Oboleli, ki je potoval prek Ljubljane, ni bil okužen s koronavirusom

Težko pričakovani izvid je negativen. Službeno se je 50-letni možak mudil na Kitajskem in se vračal prek ljubljanskega letališča v Celovec.
Fotografija: Oboleli Avstrijec se je zadrževal na ljubljanskem letališču. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Oboleli Avstrijec se je zadrževal na ljubljanskem letališču. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ljubljana – Bolnik s Koroškega se je službeno mudil na Kitajskem. V soboto se je vračal z letalom prek Pariza v Ljubljano, potem pa v Celovec. Znake, podobne tistim pri okužbi s koronavirusom, je začel kazati v ponedeljek. Vzeli so mu bris grla in ga poslali na testiranje, katerega izvidi so zdaj znani.

Oboleli je bil doma, izoliran skupaj z družino. Zdaj izolacija ne bo več potrebna. Krvni izvid namreč ni pokazal sledov prisotnosti nevarnega virusa, je poročal Kronen Zeitung. Vodja zdravstvenega urada v Celovcu Nadja Ladurner je še pred znanimi rezultati testa za ORF dejala, da gre bolniku dobro in da ne računajo na pozitiven izvid za koronavirus.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) se ne odzivajo na sume, pač pa na potrjene primere. Če bi iz Celovca prišle novice o pozitivnem izvidu za koronavirus, bi nemudoma začeli izvajati epidemiološke ukrepe.Na ljubljanskem letališču, družbi Fraport Slovenija, so pojasnili, da pri obvladovanju tveganj za nalezljive bolezni upoštevajo smernice pripravljenosti in odzivanja ob sumu na nalezljivo bolezen, ki lahko predstavlja tveganje za javno zdravje.

Priporočila NIJZ so, da Evropski center za nadzor bolezni (ECDC) ocenjuje, da trenutno stanje ne narekuje posebnih ukrepov za navedeno bolezen. »Trenutno je NIJZ izdal le priporočilo za potnike, s katerim smo poleg potnikov seznanili tudi naše zaposlene in preostale deležnike na letališču,« so povedali pri Fraportu. Potnike inštitut naproša, da se v primeru vročine in kašlja ali občutka težkega dihanja v obdobju do 14 dni po vrnitvi s potovanja iz Kitajske po telefonu posvetujejo z zdravstveno službo (izbrani osebni zdravnik v rednem delovnem času; dežurna zdravstvena služba zunaj rednega delovnega časa). V pogovoru z zdravstveno službo naj navedejo potovanje na Kitajsko.
 
V primeru bolezni naj ostanejo doma, izogibajo naj se stikom z drugimi ljudmi in poskrbijo za higieno rok in kašlja.

V Slovenijo pa je po podatkih portala 24ur v zadnjih 24 urah prispela še ena oseba, ki je kazala znake, podobne tistim pri okužbi z novim virusom. Šlo je domnevno za moškega, ki se je vračal iz Kitajske prek Rusije in z letalom pristal na Brniku. Tam je menda povedal, da se počuti slabo in da ima težave z dihanjem. Ker je pripotoval iz Kitajske, se je hotel prepričati, ali nima omenjenega virusa. V ambulanto je prišel sam. Tipičnih znakov okužbe po oceni zdravnice ni kazal, vročine ni imel.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so v zvezi s tem za portal 24ur dejali, da glede tega za zdaj nimajo nobenih konkretnih informacij oziroma jih o tem nihče še ni uradno obvestil.
 

Aktivacija civilne zaščite


Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je prek Twitterja sporočil, da je Francija aktivirala mehanizem EU za civilno zaščito za konzularno pomoč državljanom EU v kitajskem Wuhanu, od koder izvira novi koronavirus.

Center za usklajevanje nujnega odziva je v stiku s francoskimi oblastmi za pridobitev vseh potrebnih operativnih podrobnosti in je že začel usklajevati prizadevanja Francije s potrebami in zmogljivostmi drugih članic EU, je še tvitnil Lenarčič.Mehanizem za civilno zaščito je mogoče v primeru koronavirusa uporabiti za logistično podporo pri prevozu cepiva in zdravstvene opreme med članicami, pri prevozu specializirane opreme za nadzor virusa ter pri vračanju državljanov EU iz Kitajske.

Evropska komisarja za krizno upravljanje in zdravje, torej Lenarčič in Stella Kiriakides, bosta v sredo na kolegiju komisarjev poročala o usklajevanju na ravni EU pri soočanju s tem novim virusom.

Preberite še:

Komentarji: