Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Robert Šumi: Od Gibanja Svoboda nisem pričakoval takega pristopa

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Robert Šumi o njihovem delu in težnjah po ukinjanju komisije.
Kritike politike Roberta Šumija ne presenečajo, četudi sam pravi, da takšnega pristopa Gibanja Svoboda res ni pričakoval. FOTO: Marko Feist
Kritike politike Roberta Šumija ne presenečajo, četudi sam pravi, da takšnega pristopa Gibanja Svoboda res ni pričakoval. FOTO: Marko Feist
7. 1. 2024 | 19:00
7. 1. 2024 | 19:34
3:36

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Robert Šumi je ob pričakovanju več odmevnih odločitev, še najbolj tiste, ali je predsednik vlade Robert Golob s svojim vmešavanjem v delo policije kršil integriteto, večkrat tarča kritik. Pri SDS, ki je o ukinitvi KPK resno razmišljala v prejšnjem mandatu, je to že stalnica. Ali ga preseneča, da se je tej stranki pri tem pridružilo tudi Gibanje Svoboda? »Sam nisem pričakoval, da bodo tako nastopili v javnosti,« je odgovoril v podkastu Moč politike.

Kdaj bo znan epilog v preiskavi, ki so jo začeli na podlagi prijave Tatjane Bobnar, nekdanje notranje ministrice, Šumi ne zna napovedati. Znano je, da je iz obravnave primera izločen, saj sta v preteklosti sodelovala. Ga pa njegovi sodelavci – kot še približno deset drugih – obravnavajo prednostno, kar po njegovih besedah pomeni, da so takšni primeri predvidoma končani v šestih mesecih. Ali bo tudi v tem primeru, bo po njegovem mnenju pokazal čas, sploh glede na besede, da je želja vseh, da se zadeve čim prej razčistijo. Torej bo primer zaključen še pred evropskimi volitvami? »Nikoli nismo kalkulirali, kdaj bodo ugotovitve prišle v javnost,« odgovarja Šumi, ki pa je ponovil, da če se bo pokazalo, da je predsednik vlade kršil integriteto, sam pričakuje, da bo premier ponudil odstop oziroma pojasnil, zakaj ne.

Na podlagi našega poročanja o tem, da je Golob posnel promocijski intervju za podjetje Gallup, pa mu bo Komisija za preprečevanje korupcije predvidoma poslala tudi priporočila njihovih strokovnih služb, kar naj bi senat obravnaval na eni od sej ta mesec. Kršitev sicer niso ugotovili, a kot je dejal predsednik Komisije za preprečevanje korupcije, to še ne pomeni, da niso identificirali korupcijskih tveganj.

V petek pa so – kot smo že poročali – sprožili še predhodni preizkus v zvezi z lastništvom Goloba v podjetju Star Solar, o katerem smo poročali.

image_alt
KPK v še eno preverjanje Roberta Goloba

Šumi je komentiral tudi besede nekdanjega predsednika protikorupcijske komisije Draga Kosa v našem podkastu, da bi potrebovali dodatna, morda celo policijska pooblastila: »Verjamem, da policija, tožilstvo in sodstvo lahko opravijo svoje delo oziroma ga optimizirajo, če to še ni optimalno, da se potem lahko tudi mi razbremenimo očitka o brezzobosti,« odgovarja Šumi, ki pa je nato naštel tudi vrsto zakonodajnih sprememb, ki bi jih Komisija za preprečevanje korupcije potrebovala. Z njimi je po njegovih besedah seznanjeno tudi ministrstvo za pravosodje, a – kot smo ugotavljali – marsikaterim spremembam ni naklonjeno. Tako je, na primer, tudi v primeru ureditve dvojne prakse (tako imenovanega dvoživkarstva) v javnem sektorju.

image_alt
Golobu bodo izpod zadnje plati izmaknili ministrstvo in policijo

Pojasnil je, da ga glede na omenjeno ne bo presenetilo niti, če bo Slovenija na letošnji lestvici zaznave korupcije, ki je navadno objavljena konec januarja, spet zdrsnila.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine