V Italiji znova rekordno število okužb

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Za cepljenje proti covidu-19 v starostni skupini od pet do enajst let je v Sloveniji registrirano le cepivo podjetja Pfizer/BioNTech. FOTO: Andrej Ivanov/AFP
Odpri galerijo
Za cepljenje proti covidu-19 v starostni skupini od pet do enajst let je v Sloveniji registrirano le cepivo podjetja Pfizer/BioNTech. FOTO: Andrej Ivanov/AFP

20.30 V Italiji znova rekordno število okužb

V Italiji so danes že drugi dan zapored zabeležili rekordno število novih okužb s koronavirusom v enem dnevu v celotnem obdobju pandemije covida-19. V zadnjih 24 urah so zabeležili 50.599 primerov, kar je 6000 več kot v četrtek. Poročajo tudi o 141 novih smrtnih žrtvah covida-19, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V minulih 24 urah so v Italiji izvedli tudi rekordnih 929.775 testov, kar je največ doslej. Pozitivnih je bilo 5,4 odstotka odvzetih brisov. Na intenzivni negi v italijanskih bolnišnicah je trenutno 1038 bolnikov, še navaja APA.

18.40 V Veliki Britaniji nov rekord dnevnih okužb s koronavirusom

V Veliki Britaniji so danes zabeležili nov rekord dnevnih okužb s koronavirusom. V minulih 24 urah so zabeležili 122.186 primerov okužbe, kar je 2000 več kot v četrtek. V primerjavi s tednom prej pa se je število novih okužb v enem dnevu povečalo za 48 odstotkov. Gre predvsem za okužbe s koronavirusno različico omikron.

Po drugi strani pa se število novih hospitalizacij ni povečalo tako zelo, kot nakazujejo številke širjenja virusa. Po navedbah britanske agencije za zdravstveno varstvo (UKHSA) podatki kažejo, da je tveganje za hospitalizacijo ob okužbi z omikronom celo do 70 odstotkov nižje kot prej pri različici delta.

18.35 Biden odpravlja prepoved potovanj iz afriških držav zaradi omikrona

Ameriški predsednik Joe Biden je na božični večer sklenil, da bo z novim letom odpravil prepoved potovanj v ZDA iz osmih afriških držav, ki jo je uvedel skoraj nemudoma potem, ko so južnoafriški znanstveniki odkrili različico koronavirusa omikron.

Omikron se je že krepko razširil po svetu, uvodne raziskave pa kažejo, da se sicer hitro širi, vendar pa ne povzroča tako hudih zdravstvenih težav kot druge različice koronavirusa. Prepoved potovanj je tudi nesmiselna, potem ko je omikron že prevladujoča različica koronavirusa v ZDA.

Biden je prepoved potovanj uvedel za vse tujce, ki so bili do 29. novembra v Južni Afriki, Bocvani, Namibiji, Lesotu, Esvatiniju, Malaviju, Mozambiku in Zimbabveju.

14.50 Pripadniki Slovenske vojske zaključujejo delo v bolnišnicah

Predstavniki Slovenske vojske danes zaključujejo svoje delo v slovenskih bolnišnicah, kjer so od sredine novembra pomagali pri obvladovanju razmer zaradi covida-19. »V bolnišnicah so ocenili, da trenutno ni več potreb po pomoči pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske,« so za STA povedali na ministrstvu za obrambo.

V slovenskih bolnišnicah je bilo dejavnih skupno 40 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske. Danes so se od njih med drugim poslovili v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor ter vrnili osem monitorjev za spremljanje življenjskih funkcij bolnikov s covidom-19, ki so jih vojaki prinesli s sabo.

14.45 V starostni skupini do enajst let šest otrok domnevno cepili s cepivom Moderne

Po podatkih NIJZ so šest otrok v starostni skupini od pet do enajst let domnevno cepljenih s cepivom Moderne. Za cepljenje proti covidu-19 v omenjeni starostni skupini je v Sloveniji registrirano le cepivo podjetja Pfizer/BioNTech. Na NIJZ so pojasnili, da za podatke odgovarjajo posamezni izvajalci cepljenja, ki podatke tudi vnašajo v sisteme NIJZ.

Čeprav niso pristojni za preverjanje vnesenih podatkov, bodo skušali ugotoviti, ali je šlo v primerih cepljenja s cepivom Moderne v omenjeni starostni skupini za morebitne administrativne napake, ki jih ni mogoče izključiti, napovedujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Druga možnost pa je po njihovih navedbah, da so se cepljenja res zgodila. V tem primeru gre za t. i. »off label« uporabo cepiva, kar pomeni, da je o izvedbi cepljenja presodil zdravnik.

Podatki NIJZ sicer kažejo, da je do domnevnih cepljenj prišlo med junijem in novembrom letos. Pred dnevi so zabeležili tudi, da je bil en otrok v omenjeni starostni skupini cepljen s cepivom podjetja AstraZeneca, ki v tej starostni skupini prav tako nima dovoljenja za uporabo. Kasneje se je izkazalo, da je šlo za administrativno napako, so pojasnili na NIJZ. Podatka tako na spletni strani cepimose.si ni več zaslediti. V starostni skupini otrok od petega do enajstega leta so s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 doslej cepili 1036 otrok, z drugim pa 27 otrok.

Pred nekaj dnevi je sicer Francija odobrila cepljenje za otroke, stare več kot pet let. FOTO: Geoffroy Van Der Hasselt/Afp
Pred nekaj dnevi je sicer Francija odobrila cepljenje za otroke, stare več kot pet let. FOTO: Geoffroy Van Der Hasselt/Afp

13.40 Slovensko zdravniško društvo za uvedbo obveznega cepljenja

V Slovenskem zdravniškem društvu pozivajo DZ, da sledi evropskim in svetovnim zgledom in v letu 2022 zahteva izpolnjevanje pogoja PC (preboleli, celjeni) oz. obvezno cepljenje proti covidu-19. Zdravniki želijo v novem letu vsem bolnikom ponovno omogočiti normalno dostopnost zdravljenja vseh bolezni, za kar je ključno cepljenje, so poudarili. V novoletni poslanici Slovenskega zdravniškega društva so zdravniki opozorili, da slovenski bolniki že dve leti z zamikom dostopajo do zdravstvenih storitev. Poudarili so, da je nujno treba zaščititi vse bolnike in jim omogočiti dostop do zdravstvenih storitev, ki so jih imeli na voljo pred epidemijo covida-19. Zdravniki so namreč soočeni z dodatnim bremenom, ki ga predstavljajo covidni bolniki z dihalnimi težavami in zapleti.

12.51 Francija priporoča poživitveni odmerek tri mesece po drugem odmerku

Francoski zdravstveni organ HAS je danes priporočil, da odrasli prejmejo poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19 tri mesece po drugem odmerku. To naj bi omogočilo uspešnejši boj proti različici omikron. Pred današnjo odločitvijo je HAS cepljenje s poživitvenim odmerkom priporočal po petih mesecih. Skrajšanje na tri mesece je utemeljil z navajanjem študij, ki kažejo, da so cepiva proti blažjim simptomatskim oblikam različice omikron 80-odstotno učinkovita en do dva meseca, nato pa izgubijo učinkovitost hitreje kot pri prejšnjih različicah.

Kot kažejo raziskave, naj bi učinkovitost cepiva Pfizer štiri mesece po cepljenju padla na samo 34 odstotkov, vendar se dva tedna po poživitvenem odmerku nato poveča na 75 odstotkov. HAS je prav tako priporočil, naj poživitveni odmerek cepiva prejmejo tudi tisti najstniki, ki so bolj ogroženi. Pred nekaj dnevi je sicer Francija odobrila cepljenje za otroke, stare več kot pet let.

12.49 Industrija sejmov in srečanj s predlogi za sanacijo in zagon panoge

Zbornica industrije sejmov in srečanj pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) je znova opozorila na težak položaj, v katerem je njihova panoga. Kot so zapisali v današnjem sporočilu za javnost, panoga stoji že 15 mesecev, da lahko ostalo gospodarstvo nemoteno dela. Za preživetje dejavnosti zato predlagajo pet nujnih ukrepov za sanacijo in zagon.

Kot pravijo v zbornici, so sejmi trenutno res dovoljeni, prav tako so prejeli pomoč kot ostalo gospodarstvo z 10-odstotnim upadom prometa, vendar so ob tem opozorili, da beležijo v povprečju 65-odstotni padec, kar je več od turizma in gostinstva. Opozorili so tudi, da je zaradi covidnih omejitev, ki se stalno spreminjajo, praktično nemogoče organizirati prireditve, saj se priprave začnejo šest do 15 mesecev pred prireditvijo. »Industriji sejmov in srečanj so bila vrata prva zaprta, zadnji jih bomo, in še to zelo postopno, odprli. Za preživetje so nujni ukrepi za sanacijo in ukrepi za zagon,« so zapisali in dodali pet ukrepov, ki bi jim lahko pomagali. Prvi predlagani ukrep je preživetveni ukrep za kritje fiksnih stroškov podjetij; sem sodijo skrajšani delovni čas, čakanje na delo in mesečni temeljni dohodek za samozaposlene za obdobje med 1. januarjem in 30. junijem 2022.

Največje dovoljeno število udeležencev na javnih kulturnih in športnih prireditvah je po novem omejeno na 750. FOTO: Črt Piksi/Delo
Največje dovoljeno število udeležencev na javnih kulturnih in športnih prireditvah je po novem omejeno na 750. FOTO: Črt Piksi/Delo

11.48 Kitajska zaradi izbruha covida-19 v Xianu kaznovala 26 uradnikov

Zaradi izbruha okužb s koronavirusom je kitajski disciplinski organ danes kaznoval 26 uradnikov v mestu Xian. Okoli 13 milijonov prebivalcev mesta je sicer od četrtka v strogi karanteni. Centralna komisija za disciplinski nadzor je sporočila, da je bilo 26 uradnikov komunistične partije kaznovanih zaradi »nezadostne strogosti pri preprečevanju in nadzoru izbruha« covida-19. Pri inšpekcijskem nadzoru naj bi ugotovili ohlapen pristop do testiranja in neusklajen odziv, ki je oviral sledenje stikov v Xianu.

Kitajske uradnike, za katere oblasti ocenijo, da niso uspeli nadzorovati virusa v svoji regiji, redno odpuščajo ali drugače kaznujejo. Med drugim so oktobra odpustili sekretarja partije v Notranji Mongoliji, avgusta pa vodjo zdravstvene komisije mesta Zhengzhou. V Xianu so v sredo zaznali 63 novih okužb s koronavirusom, danes pa še dodatnih 49, s čimer se je skupno število obolelih v zadnjih tednih povečalo na več kot 250. Od četrtka sme iz stanovanja le en član gospodinjstva, in sicer enkrat na dva dni, da nakupi nujne življenjske potrebščine. Prebivalci tudi ne smejo zapuščati mesta, razen v nujnih primerih, ko pa morajo za to dobiti posebno dovoljenje oblasti.

image_alt
Omikron po Evropi hromi božično razpoloženje

11.46 V švicarskem kantonu odkrili 8000 lažnih potrdil o cepljenju

V švicarskem kantonu St. Gallen je bilo izdanih več kot 8000 lažnih potrdil o cepljenju proti covidu-19, so v četrtek sporočile regionalne oblasti. Preiskava se osredotoča na skupino zaposlenih v zasebnem centru za testiranje na novi koronavirus, ki imajo dostop do nacionalnega sistema za izdajanje covidnih potrdil. Osumljencem grozi do pet let zapora ali denarna kazen. Odvzem prostosti ali denarna kazen pa grozita tudi tistim, ki so za ponarejena potrdila plačali visoke zneske. Ta potrdila so bila sicer razveljavljena. Kanton St. Gallen ima eno najnižjih stopenj precepljenosti med švicarskimi kantoni. V kantonu je cepljenih 61 odstotkov prebivalcev, v celi državi pa 67 odstotkov.

08.55 Johnson v božični poslanici pozval k cepljenju proti covidu

Britanski premier Boris Johnson je v današnji božični poslanici sodržavljane pozval, naj se cepijo proti covidu-19, kar je označil za »čudovito darilo družini in celotni državi«. Izrazil je upanje, da bo letošnji božič bistveno lepši kot lanski. »Po dveh letih pandemije covida-19 ne morem reči, da je je konec, saj se različica omikron vse hitreje širi. Vendar vsi vemo, da lahko skupaj premagamo to različico, moramo se testirati in biti posebej pazljivi, ko se družimo s starejšimi in ranljivimi sorodniki,« je povedal. Dodal je, da je še vedno težko, a obenem izrazil prepričanje in upanje, da bo letošnji božič za Britance bistveno lepši kot lanski.

Razlog za to je po njegovih besedah tudi v cepljenju proti covidu-19, ki ga je označil za »nevidno in neprecenljivo darilo«. Ljudje se po njegovih besedah niso cepili samo zase, ampak tudi za prijatelje, sorodnike in vse, s katerimi se srečujejo. »Čeprav se čas za nakup daril izteka, še vedno obstaja čudovita stvar, ki jo lahko podarite svoji družini in celi državi, to je, da se greste cepit s prvim, drugim ali pa s poživitvenim odmerkom. Tako bodo prazniki prihodnje leto še lepši kot letos,« je v danes objavljeni poslanici še pozval Johnson. Spomnil se je tudi zdravstvenih delavcev, ki delajo čez božične praznike, negovalcev in vseh, ki pomagajo pri cepljenju.

08.44 Ekvador uvaja obvezno cepljenje proti covidu od petega leta dalje

Ekvador je v četrtek postal prva država na svetu, kjer je cepljenje proti covidu-19 obvezno tudi za otroke. Obvezno bo za vse od petega leta starosti dalje. »V Ekvadorju je cepljenje proti covidu-19 obvezno. To velja za vse osebe, stare pet let in več,« je sporočilo ekvadorsko ministrstvo za zdravje. Tisti, ki se iz zdravstvenih razlogov ne smejo cepiti, so izvzeti iz obveznega cepljenja.

Na ministrstvu so dodali, da je odločitev za obvezno cepljenje utemeljena v ekvadorski ustavi, ki pravi, da mora država zagotoviti pravico do zdravja. V tej južnoameriški državi je polno cepljenih okoli 69 odstotkov od 17,7 milijona prebivalcev. 900.000 jih je prejelo tudi že tretji odmerek cepiva proti covidu. Potrdili so skoraj 540.000 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 33.600 covidnih bolnikov.

Pandemija koronavirusa se še ne umirja. FOTO: Jasen Vinlove/Usa Today Sports
Pandemija koronavirusa se še ne umirja. FOTO: Jasen Vinlove/Usa Today Sports

07.25 Novi ukrepi

Začetek božično-novoletnih praznikov bodo pospremili novi ukrepi za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom. Skrajšuje se veljavnost testiranja pri pogoju PCT in omejuje število udeležencev na javnih kulturnih in športnih prireditvah. Na nocojšnji božični večer, pa tudi na silvestrovo, bo dovoljeno zasebno zbiranje oseb iz do treh gospodinjstev. Vlada je nove ukrepe potrdila v četrtek s spremembo odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb s covidom-19 in jih zvečer objavila v uradnem listu.

Veljavnost testiranja za izpolnjevanje pogoja PCT (prebolel, cepljen, testiran) je pri testih PCR skrajšana na 48 ur in pri hitrih antigenskih testih na 24 ur od odvzema brisa. Druženje na današnji božični večer, pa tudi na silvestrovo, je dovoljeno, a omejeno na osebe iz do treh gospodinjstev in možno pod pogojem, da se vse osebe, starejše od 6 let pred zbiranjem samotestirajo.

image_alt
Pomisleki o dvigu plačnega razreda za zdravnike v PKP10

V noči na 1. januar obratovalni čas gostinskih obratov ne bo omejen, dovoljena bo tudi živa glasba. Enako kot sedaj je dovoljena le strežba pri mizah, bodo pa morali gostje - ne glede na svoj morebitni status cepljenega ali prebolevnika - pred vstopom izkazati negativen hitri ali PCR test, ki ne bo smel biti starejši od 12 ur. Možen bo tudi test za samotestiranje, pri čemer odlok določa, da gostinci določijo mesto samotestiranja, ki se izvede pred vstopom v gostinski obrat. Na in ob prevzemnih mestih medtem ni več dovoljeno uživanje hrane in pijače.

Največje dovoljeno število udeležencev na javnih kulturnih in športnih prireditvah je po novem omejeno na 750. Za obiskovanje vseh prireditev je še vedno obvezno izpolnjevanje pogoja PCT in nošenje mask, dovoljene so še vedno le prireditve v sedečem režimu s predpisanim razmakom med sedišči. Izjema pri uporabi zaščitne maske pa so po novem nastopajoči na vajah za kulturno prireditev.

Vlada je podaljšala tudi ukrep delnega povračila izgubljenega dohodka za čas trajanja karantene na domu ali nezmožnosti opravljanja dela zaradi višje sile zaradi obveznosti varstva otroka do konca februarja. Že v četrtek pa so začele veljati spremembe, po katerih je določena omejitev števila strank v trgovinah, in sicer je dovoljena ena stranka na 10 kvadratnih metrov površine.

Preberite še:

Komentarji: