Mitja Leskovar bo postal nadškof Beneventa in papežev odposlanec v Iraku

Kdaj bo Leskovar prejel škofovsko posvečenje in bo lahko odpotoval v Irak, še ni znano. 
Fotografija: Maša v cerkvi svetega srca v Bagdadu.FOTO: Atef Hassan/Reuters
Odpri galerijo
Maša v cerkvi svetega srca v Bagdadu.FOTO: Atef Hassan/Reuters

Papež Frančišek je danes imenoval duhovnika ljubljanske nadškofije dr. Mitja Leskovarja za naslovnega nadškofa Beneventa in apostolskega nuncija v Iraku.

Kot so za Delo pojasnili v tiskovnem uradu Slovenske škofovske konference, je funkcija apostolskega nuncija primerljiva z ambasadorsko. Nunciji so lahko le nadškofi, naslov nadškofa pa je vselej lokaliziran na nadškofijo. Kljub temu Leskovar ne bo služboval v Beneventu, saj gre zgolj za hierarhični naziv. 

Mitja Leskovar, nekdanji kaplan župnije Domžale, je doktoriral iz cerkvenega prava na papeški univerzi Gregoriani in se izobrazil za vatikansko diplomatsko službo. 2001 je pričel z delom na Apostolski nunciaturi v Bangladešu. Leta 2015 je bil imenovan za svetovalca nunciature v Nemčiji, leta 2018 pa je z delom nadaljeval na nunciaturi v Indiji in Nepalu, so sporočili iz tiskovnega urada. 

Kdaj natančno bo Leskovar prejel škofovsko posvečenje in kdaj bo lahko odpotoval v Irak ter pričel s svojo službo papeževega odposlanca, zaradi globalne pandemije koronavirusa še ni znano. 

Preberite še:

Komentarji: