Logar: Danes smo na začetku nečesa velikega

V štabu Anžeta Logarja vztrajajo, da je bila njegova kandidatura lepa zgodba.
Fotografija: Logar pričakuje, da bo njegov koncept danes zmagovit. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Logar pričakuje, da bo njegov koncept danes zmagovit. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Četudi nobena od javnomnenjskih anket ni napovedovala, da bo Anže Logar slavil – to možnost so sicer dopuščale – je sam pred volilnim molkom na družbenim omrežjih zapisal: »Dragi prijatelji, gremo na zmago.«

V njegovem volilnem štabu v kavarni Slamič je tokrat v primerjavi s prvim krogom, ko je bil tako on kot njegovi prijatelji prepričani v uspeh, vlada očitno večja negotovost. Njegov štab je povsem ločen od novinarjev. Predvideni sta bili le dve izjavi kandidata, ki je bil ob prihodu sicer dobre volje in se celo pošalil, da mu je kosilo dobro uspelo ter da se že štiri mesece počuti zmagovito.

Ob zaprtju volišč je Logar povedal, da je za njim naporna, a vsebinska kampanja. To kampanjo so po njegovih besedah oblikovali predvsem v smeri pozitivnega pogleda na prihodnji razvoj Slovenije. »To je bila kampanja ‛za’ in rezultat teh volitev bo tudi pokazal, kako pomembno je za Slovenke in Slovence govoriti o pozitivnih temah za prihodnost, za Slovenijo. Sodelujemo za prihodnost tudi ni samo slogan, ampak način, po katerem sam kot politik razmišljam in delujem. Pričakujem, da bo ta koncept danes tudi zmagovit.«

Logar je tudi pri polovici prešetitih glasovnic še upal, a vseeno dejal, da se zaveda, kaj kaže rezultat. Kako naprej, pa naj bi se odločil šele po vseh preštetih glasovnicah. Kako se bo nadaljevala njegova politična pot, ni želela ugibati niti Romana Jordan, prva podpisana pod njegovo kandidaturo, ter niti poslanka SDS in njegova prijateljica Eva Irgl. »Tega ne želim komentirati, glede na to, da imamo zdaj tu predsedniške volitve. Dajmo pustiti, da Anže malo zadiha, predvsem pa da se veselimo te lepe zgodbe,« je dejala Irglova na vprašanje, ali ga vidi na čelu stranke.

Poraz je Logar priznal šele na Gospodarskem razstavišču, kjer se je zahvalil vsem, ki so glasovali zanj in svoj govor zaključil z besedami, da smo danes na začetku velikega. Na vprašanja ni odgovarjal več.

Pirc Musarjeva bo po njegovi oceni dobra predsednica, če bo prisluhnila vsem. »Potem bo imela našo podporo pri premoščanju razlik, tistih razlik, ki nam jemljejo veter iz jader. Razlike med nami so in bodo, ampak to ne sme biti ovira, da nismo enotni pri iskanju skupnih rešitev. Zato pozivam vse tiste, ki ste glas oddali meni, da čestitate tudi prvi slovenski predsednici,« je dejal.

Ob tem se je zahvalil vsem volivcem, ki so mu danes namenili glas podpore. »Več kot 350.000 volivcev nas je glasovalo za. Že dolgo ni bilo toliko pozitivizma v slovenski politiki. Velika množica nas je jasno in glasno sporočila, da je sodelovanje edina prava pot za našo prihodnost, to je velik kapital za naprej,« je ocenil.

Tekom kampanje Logar sicer ni odgovarjal, kaj je plan B. Prav tako ni želel odgovoriti, ali je res, da želi z nastopom na predsedniških volitvah dokazati, da lahko zbere več glasov kot SDS in NSi na parlamentarnih volitvah. Ob nižji volilni udeležbi kot na parlamentarnih volitvah je v prvem krogu predsedniških volitev dobil 293.878 glasov, kar je skoraj 14 tisoč glasov več kot njegova stranka po vodstvom Janše. SDS in NSi skupaj pa sta jih na parlamentarnih volitvah dobila 361.691 glasov.  

Sam se je v kampanji vseskozi skušal oddaljiti od stranke in podarjal svojo zmernost. Večkrat je izpostavil tudi drugačno stališče od strankinega. »Vseskozi se mi poskuša nalepiti etiketa, še posebej je to očitno po prvem krogu, v katerem sem se za nekatere očitno preveč dobro odrezal. Ali ni v Sloveniji že čas, da se odločimo in glasujemo za kandidata, ki kandidira, ne pa proti nekomu? Moja kandidatura je iskrena. Sam sem se odločil zanjo, a sem vesel, da sem dobil podporo stranke in tudi Slovenske ljudske stranke,« je navedel v intervjuju za Sobotno prilogo.

image_alt
Če bi me povabili v Dražgoše kot govorca, bi šel

Logar je navedel še, da bodo na koncu volivke in volivci odločili, ali podpirajo njegov program prihodnosti Slovenije kot države zmagovalke prihodnjega desetletja ali pa bodo sprejeli neki drug koncept in nato morda razočarani ugotavljali, da glasovanje proti ne daje takšnih rezultatov, kot so pričakovali.

image_alt
Petnajst let glasovanj proti SDS in Janezu Janši

Kdo bodo njegovi svetovalci tako kot Nataša Pirc Musar tudi Logar ni razkrival. Je pa kot eden redkih predsedniških kandidatov dejal, da si želi nadaljevati s politiko sedanjega predsednika Boruta Pahorja, pri čemer pa je napovedoval, da bo imel sam bolj proaktivno. Želi si formalizirati sestajanje vseh štirih politikov na najvišjih funkcijah.

Ob najavi kandidature je napovedal tudi sklic konvencije o prihodnosti Slovenije, kjer naj bi pripravili akcijski načrt –  temeljni dokument ključnih strateških ciljev za prihodnje desetletno obdobje.

Preberite še:

Komentarji: