Na božič za obiske omejitev med občinami in regijami ne bo veljala

V primeru stabilne oziroma izboljšane epidemiološke slike se bodo 24. in 25. lahko družile osebe iz dveh gospodinjstev, največ šest odraslih oseb.
Fotografija: FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

Vlada je danes glede na opazen trend izboljšanja epidemiološke slike in po pregledu ukrepov po drugih evropskih državah sprejela režim ukrepov med božičnimi prazniki. Ukrepi bodo ob stabilni oziroma izboljšani situaciji veljali tudi med novoletnimi prazniki, je na popoldanski novinarski konferenci pojasnil vladni govorec Jelko Kacin. Kot je dejal, se je vlada odločila za postopno, nadzorovano sproščanje posameznih ukrepov. Ocenila je namreč, da že dovolj časa živimo z doslej veljavnimi ukrepi in da se vse bolj zavedajo kako zelo pomembni so za to, da zaščitimo življenja najbolj ranljivih in premagamo epidemijo. S ponedeljkom se na seznam regij z boljšo epidemiološko sliko (in ukrepov, ki veljajo zanje) priključuje še primorsko-notranjska regija.

image_alt
Dodatki za nekatere zaposlene, upokojence, študente


FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo

 

Za božič druženje do šest odraslih oseb iz dveh gospodinjstev


24. decembra in 25. decembra ter v primeru stabilne ali izboljšane epidemiološke situacije tudi 31. decembra in 1. januarja 2021 velja možnost stika z osebami največ iz dveh gospodinjstev, maksimalno šestih odraslih oseb na zasebnih površinah. V to so izvzeti otroci do 15. leta. Prav tako 24. od 12. ure do 25. decembra do 20 ure. ter na silvestrovo od 12. ure do 1. januarja do 20. ure obiske ne bo veljala omejitev gibanja med občinami in regijami. Kacin sicer svetuje vsem, ki se bodo med prazniki družili, da se po obiskih samoizolirajo. Prav tako pa vlada poziva vse, da zmanjšajo stike že v dneh pred božičem in v tednu po novem letu.

Prepoved gibanja v nočnem času oziroma policijska ure ostaja v veljavi tudi za božič. V veljavi ostaja tudi prepoved druženja in zbiranja na javnih površinah, tudi na silvestrovo. Prav tako je prepovedana prodaja in uporaba pirotehnike ter prirejanje ognjemetov.



FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


image_alt
Ministrica: Vračanje 4. januarja odvisno od nas vseh




Med božičnimi in novoletnimi prazniki bodo zaprte vse storitvene dejavnosti, kjer se ni moč izogniti tesnim telesnim stikom, in sicer od 24. decembra do 4. januarja oziroma do vključno 10. januarja, če se epidemiološka situacija ne bo izboljševala.
Prav tako velja prepoved ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom od 24. decembra do 4. januarja oziroma do vključno 10. januarja, razen izjem: prodajaln, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, pri čemer se kot izjema ne šteje prodaja oblačil in obutve v teh prodajalnah; lekarne, prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi  pripomočki, kmetijske prodajalne, bencinski servisi, finančne storitve, pošta, dostavne službe, dimnikarske storitve, individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve, osebni prevzem blaga ali hrane, razen alkohola in alkoholnih pijač, na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, pri čemer konzumiranje hrane in pijače na javnih površinah ni dovoljeno; dvig nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja.

FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo


Še vedno pa ostaja v nespremenjeni obliki veljaven odlok o začasni omejitvi pri izvajanju športne dejavnosti, ponujanje kulturnih in kinematografskih storitev. Nespremenjen v času praznikov ostaja tudi odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točaj na notranjih mejah Slovenije.

Komentarji: