ZDA ne bodo sprostile omejitev potovanj

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju epidemije koronavirusa.
Fotografija: Prepoved potovanj v ZDA še ne bo kmalu odpravlejna. (Na fotografiji protestniki za omejitev letov v ZDA ob epidemiji ebole.) FOTO: Jim Bourg Reuters/Pictures
Odpri galerijo
Prepoved potovanj v ZDA še ne bo kmalu odpravlejna. (Na fotografiji protestniki za omejitev letov v ZDA ob epidemiji ebole.) FOTO: Jim Bourg Reuters/Pictures

21.30 ZDA ne bodo sprostile omejitev potovanj

Iz strahu pred variacijo delta novega koronavirusa, so v ZDA  sporočili, da še ne nameravajo sprostiti omejitev potovanj. Večina svetovnega prebivalstva tako še do nadaljnjega ne bo mogla potovati v ZDA, so danes naznanili v Beli hiši. Prepoved vstopa v Združene države velja za vse, ki so se v zadnjih dveh tednih mudili v območju šestindvajsetih držav šengenskega območja, Združenem kraljestvu, Irski, Kitajski, Indiji, Južni Afriki, Iranu in Braziliji. Za večino teh držav prepoved velja že od lanskega leta, najdlje za Kitajsko. Za turiste sta zaprti tudi meji s Kanado in Mehiko.

21.00 V Združenem kraljestvu padec novih okužb

V Veliki Britaniji so danes zabeležili najmanj novih okužb z novi koronavirusom na dan po 4. juliju. Pojavile so se že ocene, da je nedavni porast števila novih okužb, ki je posledica širjenja bolj nalezljive delta različice koronavirusa, že prešel vrhunec. Na Otoku število novih okužb pada že šesti dan zapored. V Veliki Britaniji so v nedeljo potrdili 29.173 novih okužb s koronavirusom, danes 24.950. Skupno število novih okužb v minulem tednu je za petino manjše kot teden prej, na spletni strani poroča Reuters
.
Na Otoku je danes poleg tega umrlo 14 covidnih bolnikov, kar je najmanj od 12. julija. Hkrati je v zadnjih sedmih dneh umrlo skupno 445 covidnih bolnikov, kar je za 50 odstotkov več kot teden prej. V Veliki Britaniji je doslej umrlo 129.172 covidnih bolnikov, kar je za Rusijo drugo največje število smrti zaradi covida-19 v Evropi.

19.45 Na Danskem bodo pričeli cepiti s tretjim odmerkom

Na Danskem bodo osebam, ki so bile cepljene z različnima cepivoma proti covidu-19, ponudili tretji odmerek. Na ministrstvu za zdravje so za radio DR povedali, da bo to sicer možno šele, ko bodo zaključili državno kampanjo cepljenja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po poročanju DR so se za tretji odmerek odločili, ker več držav zunaj Evropske unije ne priznava potrdil o cepljenju, če je bila oseba cepljena z odmerki različnih proizvajalcev. To pa bi lahko pomenilo težave pri potovanju za okoli 150.000 danskih državljanov, ki so jih cepili z različnimi cepivi proti covidu-19.

Danski mediji so nedavno poročali o Tajki, ki živi na Danskem in ne more obiskati svojih staršev na Tajskem, ker ne more vstopiti v državo brez karantene, saj je cepljena z različnimi cepivi. Okoli 151.000 ljudi, predvsem zaposlenih v zdravstvu in socialnih zavodih, je sprva prejelo cepivo AstraZenece. Ker so to cepivo umaknili s seznama cepiv zaradi skrbi glede krvnih strdkov, so jih drugič cepili s cepivom podjetij Pfizer/Biontech ali Moderna.

Cepljneim z različinimi cepivi bodo ponudili tretji odmerek. FOTO: Blaž Samec/Delo
Cepljneim z različinimi cepivi bodo ponudili tretji odmerek. FOTO: Blaž Samec/Delo


16.50 Poklukar poziva k cepljenju, napoveduje, da bo aplikacija delovala

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes v izjavi za medije v Radečah ocenil, da je pri obvladovanju četrtega vala epidemije ključno cepiti se. Pričakuje, da bo mobilna aplikacija za preverjanje PCT pogojev, ki je trenutno zaradi tehničnih težav nedostopna, najkasneje zvečer oz. zjutraj spet dosegljiva.

Po njegovih besedah število okuženih v zadnjih dneh narašča, kar pomeni, da korakamo proti četrtemu valu epidemije. Zato pričakuje, da bo po 10. avgustu začelo naraščati število okuženih, ki bodo potrebovali bolnišnično zdravljenje. Pojasnil je tudi, da je prejšnji teden v Sloveniji delta različica novega koronavirusa postala prevladujoča. Postregel je tudi s podatkom, da je v Sloveniji, kjer je trenutno precepljenih 37,4 odstotka ljudi, cepljenih 13.000 otrok med 13 in 18 letom starosti. Minister si želi, da bi bile te številke še večje.

16.30 Rekorden dnevni porast okužb v Iraku

V Iraku so v minulem dnevu potrdili 12.180 okužb z novim koronavirusom, je sporočilo iraško ministrstvo za zdravje in dodalo, da gre za rekorden dnevni porast vse od začetka pandemije pred skoraj letom in pol, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
V tej državi, kjer zdravstvena infrastruktura razpada, večji del 40-milijonskega prebivalstva pa je glede cepljenja zelo skeptičen, so doslej potrdili približno 1,5 milijona okužb ter okoli 18.350 smrti zaradi covida-19. Cepljenih je približno 1,3 milijona ljudi, ni pa jasno, ali se ta podatek nanaša na vse, ki so bili cepljeni z vsaj enim odmerkom, ali le na tiste, ki so cepljeni v celoti.

V Iraku in Iranu beležijo velik porast okužb. FOTO: Alaa Al-Mardžani/Reuters
V Iraku in Iranu beležijo velik porast okužb. FOTO: Alaa Al-Mardžani/Reuters


Največji porast okužb sicer beležijo na severu države, v Kurdistanu, kjer so v minulem dnevu potrdili kar 3500 novih primerov, kar je dvakratnik povprečja zadnjih dni. Irak sta sicer letos prizadela kar dva tragična požara - prvi je aprila zajel covidni oddelek bolnišnice v Bagdadu in terjal 80 življenj, drugi pa je v sredini julija opustošil prav tako covidni oddelek bolnišnice v Nasiriji in terjal okoli 60 življenj.

14.45 V Iranu rekordno število okužb, uvoz cepiv zaradi ameriških sankcij otežen

Iranske oblasti so v zadnjem dnevu potrdile 31.814 novih okužb s koronavirusom, kar je največ v enem dnevu doslej. Prvič so presegli 30.000 okužb v enem dnevu. Dosedanji rekord, ki je znašal 27.444 okužb, so imeli prejšnji torek. V državi so skupaj potrdili več kot 3,7 milijona okužb, umrlo pa je 89.122 covidnih bolnikov, od tega 322 v zadnjem dnevu. Iran je pandemija močno prizadela. To je tudi posledica gospodarske krize in ameriških sankcij, zaradi katerih imajo težave pri uvozu cepiv proti covidu. Doslej je v državi z okoli 83 milijoni prebivalcev prvi odmerek cepiva prejelo 8,1 milijona ljudi, oba pa 2,4 milijona, kažejo danes objavljeni podatki iranskega ministrstva za zdravje.

Iransko prebivalstvo je žrtev ameriških sankcij, ki so med pandemijo še posebej smrtonosne. FOTO: Atta Kenare/AFP
Iransko prebivalstvo je žrtev ameriških sankcij, ki so med pandemijo še posebej smrtonosne. FOTO: Atta Kenare/AFP


9.45 V nedeljo ob 593 PCR-testih potrdili 22 okužb z novim koronavirusom

V nedeljo je bilo ob 593 PCR-testih potrjenih 22 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 3,7 odstotka, kar je nekoliko manj kot dan prej, ko je delež znašal 4,3 odstotka. Trenutno je v državi po ocenah NIJZ aktivnih 850 okužb, sedemdnevno povprečje okužb pa znaša 67.

Število aktivnih primerov okužb se je v primerjavi z dnevom prej povečalo za enajst, sedemdnevno povprečje pa se je povečalo za dve okužbi, medtem ko se je 14-dnevno povprečje okužb povečalo za eno in znaša 40 okužb, kažejo podatki NIJZ.

Hospitaliziranih je 29 bolnikov s covidom-19, od tega osem v intenzivni negi.

8.35 Inšpektorat v tem mesecu s 1080 nadzori spoštovanja karantene, 45 postopkov še v teku

Zdravstveni inšpektorat je v tem mesecu opravil 1080 nadzorov nad spoštovanjem karantene, pri čemer je 45 postopkov še v teku, pri preostalih pa neskladnosti niso ugotovili, so za STA pojasnili na inšpektoratu. Sicer pa je ministrstvo za zdravje od začetka julija izdalo 387 odločb o karanteni, 9570 ljudi pa je izpolnilo izjavo o karanteni.

Trenutno velja, da mora oseba, ki ji je v pogovoru z epidemiološko službo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) opredeljeno, da je bila v visoko tveganem stiku z osebo, okuženo z novim koronavirusom, izpolniti izjavo o seznanitvi z napotitvijo v desetdnevno karanteno na domu, ki je dostopna na povezavi eUprava.

Če ta oseba ne izpolni omenjene izjave, NIJZ o tem obvesti ministrstvo za zdravje, ki izda odločbo, je pojasnila Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata.

Podobno je pri delu policije. Na mejnih prehodih in kontrolnih točkah namreč policija osebam, ki prihajajo z območja z visokim tveganjem za okužbo z novim koronavirusom in izpolnjujejo pogoj za odreditev karantene na domu, v skladu z zakonom o nalezljivih boleznih da v podpis izjavo o napotitvi v karanteno na domu. Kontrolne točke so v skladu z veljavnim odlokom o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja covida-19 samo na letališčih in v pristaniščih, na notranjih mejah pa tudi na vstopnih in izstopnih železniških postajah.

Po podpisu izjave podatke o osebi, ki je napotena v karanteno na domu, posredujejo NIJZ, ki vodi evidenco o karanteni. Če se oseba odloči, da ne bo podpisala izjave, podatke pošljejo ministrstvu za zdravje, ki izda odločbo o karanteni na domu.

Na ministrstvu za zdravje so za STA pojasnili, da je od začetka meseca izjavo ob prehodu meje podpisalo približno 7330 oseb, v informacijski rešitvi prek portala eUprava pa je izjavo pridobilo 2240 oseb. Poleg tega je ministrstvo izdalo 107 odločb tistim, ki so prehajali mejo, pa niso izpolnjevali pogojev za prehod brez karantene in niso želeli podpisati izjave. V primeru visoko tveganih stikov z okuženo osebo pa je ministrstvo izdalo 280 odločb o karanteni.

8.30 Francoski parlament potrdil uporabo covidnih potrdil za restavracije in vlake

Francoski parlament je v nedeljo potrdil zakonodajo, v skladu s katero bodo morali Francozi od začetka avgusta covidno potrdilo predložiti tudi za vstop v restavracije, kavarne in medkrajevne vlake.

V skladu z dekretom francoskega predsednika Emmanuela Macrona morajo ljudje v Franciji od pretekle srede za vstop v kulturne ustanove, na športna tekmovanja in vse druge dogodke oziroma kraje, kjer se zbere več kot 50 ljudi, predložiti covidno potrdilo. Z njim dokazujejo, da so cepljeni proti covidu-19, da so to bolezen preboleli ali pa da imajo negativen izvid testa na novi koronavirus.

Francoski parlament pa je od torka razpravljal o razširitvi uporabe covidnega potrdila na druge dejavnosti. Zakonodajo je najprej potrdil spodnji dom oziroma narodna skupščina, vendar je nato senat dodal številna dopolnila. V nedeljo zvečer so predstavniki obeh domov dosegli kompromis, nato pa je narodna skupščina dokončno potrdila zakon, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

6.40 Na hrvaški obali od danes omejeno število ljudi na prireditvah

V vseh županijah ob hrvaški obali od polnoči veljajo strožji epidemiološki ukrepi, in sicer predvsem za omejitve števila ljudi na javnih in zasebnih prireditvah. Do 15. avgusta bodo na vseh prireditvah s 50 do največ tisoč udeleženci obvezna evropska covidna potrdila. Pri vstopu v državo je veljavnost potrdil o cepljenju podaljšana za 270 dni.

Hrvaški štab civilne zaščite se je odločil za uveljavitev dodatnih omejitev v prizadevanjih, da bi podaljšali turistično sezono in preprečili uvrstitev Hrvaške na rdeči seznam Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC). Od sredine julija je celotna hrvaška obala na oranžnem seznamu ECDC, medtem ko so celinski deli zeleni.

Od danes je število udeležencev na javnih prireditvah omejeno na 50 ljudi. S covidnim potrdilom, ki zagotavlja pogoj PCT (prebolevnik, cepljen, testiran), je možna udeležba največ tisoč ljudi. Ta omejitev velja tudi za gostinske objekte v kategoriji bari.

Na zasebnih dogodkih, kot so poroke, so število gostov zmanjšali s 30 na 15. Tudi na zasebnih dogodkih je možno imeti več ljudi, a so prav tako pogoj covidna potrdila. Vsi javni in zasebni dogodki lahko potekajo najdlje do polnoči.

Dovoljenja za vse dogodke, vključno s sejmi na odprtem, bodo izdajali lokalni štabi hrvaške civilne zaščite. Izjema so prireditve nad tisoč udeleženci, za katere bo zeleno luč lahko prižgal nacionalni štab civilne zaščite. Športne prireditve ob navzočnosti gledalcev je možno organizirati, le če imajo vsi gledalci ter tudi tehnično in organizacijsko osebje covidno potrdilo, je še objavil nacionalni štab civilne zaščite.

Na Hrvaškem od polnoči veljajo tudi spremembe glede omejitev pri vstopu potnikov na hrvaških mejnih prehodih. Potrdila o cepljenju ali preboleli bolezni po novem ne bodo smela biti starejša od 270 dni. Doslej je bila omejitev 210 dni.

6.30 Od danes morajo izpolnjevanje pogojev PCT preverjati tudi gostinci

Ponudniki blaga in storitev morajo od danes preverjati izpolnjevanje pogojev PCT za potrošnike pred vstopom v gostinske lokale, igralnice in nastanitvene obrate ter pred uporabo žičniških naprav. Da je izpolnjevanje pogoja PCT obvezno v omenjenih prostorih, morajo potrošnike obvestiti s pisnim obvestilom na vidnem mestu.

Vlada je nov odlok o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom sprejela v petek zvečer. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Vlada je nov odlok o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom sprejela v petek zvečer. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Vlada je nov odlok o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom sprejela v petek zvečer. Kot so ob tem pojasnili v sporočilu po dopisni seji vlade, glede na hiter porast števila okužb z različico delta novega koronavirusa v državah članicah EU obstaja možnost poslabšanja epidemiološke situacije v Sloveniji.

Z odlokom je tako določena obveznost ponudnika blaga in storitev, da preverja izpolnjevanje pogojev PCT (preboleli, cepljeni, testirani) za potrošnike pred vstopom v igralnice, igralne salone in pri posebnih igrah na srečo, v nastanitvene obrate, v notranje prostore, v katerih se izvaja sejemska ali kongresna dejavnost, v prostore gostinskih obratov, ki nudijo glasbo za ples oziroma družabni program, ter v prostore, v katerih se izvaja gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač.

Komentarji: