Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Nov pospešek Starejšim za starejše

Program teče 14. leto in je že nekoliko »podhranjen«, zato je donacija dobrodošla.
Katarina Klemenc in Rožca Šonc ob predaji donacije Leka programu Starejši starejšim. FOTO: Silva Čeh
Katarina Klemenc in Rožca Šonc ob predaji donacije Leka programu Starejši starejšim. FOTO: Silva Čeh
26. 6. 2018 | 17:00
26. 6. 2018 | 17:16
3:35
Ljubljana – Družba Lek je slovenskemu programu Starejši za starejše donirala deset tisoč evrov in s tem dala dodaten zagon sicer zelo uspešnemu program, ki je lani prejel tudi nagrado državljan Evrope.

V programu deluje 3500 prostovoljcev, v glavnem upokojencev, ki obiskujejo in skrbijo za upokojence, starejše od 69 let. Rožca Šonc, vodja tega izjemnega programa, je za Delo povedala: »Program Starejši za starejše je poseben tudi zato, ker poiščemo starejše, jih obiščemo na domu, se z njimi pogovorimo in tako neposredno od njih ugotovimo, kako živijo, kakšne so njihove potrebe, kakšno pomoč in storitve potrebujejo in ali bi jim lahko pomagali. Seveda zato, da bi lahko čim dlje ostali v domačem okolju.«

Program teče 14. leto in Šončeva poudarja, da so že nekaj let nekoliko »podhranjeni«. Ob vseh težavah, tudi proračunskih primanjkljajih, je bilo zanje na voljo manj sredstev, zato so morali nekoliko zmanjšati število vključenih društev. Rožca Šonc: »Donacija družbe Lek nam bo zelo pomagala, zato bomo lahko letos vključili novih deset društev. Skupaj nas je v program Starejši za starejše vključenih 3500 prostovoljcev, toda ko se to razdeli na tristo društev, številka ni več tako velika.« Tudi zato se že veselijo novih prostovoljk, saj so si v programu delujoči sami nabrali nekaj let, tako da bi bila okrepitev z mlajšimi več kot dobrodošla.

Kaj so glavna dela, ki jih prostovoljke opravijo v programu? Šončeva razlaga: »Eno so druženja za preprečevanje problema osamljenosti in odtrganosti od družbe, saj je tega veliko. Med ta prostovoljska dela sodijo tudi spremstvo in prevozi k zdravniku, pomoč pri prinašanju stvari iz trgovine in lekarn. Prav tako je pomembna pomoč pri urejanju zadev na uradih, centrih za socialno delo, pri patronaži, prinašanje paketov iz Rdečega križa, Karitasa. Tega je veliko.« Koliko ljudi potem v programu Starejši za starejše obiščejo? Rožca Šonc odgovarja: »Obiščemo jih najmanj od 65 do 70 tisoč na leto, skupno opravimo več kot 105 tisoč obiskov.« Nekatere obiščejo vsaj enkrat na leto, nekatere tudi pogosteje, kar je odvisno od njihovih potreb in okoliščin, v katerih živijo.

Katarina Klemenc, direktorica korporativnega komuniciranja pri Leku, ki je v imenu podjetja v prostorih Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus) izročila donacijo, je seveda poudarila pomen programa. »V programu Starejši za starejše smo prepoznali skupno poslanstvo, kako drug drugemu pomagati, družbi, v kateri delamo in živimo, pa vračati. Ta program prepoznavamo kot zelo pomemben in družbeno koristen, zato se upokojencem prostovoljcem, ki ga izvajajo, zahvaljujemo in jim čestitamo,« je povedala za Delo. S sredstvi se bo lahko za deset novih povečalo število društev, ki bodo v tem programu sodelovala, za ta dela se bo lahko izobrazilo novih sto prostovoljcev in s tem se bo povečala pokritost skrbi za starejše po vsej Sloveniji. »S tem Lek daje družbi konkreten prispevek k izboljšanju položaja starejših v družbi, ki so, kot vemo, ena od bolj ranljivih skupnosti,« je poudarila Katarina Klemenc.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine