Na mejnih prehodih ure čakanja, danes izdali 435 odločb o karanteni

Na nekaterih mejnih prehodih je, tudi zaradi izdajanja karantenski odločb, ob vstopu v Slovenijo gneča. A številni so se odpravili tudi na Hrvaško.
Fotografija: Mejni prehod Dragonja danes. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Mejni prehod Dragonja danes. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Potem ko je včeraj ob polnoči na mejnih s prehodih s Hrvaško začel veljati ostrejši režim zaradi poslabšanja epidemiološke slike, je tudi danes na nekaterih mejnih prehodih prišlo do večjih zastojih. Predvsem za vstop v Slovenijo je bilo ponekod potrebno čakati tudi več kot dve uri.

Predvsem na Gruškovju, Obrežju, Metliki in Jelšanah, kjer po novem izdajajo karantenske odločbe.

Po podatkih prometno-informacijskega centra za državne ceste zastoji še zdaj, v večernih urah, vztrajajo na mejnih prehodih Obrežje, Sočerga, Sečovlje, Gruškovje, Slovenska vas, Dragonja in Jelšane. Na Gruškovju so potniki v osebnih vozilih za vstop v Slovenijo še po 20. uri čakali dve uri, ponekod je bilo potrebno potrpeti okoli uro.

Aktualni podatki o stanju na mejnih prehodih:


 

Danes že 435 odločb o karanteni


Včeraj, na prvi dan veljave strožjih ukrepov ob prehajanju državne meje, so zdravstveni delavci v sodelovanju s policisti na mejnih prehodih izdali in vročili 338 odločb o karanteni. Več kot polovica vseh odločb je bila odrejena prišlekom iz Bosne in Hercegovine. Danes so jih izdali še 435, so STA pojasnili na ministrstvu za zdravje. STA je ta podatek objavila okoli 19.30.

Največ odločb so pristojni v soboto vročili na mejnem prehodu Obrežje, in sicer 130, najmanj na mejnem prehodu Pince, kjer so jih vročili pet. Podobno je bilo tudi danes, ko so jih na Obrežju vročili 273 in v Pincah pet. Na Brniku so v soboto izdali 16, danes pa še 40 odločb.

Karantenske odločbe pristojni izdajajo na štirih mejnih prehodih s Hrvaško, in sicer na mejnih prehodih Gruškovje, Obrežje, Metlika in Jelšane, ter v Pincah na meji z Madžarsko. Osebe, ki izpolnjujejo pogoje za izdajo odločb, lahko v Slovenijo vstopajo le še na teh mejnih prehodih.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Pristojni karantenske odločbe izdajo osebam, ki prihajajo iz katere od držav s t. i. rdečega seznama oz. ki ne morejo dokazati, da prihajajo iz držav članic EU. Če nekdo, za katerega velja obvezna karantena, poskuša v Slovenijo vstopiti na kakšni drugi točki, ga preusmerijo na enega od omenjenih petih mejnih prehodov.

V skladu s petkovim sklepom vlade namreč vročanje odločb o karanteni od sobote dalje poteka že na meji. Policisti od prišlekov, ki prihajajo iz katere od držav s t. i. rdečega seznama držav z visokim tveganjem za okužbo s covidom-19, ob vstopu v Slovenijo zahtevajo podatke in jih nemudoma posredujejo predstavniku ministrstva za zdravje. Ta že na samem mejnem prehodu poskrbi za izdajo in vročitev odločbe o karanteni. Po vročitvi odločbe se osebi dovoli vstop v državo.

Ker informacijski sistem za izdajo karantenskih odločb še ni podprt, to čakanje in zastoje še podaljša.

FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Številni na dopust na Hrvaško


Številni so se danes vseeno odpravili na dopust na Hrvaško. Kot je znano, to, da je Slovenija Hrvaško umaknila z zelenega in jo uvrstila na rumeni seznam, v resnici ne pomeni kakšne bistvene spremembe. Slovenci, ki se odpravijo na Hrvaško, se namreč lahko vrnejo v domovino brez težav, če dokažejo, da so bili na Hrvaškem. Zadostuje že račun, lahko tudi iz gostilne, kot je povedal notranji minister v odstopu Aleš Hojs.



Takšna je bila dopoldanska gneča v smeri proti Hrvaški. FOTO: Hak
Takšna je bila dopoldanska gneča v smeri proti Hrvaški. FOTO: Hak

Preberite še:

Komentarji: