Obeti: vsi najmlajši v torek v šolo

Po semaforju ukrepov sta dve regiji še v črni fazi, a kot je neuradno slišati, vlada razmišlja, da bi se šole za prvo triado in vrtci odprli povsod.
Fotografija: Konec tedna so se po Sloveniji vrstili protestni shodi, na katerih so starši in učenci zahtevali, da vlada odpre šole za vse učence in dijake. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Konec tedna so se po Sloveniji vrstili protestni shodi, na katerih so starši in učenci zahtevali, da vlada odpre šole za vse učence in dijake. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Vsaj učenci prve triade po vsej državi se morajo vrniti v šolske klopi, predlaga združenje osnovnošolskih ravnateljev. Neuradno je slišati, da bi se že v torek utegnile njihove želje uresničiti. Vlada naj bi se na današnji seji dokončno odločila, razmišljala pa naj bi o tem, da se glede šol država obravnava kot celota in ne po regijah.

Kot vsako sredo je vlada sinoči odločala o ukrepih v prihodnjem tednu. Po podatkih NIJZ znaša sedemdnevno število okužb 1179, v bolnišnični oskrbi zaradi covida-19 je 1012 ljudi. Za prehod iz sedanje rdeče v oranžno fazo vladnega semaforja rahljanja ukrepov bi se morali številki pri obeh kriterijih spustiti pod tisoč. Iz črne v rdečo fazo pa so v zadnjih dneh prešle še tri regije – goriška, obalno-kraška in zasavska.

Torej bi se, če bo vlada sledila semaforju, v teh treh regijah v torek odprle šole za prvo triado, vrtci za vse otroke, otroške trgovine, nekatere servisne dejavnosti, knjižnice, muzeji in galerije. Črni ostajata le jugovzhodna in posavska regija, vendar so osnovnošolski ravnatelji prepričani, da bi tudi tam vsaj najmlajši učenci morali spet v šole. Ugotavljajo, da je okužb med zaposlenimi malo, kar pritrjuje Evropskemu centru za preprečevanje bolezni, da šole niso generator okužb. Po vseh zapletih z lažno pozitivnimi testi učiteljev v več krajih pričakujejo, da se bodo testiranja začela izvajati bodisi s testi PCR bodisi s kakovostnejšimi hitrimi testi.

Dijaki v iniciativi Zahtevamo šolo pa zahtevajo, da se maturanti v šole vrnejo hkrati z učenci prve triade in najpozneje 1. marca ter pouk po modelu C. Za torek, 9. februarja, pa napovedujejo bojkot pouka na daljavo.

Preberite še:

Komentarji: