NSi začela s pripravo interpelacije zoper ministrico za kulturo

Vse bolj verjetna se zdi vložitev tretje interpelacije v tem mandatu.
Fotografija: »Strinjamo pa se, da gre za zelo pomembno obdobje, ki morda ni bilo dovolj obravnavano in prav zato smo ustanovili nov muzej, ki združuje tematsko in programsko delovanje obeh muzejev, ter tako dobili res velik nov zavod, ki se bo ukvarjal z novejšo in sodobno zgodovino Slovenije,« je v odzivu na kritike ob ukinitvi samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve povedala ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki ji v opoziciji žugajo tudi s protesti in interpelacijo. FOTO: Črt Piksi/Delo
Odpri galerijo
»Strinjamo pa se, da gre za zelo pomembno obdobje, ki morda ni bilo dovolj obravnavano in prav zato smo ustanovili nov muzej, ki združuje tematsko in programsko delovanje obeh muzejev, ter tako dobili res velik nov zavod, ki se bo ukvarjal z novejšo in sodobno zgodovino Slovenije,« je v odzivu na kritike ob ukinitvi samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve povedala ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki ji v opoziciji žugajo tudi s protesti in interpelacijo. FOTO: Črt Piksi/Delo

»Poslanska skupina NSi osamosvojitev Slovenije razume kot temeljno dejanje naše državnosti, ki si v zgodovini ter zavesti naroda zasluži posebno mesto. Ukinitev samostojnosti Muzeja slovenske osamosvojitve je korak v napačno smer, čemur v NSi ostro nasprotujemo,« sporočajo z NSi po današnji seji poslanske skupine, kjer so se uskladili, da bodo začeli s pripravo interpelacije zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko.

Sami z osmimi poslanci interpelacije sicer še ne morejo vložiti – potrebnih je najmanj deset podpisov poslancev –, zato bodo podporo najverjetneje primorani iskali pri poslanski skupini SDS. Ali bodo podpise prispevali, v SDS doslej še niso jasno odgovorili. Pričakovati je, da se bo odzval prvak SDS Janez Janša jutri, saj bo prisoten tudi na novinarski konferenci Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve na to temo.

Če interpelacija bo, Asta Vrečko napoveduje, da bo spet pojasnila argumente za združitev obeh muzejev in poskušala prepričali še tiste, ki morda dvomijo o tej odločitvi. V koaliciji pa naj bi bili do te odločitve enotni.

To bi bila po interpelaciji zunanje ministrice Tanje Fajon in zdaj že nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar tretja interpelacija v tem mandatu.

image_alt
Ukinitev samostojnega muzeja osamosvojitve razburja

Preberite še:

Komentarji: