Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Klemen Grošelj obvestil stranko, da se umika

Evropski poslanec Klemen Grošelj je po naših informacijah Gibanje Svoboda obvestil, da se umika z liste za prihajajoče evropske volitve.
Klemen Grošelj je neuradno veljal za prvi evropski obraz stranke, ki pa ga je nato uvrstila šele na osmo mesto na kandidatni listi. FOTO: Leon Vidic/Delo
Klemen Grošelj je neuradno veljal za prvi evropski obraz stranke, ki pa ga je nato uvrstila šele na osmo mesto na kandidatni listi. FOTO: Leon Vidic/Delo
3. 4. 2024 | 15:24
3. 4. 2024 | 20:08
4:28

Največja vladna stranka Gibanje Svoboda naj bi v soboto predstavila svojo kandidatno listo za evropske volitve, s katero pa imajo, kot smo že pisali, veliko težav. Za najzanesljivejša kandidata sta ves čas veljala sedanja evropska poslanca Irena Joveva in Klemen Grošelj – v evropski parlament sta bila sicer izvoljena na listi LMŠ –, a se je tudi v tem primeru zalomilo.

Klemen Grošelj, ki so ga v Gibanju Svoboda, kot smo poročali, uvrstili na osmo mesto kandidatne liste, kar je sprejel z velikim razočaranjem, je po naših informacijah Gibanje Svoboda pisno obvestil, da odstopa in umika soglasje h kandidaturi na evropskih volitvah. Neuradno naj bi celo napovedal izstop iz stranke. Menda ga je do te odločitve pripeljalo dejstvo, da so ga kljub obljubam, da bo na vrhu liste, tik pred sejo sveta stranke minuli teden obvestili, da bo na njenem repu. Klemen Grošelj informacij o razočaranju in svoji odločitvi, da ga na listi ne bo, ne želi komentirati.

V Gibanju Svoboda so potrdili, da jih je Grošelj obvestil o odstopu, in se mu zahvalili za dosedanje delo. Informacije o izstopu iz stranke pa niso želeli komentirati, češ da gre za podatek osebne narave.

Da bi do sobote, ko bodo po napovedih stranke na festivalu Svobode ob Zbiljskem jezeru predstavili listo devetih kandidatov za evropske volitve, vendarle dosegli neko soglasje, se tako zdi le malo verjetno.

Vabili celo Marto Kos

Minuli teden so na svetu stranke sicer potrdili sedem kandidatov za evropske volitve. To so, poleg Klemna Grošlja, ki se torej ne gre več, še Irena Joveva, ki je v zadnjih dneh opazno okrepila svoje pojavljanje; Uroš Brežan, nekdanji minister za naravne vire in prostor, ki je moral s funkcije odstopiti in je zdaj nadomestni poslanec državnega zbora; njegova strankarska kolegica Tamara Vonta; predsednik strankinega podmladka Matej Grah in Maša Kociper, ki je zdaj državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade, pred tem pa je bila poslanka SAB Alenke Bratušek, ter 72-letni direktor postojnske porodnišnice Aleksander Merlo, sicer nekdanji poslanec LDS.

V Gibanju Svoboda so imeli kar štiri kroge evidentiranja kandidatov za evropske volitve. Z iskanjem prepoznavnih uveljavljenih imen imajo očitno težave. Na javnomnenjskih lestvicah njihova najbolj priljubljena političarka Urška Klakočar Zupančič, ki jo je ta teden tudi sam Robert Golob znova poskušal prepričati, naj kandidira, vztraja, da zaradi družinskih razlogov tega ne more. »Z odgovornostjo sem sprejela mesto predsednice državnega zbora, rada bi končala mandat ter izpeljala začete projekte,« pravi.

Da bi si premislila, jo je poskušalo pripraviti več sogovornikov, ki so ji omenjali, da so h kandidaturi na listi Gibanja Svoboda poleg nje poskušali nagovoriti tudi nekdanjo podpredsednico stranke in nesojeno kandidatko Gibanja Svoboda za predsednico republike Marto Kos. Kosova je za Delo to potrdila. Slovenska politika je po tej izkušnji ne zanima več.

Ker je leta 2022 zaradi razočaranja v zvezi z dogajanjem v Gibanju Svoboda iz stranke izstopila z besedami »To ni več moja stranka«, so poskusi, da bi jo zvabili h kandidaturi, presenetljivi, hkrati pa potrjujejo oceno, da stranka potrebuje dobre kandidate, ki bodo znali primerno vsebinsko nastopati v predvolilnih soočenjih. Pred zadnjimi evropskimi volitvami to ni povsem uspevalo nekdanji novinarki Pop TV Ireni Jovevi, ki jo je na enem od soočenj na primer presenetilo vprašanje o trianonski pogodbi. Zato so se takrat v LMŠ odločili, da bodo v predvolilna soočenja raje pošiljali Klemna Grošlja, ki se je bolje izkazal.

image_alt
Urško Klakočar Zupančič bodo snubili do konca

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine