»Očitno je, da delno zaprtje gospodarstva ni prineslo rezultatov«

V Obrtno-podjetniški zbornici so prepričani, da vladni ukrepi ne učinkujejo. Nočejo biti grešni kozli, zahtevajo takojšnje odpiranje lokalov in trgovin.
Fotografija: V reprezentativnem združenju obrtnikov in podjetnikov zahtevajo takojšnje odprtje številnih dejavnosti. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
V reprezentativnem združenju obrtnikov in podjetnikov zahtevajo takojšnje odprtje številnih dejavnosti. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ljubljana – Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je danes na vlado naslovila pobudo za odprtje frizerskih in kozmetičnih salonov, cvetličarn, vrtnarij, trgovin, kemičnih čistilnic, avtopralnic in med drugim tudi gostinskih lokalov. Opozarjajo, da zdaj številne dejavnosti delujejo na črno in brez zaščitnih ukrepov, s čimer se povečuje tveganje za širjenje okužb z novim koronavirusom.

»Številne dejavnosti so z odlokom zaprte že dva tedna ali celo več kot mesec dni, epidemiološka slika pa se še ni izboljšala. To pomeni, da zaprtje večine obrtnih dejavnosti ni prineslo pričakovanih rezultatov. Z odprtjem dejavnosti bi zagotovili popoln nadzor nad izvajanjem zaščitnih ukrepov, po drugi strani pa bi preprečili delo na črno, kjer ni nikakršnega nadzora. S tem bi omejili tveganje za prenos okužb in posledično bi se zmanjšalo tudi število okužb. Zavedati se moramo, da z zaprtjem dejavnosti povzročamo ogromno gospodarsko škodo, pri tem pa ni nobenih dokazov, da so bile te dejavnosti kadarkoli viri okužb,« je prepričan predsednik OZS Branko Meh.


Meh zavrača očitke NIJZ


Današnjo izjavo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), da se virus najbolj širi na delovnih mestih, Meh ostro zavrača.

»Več kot očitno je, da delno zaprtje gospodarstva ni prineslo rezultatov in da ukrepi ne učinkujejo. Protestiramo, da se zdaj išče grešnega kozla v delu gospodarstva, ki sploh še lahko obratuje,« je prepričan Meh. V OZS vladi predlagajo, naj med izjeme v odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom vključi tudi manjše specializirane trgovine. Mali trgovci namreč opozarjajo, da bi lahko zagotovili ustrezne pogoje za varno prodajo oblačil, obutve in drugih izdelkov v malih in pretežno specializiranih prodajalnah.

Preberite še:

Komentarji: