Mateja Logar: Pritisk na bolnišnice ponovno narašča

Predstavnici zdravstvene stroke sta poudarili pomen cepljenja proti bolezni covid-19.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic/Delo

V Sloveniji so včeraj potrdili 937 novih okužb, pozitivnih PCR-testov je bilo 17 odstotkov. Potem ko so z Evropske agencije za zdravila (Ema) včeraj sporočili, da je cepivo, ki sta ga razvila podjetje AstraZeneca in oxfordska univerza, varno, se danes nadaljuje cepljenje s tem cepivom. 

Na novinarski konferenci sta stanje glede epidemije v Sloveniji komentirali vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar in Simona Repar Bornšek iz ZD Ljubljana.

Novinarsko konferenco si lahko ogledate tukaj



»Epidemiološka situacija v Sloveniji se ponovno nagiba v smer, kamor si ne želimo,« je povedala doc. dr. Mateja Logar. Vse več okuženih je iz skupine oseb nad 55 let, ki pogosteje potrebujejo bolnišnično zdravljenje. Pritisk na bolnišnice ponovno narašča, trend zmanjševanja števila covidnih oddelkov pa se po besedah vodje svetovalne skupine ne bo mogel nadaljevati.

Spregovorila je tudi o cepljenju. »Ema je potrdila to, v kar smo bili strokovnjaki prepričani. Cepivo AstraZenece je varno,« je komentirala in dodala, da velike precepljenosti ne moremo doseči nemudoma, da je treba slediti načrtu in najprej cepiti tiste, pri katerih je večja verjetnost, da bodo hospitalizirani v primeru težjega poteka covida-19. Kot je povedala, negativne promocije cepiv niso dobrodošle, po njenem je pomembno, da se cepimo s cepivi, ki so na voljo. 

Cepljenje učiteljev marca v Kranju. FOTO: Leon Vidic/Delo
Cepljenje učiteljev marca v Kranju. FOTO: Leon Vidic/Delo


Omenila je tudi podatke raziskave, ki so jo o cepljenju starejših od 70 let s cepivom AstraZenece izvedli v Veliki Britaniji. Kot so ugotovili, je učinkovitost AstraZenece pri starejših primerljiva s Pfizerjem, enako so primerljivi neželeni stranski učinki. Kot je spomnila, je bila odločitev, da se s cepivom podjetja AstraZeneca cepi mlajše od 65 let, sprejeta zato, ker je bilo v registracijsko študijo vključenih premalo oseb nad 60 let. 



Tudi zdravnica Simona Repar Bornšek je naslovila dvome ljudi glede cepljenja. »Cepljenje je naša edina izhodna strategija iz epidemije,« je poudarila in komentirala, da še nikoli nismo cepili v času, kot je bil mikrob tako prisoten, kot je danes. Ponovila je, da so stranski učinki na cepljenje, kot so oteklina in bolečina na mestu vboda, glavobol ter slabše počutje, pričakovani. Več stranskih učinkov imajo navadno mlajše osebe, ki imajo praviloma boljši imunski sistem. 

Komentarji: