Na čelo slovenjgraške bolnice se vrača Janez Lavre

Po seji sveta je s položaja odstopila strokovna direktorica in predsednik sveta zavoda.
Fotografija: Novi stari direktor bi urgentni center preselil v nov kirurški blok. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Novi stari direktor bi urgentni center preselil v nov kirurški blok. FOTO: Tadej Regent/Delo

Večina članov sveta zavoda slovenjgraške splošne bolnišnice je na današnji burni seji za direktorja ustanove podprla kandidata Janeza Lavreta in ne njegovega protikandidata Bojana Vujkovca. Takoj po seji je s položaja odstopila strokovna direktorica Jana Makuc, ki si sodelovanja z Lavretom zaradi izgube zaupanja ne predstavlja, odstopil je tudi predsednik sveta zavoda Simon Jevšinek.

»Kandidat za direktorja mora dobiti še soglasje ustanovitelja, to je vlade. Do takrat bo zavod kot vršilka dolžnosti še naprej vodila Alenka Jezernik Skudnik,« je povedal predsednik sveta zavoda Simon Jevšinek, ki zatrjuje, da s položaja predsednika sveta zavoda odstopa iz osebnih razlogov.

Strokovna direktorica bolnišnice Jana Makuc je dejala: »V predstavitvi kandidature Bojana Vujkovca za direktorja smo videli cel kup vrednot ter moralno etičnih standardov, ki naj bi jih v bolnišnici upoštevali. Odločitev sveta zavoda me je zato razočarala in presenetila. Ali pa tudi ne. Moram reči, da se ne bojim toliko korone, kot se bojim takega vpletanja politike v delo stroke in posledic, ki jih bodo take odločitve prinesle.«



Z odstopom strokovne direktorice bo prenehal mandat tudi vsem sedemnajstim predstojnikom bolnišničnih oddelkov. Janez Lavre, dolgoletni direktor bolnišnice, ki je spomladi zaradi žaljivih tvitov odstopil s položaja, je v predstavitvi zatrdil, da že ima ekipo, ki je z njim pripravljena delati, in da se brez nje sploh ne bi prijavil na razpis.

»V napačno smer gremo. Še je čas,« je člane sveta poskušal prepričati predstojnik Centra za zdravljenje Fabryjeve bolezni Bojan Vujkovac, prepričan, da Lavre ekipe še nima, in to sredi epidemije.


Podpora zaposlenih ali podpora politike


Če bo Janez Lavre dobil soglasje vlade in spet postal direktor bolnišnice, si bo prednostno prizadeval za nujne naložbe. Če bodo na razpolago evropska sredstva, je po njegovem mnenju smiselno zgraditi novo bolnišnico na lokaciji v bližini tretje osi in letališča v Mislinjski Dobravi. Naložba naj bi bila po njegovem mnenju vredna 300 milijonov evrov. Prepričan je, da sanacija nujna tako za dotrajan kirurški blok kot tudi interni oddelek. Napovedal je, da bi nov kirurški blok lahko zgradili v dveh letih, še prej pa bodo morali najti prostor za deset ambulant in sto bolniških postelj v njem.

Janez Lavre. FOTO: Tadej Regent/Delo
Janez Lavre. FOTO: Tadej Regent/Delo


Zavrnil je očitke, da je pri njem problem komunikacija. »Vedno sem pripravljen na pogovor z argumenti,« je zatrdil članom sveta zavoda, pred novinarje pa ni stopil in menda tudi ne bo, dokler ne bo dobil soglasja vlade k imenovanju.

Na vprašanje predsednika sveta zavoda, kaj je zanj pomembnejše – podpora zaposlenih ali podpora politike, je odgovoril, da je gotovo najpomembnejša podpora zaposlenih, da pa je treba tudi z ustanoviteljem dobro sodelovati. Boljše sodelovanje je obljubil tudi s slovenjgraškim zdravstvenim domom, kjer je največ težav z delom v urgentnem centru. Lavre bi v novem kirurškem bloku zanj našel nov, večji prostor.

Vlada je pred sejo sveta zavoda razrešila članico sveta Danico Repas (Desus) in na njeno mesto imenovala Štefana Šumaha (SDS). Tako si je zagotovila politično večino. Predstojniki oddelkov, med njimi Marko Zupančič z oddelka za urologijo, so dan pred sejo zaman sporočali politiki, da se je s kadrovskimi menjavami neodgovorno ukvarjati v času krize. Zaradi nje so lani v bolnišnici zdravili 568 bolnikov, tudi otrok. Najmlajši je bil star komaj štiri tedne. Trenutno je v bolnišnici bolnikom s covidom-19 namenjenih 40 navadnih in sedem intenzivnih postelj, njihovo število pa lahko še povečajo. Lani je tam umrlo 106 bolnikov s covidom-19.

Preberite še:

Komentarji: