Nekdanja predsednika tudi o Evropi

Slovenske in hrvaške izkušnje bi lahko bile pomembne za Evropo.

Objavljeno
22. maj 2019 22.22
Posodobljeno
22. maj 2019 22.25
FOTO: Voranc Vogel
Hrovača – S pogledi in razmišljanji o dogodkih in razlogih, ki so privedli do razpada Jugoslavije, sta se na Škrabčevi domačiji v Hrovači srečala Milan Kučan, prvi predsednik samostojne Slovenije, in Stjepan Mesić, nekdanji predsednik Hrvaške. Spomnila sta se časov osamosvajanja, ko so politiki obeh republik odlično sodelovali in je kazalo, da bi lahko rešili vsa medsebojna vprašanja, tudi mejo. Toda prijateljski odnosi so minili, zaupanje med državama pa je težko povrniti, je dejal Kučan.

image
FOTO: Voranc Vogel


Dotaknila sta se tudi evropske politike, ki je naredila napako, je opozoril Kučan, ko je razpad Jugoslavije opredelila kot lokalni problem, kar še vedno razume v primeru Bosne in Hercegovine ter Kosova. V razmišljanjih o prihodnosti sta se nekdanja predsednika strinjala, da bi Slovenija in Hrvaška lahko imeli večjo vlogo v Evropi, ki do številnih problemov nima jasnega stališča.

image
FOTO: Voranc Vogel


»Slovenija in Hrvaška nimata niti ene skupne iniciative, ki jo Evropa potrebuje, pa ne le o reševanju problemov na Balkanu, ampak tudi o varovanju Jadrana, energetski politiki in drugem,« je naštel Kučan. Po njegovem je Evropska unija v krizi, ki bi jo morali reševati tudi z izkušnjami iz razpada Jugoslavije. Mesić je dodal, da bi EU morala postati eden od velikih svetovnih igralcev, vendar bi to lahko dosegla le tako, da bi države iz regije izpolnile pogoje in postale del unije. »Slovenija in Hrvaška bi morali pomagati državam, ki niso v Evropski uniji.« To je pomembno tudi zato, ker se zdaj po Evropi širita nacionalizem in fašizem.