Novi rektor bo Zdravko Kačič

V tekmi za prvega moža mariborske univerze presenetljiv poraz favorita Žana Jana Oplotnika.
Fotografija: Novi rektor bo Zdravko Kačič. Foto Arhiv Dela
Odpri galerijo
Novi rektor bo Zdravko Kačič. Foto Arhiv Dela

Maribor - Potem ko je že v prvem krogu Zdravko Kačič presenetljivo zbral več glasov kot njegov favorizirani protikandidat Žan Jan Oplotnik, je Kačič za las slavil tudi v današnjem drugem krogu volitev za rektorja mariborske univerze.

Kandidat iz fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI), je Oplotnika, ki prihaja iz ekonomsko poslovne fakultete (EPF), premagal za zgolj slave štiri odstotke, saj je zbral 51,9 odstotka glasov, medtem ko je njegov protikandidat uspel prepričati 48,1 odstotka volilnih upravičencev. Med te so letos poleg pedagoških prvič sodili tudi nepedagoški delavci ter študenti, Kačič pa se lahko za svoj uspeh verjetno zahvali tudi kampanji svoje matične fakultete, ki je po neuradnih informacijah v primerjavi s prvim krogom uspelo animirati precej več svojih študentov, da so se podali na volišča. Pred štirinajstimi dnevi je volilno pravico izkoristilo manj kot pet odstotkov študentov, res pa njihovi glasovi v končnem seštevku nimajo enake teže, saj v primerjavi s pedagoškimi delavci štejejo le dvajset odstotkov.

Sicer pa je bila splošna volilna udeležba študentov tudi včeraj skromna, saj se je odločilo svojega favorita podpreti le 6,9 odstotka študentov, celo nekaj manj volilnih upravičencev kot v prvem krogu pa je prišlo iz vrst profesorjev in nepedagoških delavcev - prvih je bilo 75 odstotkov, drugih dva odstotka več. Kačič bo nasledil rektorja Igorja Tičarja, ki je prav tako prihajal iz FERI in ki se je moral zaradi upokojitve v začetku letošnjega leta predčasno posloviti od funkcije.

Na rezultate so se že odzvali tudi v visokošolskem sindikatu. Po besedah Marija Javornik Krečič, predsednica Visokošolskega sindikata na mariborski univerzi v tem mandatu pričakujejo akademski socialni dialog in da se bo nova vodstvena ekipa povzpela nad parcialne osebne interese različnih skupin in posameznikov ter delovala v dobro zaposlenih, študentov in institucije kot celote.

Komentarji: