Sodišče bo tožbo neimenovanih tožilcev obravnavalo kot nujno

Matej Oštir in Tanja Frank Eler sta vložila novo tožbo in zahtevo za začasno odredbo.
Fotografija: Na upravnem sodišču so danes potrdili, da so v sredo prejeli tožbo proti sklepu vlade in zahtevo za izdajo začasne odredbe. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Na upravnem sodišču so danes potrdili, da so v sredo prejeli tožbo proti sklepu vlade in zahtevo za izdajo začasne odredbe. FOTO: Leon Vidic/Delo

Po tem, ko se je prejšnji teden iztekel rok za prijavo na nov poziv ministrstva za pravosodje, v katerem so 15 dni čakali na morebitne kandidature za evropske delegirane tožilce, se zdaj stvari še dodatno zapletajo. Kot je znano, je vlada s sklepom, ki je po oceni pravne stroke nezakonit, prvi postopek izbire razveljavila.

Na prvi razpis so se prijavili trije tožilci, od njih je državnotožilski svet vladi v imenovanje predlagal dva, Matej Oštirja in Tanjo Frank Eler. Neuradno naj kandidata zaradi svojega preteklega dela ne bi bila po godu predsedniku vlade Janezu Janši​, uradno pa naj bi se v postopku izbire zgodile nejasnosti. 

Oštir in Frank Elerjeva sta se, kot smo pisali, odločila za ponovno kandidaturo. Zdaj pa sta po naših informacijah vložila še novo tožbo in zahtevo za začasno odredbo. Frank Elerjeva je v imenu obeh za Delo informacijo potrdila, na pravosodnem ministrstvu pa se niso odzvali na prošnjo za komentar. 
 

Sodišče: Zadevo obravnavamo kot nujno


Na upravnem sodišču so danes potrdili, da so v sredo prejeli tožbo proti sklepu vlade in zahtevo za izdajo začasne odredbe. »Sodišče je že včeraj poslalo tožbo z zahtevo za izdajo začasne odredbe toženi stranki v odgovor. Zadevo sodišče obravnava kot nujno v času poletnega poslovanja,« so zapisali na upravnem sodišču. »Po prejemu odgovora na tožbo in začasno odredbo bo sodišče nadaljevalo z reševanjem zadeve. Predvideni so kratki roki, zato sodišče v prihodnjem tednu pričakuje odzive tožene stranke,« so še zapisali in dodali, da bo sodišče naslednje obvestilo javnosti glede poteka postopka posredovalo v drugi polovici prihodnjega tedna.

image_alt
Odstopna izjava Anžeta Erbežnika z mesta državnega sekretarja


Njun prvi poskus na upravnem sodišču namreč ni bil uspešen, saj je sodišče zavrglo tožbo o (ne)imenovanju; ker niso bile izpolnjene procesne predpostavke, je zavrglo tudi zahtevo za izdajo začasne odredbe. V obravnavani zadevi tožnikoma sklep vlade, s katerim so pravosodnemu ministrstvu naložili ponovitev postopka, namreč ni bil vročen, zato sta tožnika tožbo vložila preuranjeno, so v začetku prejšnjega meseca še zapisali na upravnem sodišču.

Tožilca Matej Oštir in Tanja Frank Eler sta se znova prijavila na razpis za evropska delegirana tožilca, zdaj pa sta znova tudi vložila tožbo na upravno sodišče. FOTO: Matej Družnik/Delo
Tožilca Matej Oštir in Tanja Frank Eler sta se znova prijavila na razpis za evropska delegirana tožilca, zdaj pa sta znova tudi vložila tožbo na upravno sodišče. FOTO: Matej Družnik/Delo


Spomnimo, državnotožilski svet, ki je pristojen za postopek izbire tožilcev, je ocenil, da je tako kot vladni sklep o neimenovanju izbranih dveh kandidatov nezakonit tudi novi poziv k vložitvi kandidatur. Iz njegovega pisnega stališča je tudi razvidno, da o morebitnih novih kandidaturah za evropska delegirana tožilca državnotožilski svet sploh ne bo odločal, s tem pa je tudi že seznanil glavno evropsko tožilko Lauro Kövesi. Minister za pravosodje Marjan Dikaučič pa upa, da si bo državnotožilski svet premislil, na ministrstvu so že napovedali tudi možnost nove ponovitve razpisa. 

Dogovor med Slovenijo in Evropskim javnim tožilstvom sicer je, da se mu pošlje le dva pri nas izbrana kandidata, saj kolegij Evropskega javnega tožilstva ne bo opravljal postopka izbire med več imeni, ki bi jih morebiti poslali iz Slovenije.

Predsednik vlade Janez Janša je glede imenovanja evropskih delegiranih tožilcev izjavil, da bodo zadeve urejene do jeseni, za zdaj pa ne kaže, da se bo zaplet rešil, kot si je zamislil premier. Rešitev tega gordijskega vozla pa bo očitno prišla po sodni poti.

Preberite še:

Komentarji: