Močan veter odnesel tudi del strehe podjetja SIJ Metal Ravne

Agencija za okolje je za vsa območja države, razen za jugozahod, izdala oranžno vremensko opozorilo. Delno se bo zjasnilo ponoči.
Fotografija: V bližini letališča E. Rusjana Maribor je pihal viharni veter. FOTO: Matej Štegar/Twitter Neurje.si
Odpri galerijo
V bližini letališča E. Rusjana Maribor je pihal viharni veter. FOTO: Matej Štegar/Twitter Neurje.si

Na severu države so se pojavile nevihte, ki so se nato širile proti notranjosti države. Prešle so dele Koroške in Gorenjske, nato pa še Štajersko in Dolenjsko. Kot kažejo prve informacije centra za obveščanje, je neurje največ težavah poročalo iz občin ob reki Dravi, iz Mežiške doline, z območja Slovenj Gradca, Kamnika, Lukovice, Braslovč in Slovenske Bistrice. Že od popoldneva je aktiviranih več gasilskih društev.

Močno neurje je zajelo območje občin Braslovče, Domžale, Kamnik, Litija, Lukovica, Hoče-Slivnica, Lovrenc na Pohorju, Maribor, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Starše, Novo mesto, Šentjernej, Trebnje, Črna na Koroškem, Dravograd, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem in Slovenj Gradec.

Zalite so kleti, tudi tiskarna in frizerski salon

Po sedaj zbranih podatkih centra za obveščanje je močan dež zalil kletne prostore stanovanjskih objektov, voda je zalila več dvorišč, prostore trgovskega podjetja, tiskarne in frizerskega salona. Veter pa je podrl več 100 dreves, odkril nekaj streh stanovanjskih, gospodarskih objektov in streho podjetja ter poškodoval pokrov dimnika. Med drugim je odnesel tudi del strehe podjetja SIJ Metal Ravne.

V naselju Spodnja Polskava je udar strele poškodoval stanovanjski objekt, eno osebo so zaradi tega prepeljali v bolnišnico.

image_alt
Na ekstremno vreme naša infrastruktura ni pripravljena

Po podatkih prometno-informacijskega centra za državne ceste zaradi plazu pri Fali promet na cesti Ruše-Lovrenc na Pohorju promet poteka izmenično enosmerno, županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak pa je sporočila, da je zaradi plazu trenutno neprevozna cesta Črna-Sleme. Plaz se je sprožil tudi v naselju Javorje, v občini Črna na Koroškem.

Kot poroča Dolenjski list, je nekaj pred 17. uro neurje zajelo tudi Dolenjsko, in sicer območje občin Novo mesto, Trebnje, Šentjernej, Straža, Mirna Peč, Črnomelj, Žužemberk in Metlika. Na ceste se je podrlo več dreves, zaradi česar je bil ponekod onemogočen ali oviran promet. Podrto drevje je poškodovalo tudi nekaj parkiranih avtomobilov, meteorna voda pa je zalila več objektov in dvorišč. Na ceste je naneslo večje količine blata. Močan veter je razkril nekaj streh na stanovanjskih in gospodarskih objektih.

Zjasnitev ponoči

Agencija za okolje (Arso) je izdala opozorilo, da so v notranjosti države možne močnejše nevihte s pogostimi udari strel, močnejšimi sunki vetra, nalivi in točo.

Delno se bo zjasnilo ponoči, nevihtni oblaki bodo razpadli. Jutri bo deloma sončno, kakšna ploha bo nastala še na vzhodu. V soboto in nedeljo bo pretežno jasno in vroče, v obetih še piše Arso.

Preberite še:

Komentarji: