Na srcu bolni otroci julija v tujino

Namesto v UKC bodo slovenske otroke od julija bolnišnično zdravili v tujini. Kje, se še ne ve.
Fotografija: Kardiokirurg prof. Igor Gregorič iz ZDA vodi zavod, ki mogoče sploh ne bo začel delovati. FOTO: Blažž Samec/Delo
Odpri galerijo
Kardiokirurg prof. Igor Gregorič iz ZDA vodi zavod, ki mogoče sploh ne bo začel delovati. FOTO: Blažž Samec/Delo

Ljubljana – Če jim v UKC ne bo uspelo do začetka julija najti dveh novih otroških kardiologov, bodo začeli na srcu bolne otroke, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, pošiljati v tujino, je včeraj napovedal generalni direktor UKC Aleš Šabeder. Vsako leto hospitalizirajo okoli 400 na srcu bolnih otrok; toliko bi jih torej šlo v tujino. Kam, se še dogovarjajo.

Po Šabedrovih besedah se UKC vsak dan pogovarja z ministrstvom za zdravje po telefonu, vsak teden pa imajo tudi sestanek. Vendar so jim včeraj dopoldne kljub temu poslali še pismo o krizi v otroškem srčnem programu. Julija namreč odidejo vsi štirje kardiologi. Z najetimi kardiologi, intenzivisti in kardiokirurgi jim je uspelo popolniti vsa delovišča, razen 24-urne oskrbe na srcu bolnih otrok in konziliarnega svetovanja. To pomeni, da otroku, ki je, denimo, hud ledvični bolnik, a mu iznenada začne odpovedovati srce, glede srca ne bodo mogli pomagati. Ali bodo vsi štirje zares odšli?
 

Premalo otrok potrebuje operacijo


»Kardiologi postavljajo pogoje, ki se jih ne da uresničiti. Eden od teh je 24-urna prisotnost kirurga. Tega ne moremo zagotoviti, že zato ne, ker premalo otrok potrebuje operacijo,« je povedala Ana Marija Meglič, strokovna direktorica pediatrične klinike. Pri zagotovitvi kadra je UKC računal na pomoč Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni (Nios), ki ga je ustanovila lani vlada. Kardiologi pediatrične klinike pa so tudi zaradi ustanovitve Niosa dali odpoved. Ko so opazili, da jih Nios ne bo zaposlil, so raje šli iskat delo drugam, je povedala Megličeva.

Nios se še vedno ukvarja z lastnim administrativnim obstojem. V torek je imel svet zavoda – predsednik je kardiokirurg prof. Igor Gregorič iz ZDA – svojo drugo sejo. Na njej so sprejeli poslovnik in statut, s čimer je omogočen administrativni začetek delovanja, so sporočili z ministrstva za zdravje. Po njihovi informaciji bo konec tedna objavljen razpis za direktorja.

Izvedeli smo še, da Gregorič išče kader po vsem svetu in še vedno meni, da bo srčni center v resnici zaživel, čeprav se člani hkrati pripravljajo tudi na samoukinitev. Odločitev je odvisna od tega, ali bo vlada uresničila spremembe zaposlovanja zdravnikov iz tretjega sveta. Zakoni so zdaj taki, da niti srbskim niti indijskim, ameriškim in drugim zdravnikom zunaj EU ni omogočeno delo v Sloveniji: njihova licenca pri nas ne velja, pa tudi jezika na nivoju C1 se ne zmorejo naučiti tako hitro. Vlada bi morala predlagati spremembo zakonov, parlament pa bi jih moral sprejeti po nujnem postopku. Kot vemo, Slovenija zdaj nima vlade in ne parlamenta. Hitre rešitve torej ne bo.

Komentarji: