripravi naslednje finančne perspektive Unije.
 

Z dialogom do implementacije odločbe


Glede ključnega zunanjepolitičnega vprašanja prejšnjega mandata, odnosov s Hrvaško, je Cerar zagovarjal ohranjanje kontinuitete dosedanjih odločitev. Njegova vlada je zaradi kršenja evropskega prava proti Hrvaški vložila tožbo na sodišču EU. »Videli bomo, ali je z dialogom mogoče priti do implementacije odločbe še pred odločitvijo luksemburškega sodišča,« je poudaril kandidat za ministra in nakazal, da bi lahko Slovenija zaradi spora otežila vstop Hrvaške v schengensko območje.

FOTO: Leon Vidic
FOTO: Leon Vidic


Kot vodja slovenske diplomacije si bo Cerar prizadeval  za čimbolj učinkovito koordinacijo države na zunanjepolitičnem področju. Po njegovih besedah je ključno, da vsi zunanjepolitični akterji nastopajo enotno in usklajeno. »S tem imajo naša sporočila večjo težo in krepijo našo pozicijo.« Cerar je med svojimi programskimi prioritetami izpostavil zavzemanje za učinkovit multilateralizem, ki je nujen za reševanje globalnih vprašanj, kot so podnebne spremembe, množične migracije in terorizem.
 

Ministrstvo potrebuje dodatne kadre


Najbolj ambiciozen del Cerarjeve predstavitve se je nanašal na gospodarsko komponento zunanje politike in na spremembe v delovanju zunanjega ministrstva. Med svoje prioritete je tako uvrstil vnašanje gospodarske diplomacije v celoten spekter zunanjepolitične aktivnosti. Zato je po njegovem prepričanju potreben tudi »miselni preskok in iskanje priložnosti v geografsko bolj oddaljenih državah«, med drugim v Aziji in Afriki.

FOTO: Leon Vidic
FOTO: Leon Vidic


Izboljšanje učinkovitosti delovanja celotnega sistema ministrstva za zunanje zadeve je Cerar povezal z obsegom razpoložljivih proračunskih sredstev. Ministrstvo po njegovih besedah potrebuje dodatne kadre, predvsem zaradi priprav na predsedovanje svetu EU.

Kar se tiče obsega diplomatsko konzularne mreže, je poudaril, da je njegova vlada v zadnjem mandatu odprla tri nova veleposlaništva, in vztrajal, da krepitev diplomatske prisotnosti prinaša nove gospodarske priložnosti in povečuje prepoznavnost države«.

Odbor za zunanjo politiko je Cerarjevo predstavitev pozno popoldne ocenil kot ustrezno. Podprl jo je z devetimi glasovi za in nobenim proti.

Preberite še:

Komentarji: