Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Janković: NPU tokrat ne preiskuje mene, ampak mojo družino

Policija ne razkriva imen preiskovancev, se pa hišne preiskave izvajajo na območju Ljubljane.
Preiskovalci NPU na območju Ljubljane že od jutranjih ur izvajajo hišne priskave. Za zdaj molčijo o tem, koga konkretno preiskujejo. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Preiskovalci NPU na območju Ljubljane že od jutranjih ur izvajajo hišne priskave. Za zdaj molčijo o tem, koga konkretno preiskujejo. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
21. 12. 2021 | 09:40
21. 12. 2021 | 13:32
5:08

Po poročanju nekaterih medijev policija že od jutranjih ur izvaja hišne preiskave pri petih osebah, med preiskovanci pa naj bi bili člani družine ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Policija na naša konkretna vprašanja, koga vse preiskujejo in zakaj, ni odgovorila. Janković pa je glede hišnih preiskav dejal, da so bile tokrat usmerjene na družinske člane in ne nanj.

»Na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne fizične osebe, vam zaradi varstva osebnih podatkov ne moremo dati odgovora. Potrdimo lahko le, da preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) danes opravljajo hišne preiskave na območju Ljubljane. V hišnih preiskavah, ki se izvajajo v zasebnih in poslovnih prostorih, zbirajo obvestila in iščejo dokaze zaradi suma kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete,« je pojasnil Drago Menegalija, tiskovni predstavnik policije za področje kriminalitete. Kot še dodaja, so današnje hišne preiskave del dve leti trajajočega predkazenskega postopka, ki ga usmerja specializirano državno tožilstvo. Več informacij bo policija posredovala čez dan.

Po poročanju medijev naj bi policija izvajala hišne preiskave zaradi sumov zlorabe položaja in pranja denarja pri članih družine ljubljanskega župana Zorana Jankovića in povezanih osebah. O preiskavah je prvi poročal portal Siol, ki je objavil imena preiskovanih. To so po njihovih informacijah županov sin Damijan Janković in njegova žena Urshula Gawish, žena Zorana Jankovića Mija Janković ter podjetnika Gregor Marolt in Jan Bec.

Spomnimo, da so na portalu Necenzurirano.si včeraj pisali, da naj bi se pred volitvami začeli obračuni s političnimi nasprotniki vladajoče stranke. To naj bi izvedli s hišnimi preiskavami, med njimi naj bi bil tudi ljubljanski župan Zoran Janković.

Enajst hišnih preiskav, pet osumljenih

Iz generalne policijske uprave so objavili sporočilo za javnost, v katerem poudarjajo, da preiskovalci NPU danes opravljajo enajst hišnih preiskav v zasebnih in poslovnih prostorih na območju Ljubljane zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti. Kaznivih dejanj je osumljenih petih fizičnih oseb, nobeni pa ni bila odvzeta prostost.

»Pri izvajanju hišnih preiskav sodeluje 34 preiskovalcev, predkazenski postopek pa usmerja specializirano državno tožilstvo. Preiskovalci NPU obravnavajo sum kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti proti dvema fizičnima osebama. Sum se nanaša na oškodovanje gospodarske družbe, ki sta jo fizični osebi obvladovali prek lastništva poslovnih deležev in poslovodnih funkcij. Z različnimi finančnimi transakcijami iz oškodovane družbe na novoustanovljeno družbo in drugo družbo, ki ju je obvladoval eden od osumljencev, je bila pridobljena premoženjska korist v višini 1.240.000 evrov. Kasneje pa so bila opravljena nakazila iz teh dveh družb v višini 1.040.000 evrov, in sicer več drugim pravnim in fizičnim osebam, ki so denarna sredstva dvigovali v gotovini.« 

Po poročanju medijev policija menda izvaja hišne preiskave pri družini župana Zorana Jankovića. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Po poročanju medijev policija menda izvaja hišne preiskave pri družini župana Zorana Jankovića. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Preiskovalci obravnavajo tudi sum kaznivega dejanja pranja denarja proti petim fizičnim osebam, saj je bil del zneska v višini 1.040.000 evrov večkrat dvignjen v gotovini, s tem pa naj bi se poskušal zakriti dejanski izvor teh sredstev. Za kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je predpisana kazen zapora od enega do osmih let, za kaznivo dejanje pranja denarja pa je predviden zapor do osem let in denarna kazen.

Janković za dogajanje krivi Janšo

Kot je na novinarski konferenci pojasnil Zoran Janković, je bila tarča preiskovalcev njegova soproga Mija, predstavnike NPU pa so po njegovih besedah zanimali plačani računi. Povedal je tudi, da so kriminalisti obiskali njegovega sina Damijana Jankovića in njegovo partnerico Ursulo Gavish. Tudi tam so po županovih besedah kriminalisti opravili korektno in kot je dodal, preiskave potekajo tudi na družbi Electa. »Med hišno preiskavo pri meni doma so odnesli 32 plačanih računov, pri čemer bi lahko te račune kriminalisti dobili tudi v banki ali v podjetju. To, kar piše v obtožnici, je prazno in nič ne bo iz tega,« je poudaril Janković.

Hkrati je povzel besede svojega odvetnika Janeza Koščaka, ki je v zvezi s preiskavami dejal, da se je predvolilna kampanja že začela. »Žal mi je žene in otrok,« je dejal Janković in za dogajanje obtožil premiera Janeza Janšo. »Če bo predsednik vlade, s katerim že dolgo nisem v dobrih odnosih, dejal, da o tem ni vedel nič, potem ga slabo obveščajo,« je še dejal Janković.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine