Zaposleni v oddaji Panorama danes niso mogli dostopati do delovnih mest

Odgovorni urednik drugega programa TVS Rajko Gerič je potezo označil za »šikaniranje«. Uprava RTVS se sklicuje na pravilnik o hišnem redu.
Fotografija: FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Voranc Vogel/Delo

Zaposlenim v informativni oddaji Panorama na drugem programu Televizije Slovenija (TVS), ki so bili napoteni na čakanje na delo doma, so danes onemogočili dostop do delovnih mest. Odgovorni urednik drugega programa TVS Rajko Gerič je dejal, da odredba o napotitvi na čakanje ni upoštevala zakona o delovnih razmerjih, in jo označil za nezakonito. V Upravi Radiotelevizije Slovenija (RTVS) so danes dodatno pojasnili, da pravilnik o hišnem redu prepoveduje vstop in zadrževanje v prostorih RTVS brez utemeljenega razloga.

image_alt
Kardum: Sistem na RTVS preprosto »zaciklan« in srhljivo samozadosten

Uprava Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je v sredo zaposlenim v oddaji Panorama, ki za leto 2024 ni bila uvrščena v programsko-produkcijski in finančni načrt, posredovala odredbo o napotitvi na čakanje na delo doma. Po Geričevih navedbah so jim odredbo sicer posredovali že 29. decembra, a jo je podpisal namestnik direktorice TVS. Gerič je za STA povedal, da so zaposleni tej odredbi oporekali, ker namestnik ni pooblaščen za to.

Gerič je odnos vodstva RTVS do zaposlenih na čakanju označil za »šikaniranje« oziroma zlorabo pooblastil. Pojasnil je, da odredba ni upoštevala zakona o delovnih razmerjih, po katerem bi morala uprava RTVS o tem seznaniti sindikate, narediti program dela in zaposlene pozvati, da porabijo presežke ur in lanski dopust.

»Ker smo še vedno redno zaposleni, delodajalec nima nobene podlage, da bi nam onemogočil, da pridemo do svojega delovnega mesta,« je v izjavi za medije dejal urednik. Ker jim je bil vstop v delovne prostore onemogočen zaradi blokiranih delovnih kartic, so se že obrnili na inšpekcijske službe in policijo.

Rajko Gerič. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Rajko Gerič. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Odredbo za delo od doma dobili le delavci v Panorami

»Medtem ko mojim kolegom ni omogočeno delo, nekatere na novo zaposlujejo,« je dodal. Interno zaposlovanje novih novinarjev in honorarnih delavcev namreč še vedno poteka.

Kljub temu da v novem programsko-produkcijskem načrtu ni bila ukinjena le Panorama, ampak več oddaj na RTVS, so po njegovih navedbah odredbo o čakanju na domu prejeli le delavci v Panorami.

Uprava je danes dodatno pojasnila, da RTVS delavcem v času veljavnosti odredbe ne more zagotavljati dela. Vstop in zadrževanje v varovanih prostorih ter drugih prostorih objektov RTVS in v njegovi okolici brez utemeljenega razloga, ki ni vezan na delovanje zavoda, nista dovoljena oziroma sta prepovedana, so dodali.

»Zaposlenim bo omogočen dostop do prostorov, kjer morebiti hranijo svoje osebne stvari in jih želijo iz prostorov RTVS odnesti v obdobju veljavnosti odredbe,« so zagotovili v sporočilu za javnost.

RTVS je omenjene zaposlene napotil na čakanje zaradi poslovnih oziroma organizacijskih razlogov. Skladno s sprejetim programsko-produkcijskim načrtom za leto 2024 in odpovedjo programov jim kot delodajalec začasno ne more več zagotavljati dela, določenega s pogodbo o zaposlitvi, so v soboto za STA pojasnili v zavodu.

»Delodajalec bo javnega uslužbenca o datumu in uri vrnitve na delo obvestil najmanj 24 ur pred zahtevanim prihodom na delo. Čakanje na delo na domu lahko traja največ šest mesecev v posameznem koledarskem letu. V času čakanja na delo ima javni uslužbenec pravico do nadomestila plače v višini 80 odstotkov osnove iz sedmega odstavka 137. člena zakona o delovnih razmerjih,« so zapisali v odgovorih na vprašanja STA.

FOTO: Črt Piksi
FOTO: Črt Piksi

Aktiv pozival, da se informativni program ne deli

»Aktiv novinarjev IP TVS obžaluje, da so nekateri člani aktiva zaradi ukinitve informativnih oddaj na TV SLO2 trenutno na čakanju, a opozarja, da je ves čas ostro nasprotoval spremembi statuta in vzpostavitvi dveh informativnih programov na naši hiši,« so danes iz aktiva zapisali v sporočilu za javnost.

V sporočilu za javnost je aktiv novinarjev IP Televizije Slovenija zapisal, da je takratno vodstvo generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha, ki je hkrati opravljal tudi funkcijo direktorja Televizije, na več sestankih in tudi javno pozval, naj informativnega programa ne deli na IP 1. programa in IP 2. programa. Kljub jasnemu in odločnemu nasprotovanju je generalni direktor novi statut predlagal programskemu in nadzornemu svetu, ki sta oblikovanje potrdila. Aktiv je javno nasprotoval takšni odločitvi, ki se je izkazala za napačno.

Spomnili so, da je aktiv novinarjev IP TVS sicer pred tem nasprotoval tudi PPN za leto 2021, ko je bila ob kadrovski stiski predvidena nova dveurna informativna oddaja Panorama na 2. programu TV SLO, obenem pa so se ukinjale pomembne oddaje na 1. programu TV SLO. Kolektiv je zbral 134 od 143 podpisov takrat zaposlenih v Informativnem programu proti uvedbi tako drastičnih sprememb, ki so se pozneje res izkazale za napačne.

Opozarjajo, da zaradi spremembe statuta, pri kateri je vztrajalo prejšnje vodstvo, aktiv novinarjev IP TVS pripombe ni pristojen za 2. program. V primeru čakanja na delo do zdaj zaposlenih na 2. programu, ki ima svojega odgovornega urednika, tako odgovore javnosti in zaposlenim lahko da samo sedanje vodstvo TV SLO in uprava RTV Slovenija.

V aktivu še enkrat poudarjajo, da so nasprotovali PPN, s katerim so uvedli Panoramo in tam tudi brez ustreznih govornih in drugih usposabljanj zaposlili novinarje in urednike v precej višje plačne razrede, kot jih imajo drugi novinarji in uredniki v IP, ter spremembi statuta, ki je pripeljala do delitve informativnega programa.

Preberite še:

Komentarji: