Potniki se bodo domov morda vrnili do konca tedna

Slovenci pravijo, da še ne vedo, kako bodo odpotovali domov, potem ko se bodo izkrcali z ladje. V agenciji, prek katere so potovali, pravijo, da je za pot domov odprtih več možnosti.
Fotografija: Japonske oblasti so testirale vse potnike, ni pa še izvidov. FOTO: Behrouz Mehri/AFP
Odpri galerijo
Japonske oblasti so testirale vse potnike, ni pa še izvidov. FOTO: Behrouz Mehri/AFP

Japonske oblasti so danes sporočile, da so testirali vse potnike in člane posadke na ladji za križarjenje Diamond Princess, kjer je največ okuženih z novim koronavirusom COVID-19 izven Kitajske. Ladja je od začetka februarja v karanteni in je zasidrana v japonskem pristanišču v Jokohami. Na ladji je okuženih najmanj 542 oseb, navaja francoska tiskovna agencija AFP

V pismu potnikom so pristojne japonske oblasti navedle, da bo potrebno nekaj časa za nekatere rezultate testov, zaradi česar načrtujejo izkrcanje med 19. in 21. februarjem. »Če ste vi in vaš sostanovalec oba negativna in nimata vročine ali respiratornih simptomov, se bosta lahko pripravila na izkrcanje,« so v pismu še zapisale oblasti. Po navedbah AFP bodo morali vsi, ki so imeli tesne stike s komerkoli, ki je bil na testiranju pozitiven, ostati v karanteni do zadnjega dne. Naknadno so še sporočili, da bodo prvih 500 zdravih potnikov z ladje spustili v sredo. Večinoma gre za japonske državljane. 


 

Zatika se pri poti domov


Med potniki je tudi šest slovenskih državljanov. 

Kot je v telefonskem pogovoru za Delo povedal eden od slovenskih parov na ladji, se zatika pri organizaciji njihovega skorajšnjega odhoda domov: »Nihče nas noče; v hotelih gostje z ladje niso dobrodošli, na komercialne lete ne smemo. Čeprav smo v stiku s slovenskim veleposlaništvom v Tokiu - nazadnje smo govorili pred eno uro, še ne vemo, kako bomo odpotovali v Evropo. Šušlja se, da bi lahko bil to en let za vse državljane Evropske unije skupaj, uradnih informacij še ni«.

Sogovornik pravi, da je težava tudi v tem, ker vsi Slovenci še niso dobili rezultatov testiranj - en par je bil testiran v nedeljo -, in jih danes zaradi pozne popoldanske ure ne gre pričakovati. Sicer niso zaskrbljeni, saj so vsi trije pari zdravi in se dobro počutijo.

O evakuacijah potnikov z ladje vedo le to, da so odšli Američani, saj so bili njihovi sosedje.

Na ladji je okoli 3600 ljudi. Izkrcanje se bo za zdrave potnike predvidoma začelo jutri. FOTO: Charly Triballeau/AFP
Na ladji je okoli 3600 ljudi. Izkrcanje se bo za zdrave potnike predvidoma začelo jutri. FOTO: Charly Triballeau/AFP

 

Agencija čaka na odločitve ministrstva


S slovenskimi potniki so v stiku tudi v agenciji, prek katere so odpotovali na križarjenje. Za Delo pojasnjujejo, da pot domov usklajujejo z ministrstvom za zunanje zadeve in veleposlaništvom v Tokiu. »Vseskozi smo v stikih s potniki in danes zjutraj so se oglasili, z njimi je vse dobro. Zdaj čakamo rezultate testov na prisotnost virusa, od česar je tudi odvisno, kdaj se bodo izkrcali. Če bodo testi negativni, bodo lahko morda že jutri zapustili ladjo, sicer pa najkasneje do 21. februarja.« 

Obstaja več možnosti, kako se bodo vrnili domov, je pa to odvisno od odločitev naše države, dodajajo, a poudarjajo, da bodo storili vse, da bo pot domov potekala, kar se da hitro. A za zdaj nimajo konkretnih odgovorov.

V agenciji, kjer so po njihovih zagotovilih v stiku z ladijsko družbo Princess, še povedo, da bi se za Slovence moralo potovanje končati ravno na dan, ko se je začela karantena, to je 4. februarja. Kdo bo kril dodatne stroške zaradi nastale situacije, ne morejo povedati. Potnike bo, kot pridajo v agenciji, ob prihodu domov zagotovo pričakal pregled, a to je v pristojnosti ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).


 

Po potnike letalo ene izmed držav EU


Na ministrstvu za zunanje zadeve se zavedajo stiske, v kateri so slovenski potniki na ladji za križarjenje. A dokler ne dobijo (negativnih) izvidov, ladje ne morejo zapustiti. Trenutno so stvari še v rokah japonskih oblasti, ki se zelo bojijo, da se virus ne bo razširil.

Na ministrstvu so v dogovoru z drugimi državami Evropske unije, katerih državljani so na ladji. Največ je Italijanov, na ladji so še Nemci, Hrvati, Romuni in Slovenci. Manj verjetno je, da bi se domov vrnili s komercialno linijo, ampak bo kot kaže, ena izmed teh držav na Japonsko poslala svoje letalo, da se bodo državljani različnih evropskih držav (Italije, Nemčije, Romunije, Irske, Poljske, Grčije, Hrvaške, Slovenije) skupaj vrnili domov v eno izmed evropskih mest. 

Dogovori potekajo in upajo, da bodo potniki na domačih tleh do konca tedna. 

Ali bo po Slovence na letališče, kamor bodo pristali po letu z Japonske, odletel falcon, so na ministrstvu odgovorili negativno, saj je to letalo na popravilu. Na ministrstvu so še povedali, da je za potnike načeloma sicer res odgovorna agencija, prek katere so potovali, a gre tokrat za izredno situacijo. 
 

Po prihodu domov


Če država zanje ne bo odredila karantene, se bodo vrnili na svoje domove (štirje od šestih v Slovenj Gradec). Direktor tamkajšnje bolnišnice Janez Lavre pravi, da bi bilo dobro, da bi ostali doma in se štirinajst dni družili v čim ožjem krogu ljudi. Če bi v tem času dobili povišano telesno temperaturo, bi se sprva lahko zdravili sami, če pa bi se stanje poslabšalo, bi morali do osebnega ali dežurnega zdravnika. V kolikor bi se pojavil sum tveganja na okužbo s koronavirusom je po protokolu za ukrepanje pristojna infekcijska klinika v Ljubljani. »Po njihovem prihodu domov vemo, na kaj lahko računamo, pa tudi, kako bomo ukrepali,« je še poudaril direktor Lavre.

Slovenjgraška bolnišnica ima načrt delovanja v kriznih razmerah, po katerem bi bolnišnico takoj zaprli, za obolele pa izpraznili enega od oddelkov. Slovenjgraška občina je pripravljena nuditi vso pomoč, tudi finančno, pri evakuaciji svojih občanov s križarke v Jokohami. O tem je župan Tilen Klugler pisno obvestil tako slovensko zunanje ministrstvo kot tudi slovensko veleposlaništvo v Tokiu. 

Na NIJZ so za zdaj skopi s pojasnili: »Natančen protokol ravnanja glede slovenskih potnikov na ladji bo odvisen od epidemioloških vhodnih podatkov slovenskih državljanov. NIJZ je ves čas v tesnih stikih z ministrstvom za zdravje in zunanje zadeve. Ko bo znan datum vrnitve potnikov v Slovenije bomo po protokolu ravnanja obvestili javnost. Spoštovali bomo dostojanstvo in integriteto potnikov ter ravnali na način, da bo zagotovljena tudi najvišja stopnja varovanja zdravja prebivalcev Slovenije.«

Na NIJZ so sicer pripravili podrobnejše nasvete pred in po potovanjih in več informacij o novem virusu. 

Do zdaj so se z ladje izkrcali le domnvno zdravi Američani, ki so jih v ZDA odpeljali s tovornimi letali. FOTO: Issei Kato Reuters
Do zdaj so se z ladje izkrcali le domnvno zdravi Američani, ki so jih v ZDA odpeljali s tovornimi letali. FOTO: Issei Kato Reuters


Japonska se sicer sooča s kritikami zaradi obvladovanja razmer na ladji. Zdravstveni minister Katsunobu Kato je danes poudaril, da se bodo potniki, pri katerih bo test negativen, lahko izkrcali. Kot je dejal, potekajo priprave, da bi se izkrcanje začelo v sredo, trajalo pa bi dva do tri dni.

Komentarji: