Na psihiatrični kliniki po sumu grobega ravnanja izredni nadzor

Modrica ni bi bila posledica nasilja, obstaja pa možnost neprimernega ravnanja zaposlenega, so sporočili s klinike.
Fotografija: Modrice na pacientki po ugotovitvah intrenga nadzora niso posledica nasilja. Fotografija je simbolična. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Modrice na pacientki po ugotovitvah intrenga nadzora niso posledica nasilja. Fotografija je simbolična. FOTO: Blaž Samec/Delo

Izredni strokovni nadzor na Univerzitetni psihiatrični kliniki Ljubljana je pokazal, da modrica pri eni od pacientk ni bila posledica nasilja, obstaja pa možnost neprimernega ravnanja zaposlenega, so sporočili s klinike. V okviru nadzora so zato zaposlenega pozvali na zagovor, ki bo v četrtek, so še pojasnili za STA.

Svojci so februarja obvestili pristojne na psihiatrični kliniki o sumu grobega ravnanja s pacientko. Na oddelku so med pregledom pacientke opazili modrico na levi nadlakti in se v zvezi s poškodbo nemudoma posvetovali z Inštitutom za sodno medicino, so pojasnili na kliniki. Izdali so napotitev na pregled in opravili pogovor z zaposlenimi na oddelku.

Generalni direktor klinike Bojan Zalar je 19. februarja odredil strokovni nadzor, v okviru katerega je tričlanska komisija pregledala dokazila ter opravila razgovore z zaposlenimi na oddelku, pacientko in njenimi svojci.

image_alt
Minister meni, da je direktor Psihiatrične klinike naredil napako

»Komisija je ugotovila, da modrica ni bila posledica nasilnega ravnanja, obstaja pa možnost neprimernega ravnanja zaposlenega,« so na kliniki zapisali v sporočilu za javnost. Zaposlenemu so vročili vabilo na zagovor, ki bo v četrtek, so pojasnili za STA.

Zalar je zapisal, da so v tem primeru svojci korektno in razumno sodelovali ter s tem bistveno pripomogli k ugotavljanju stanja. Sporočili so še, da bodo gradivo posredovali pristojnim organom.

Več očitkov nasilja

Klinika se sicer že dlje časa sooča z očitki o nasilju zaposlenih nad pacienti. Policija je lani po poročanju spletnega portala N1 o sumu nasilja na kliniki sprožila kriminalistično preiskavo in podala kazensko ovadbo zaradi povzročitve lažje poškodbe. Urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu na ministrstvu za zdravje pa je zaradi očitkov o nasilju na kliniki uvedel sistemski nadzor nad kliniko.

Svet zavoda je na decembrski seji med drugim obravnaval poročilo o anonimnih in drugih prijavah ter obtožbah o domnevnem neprimernem ravnanju zaposlenih, pa tudi o obsegu incidentov pacientov nad zaposlenimi za obdobje zadnjih treh let, je decembra navedel Zalar.

Ob tem se je svet seznanil z izsledki notranjih in zunanjih izrednih strokovnih nadzorov, ki so potekali v zadnjih treh letih. »Svet zavoda je ugotovil, da so vse aktivnosti, ki naslavljajo to problematiko, potekale skrbno, v skladu s protokoli in v okviru pristojnosti, ki jih ima v zvezi s tem Univerzitetna psihiatrična klinika Ljubljana,« je poudaril generalni direktor.

Preberite še:

Komentarji: