Od srede do srede: Si mora sodstvo ugled zaslužiti?

»Če sprejmemo Janševo tezo o krivosodju, mora nazaj v arest, saj je to krivosodje presodilo narobe, ker ga je iz aresta izpustilo,« pravi Janez Markeš.
Fotografija: Ali Žerdin in Janez Markeš. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Ali Žerdin in Janez Markeš. FOTO: Leon Vidic/Delo

Ali Žerdin je spremljal razpravo pri predsedniku republike Borutu Pahorju na temo delitve oblasti. Na njej je premier Janez Janša zabrusil sodstvu, da si mora ugled zaslužiti. Ponavljal je, da sodstvo tega ugleda nima.

Sodstvo v Sloveniji res ni šampion ugleda, je pa glede tega vseeno dva koraka pred vlado in še nekaj več pred državnim zborom, pravi Žerdin. Janša ni nekdo, ki bi smel to izreči, mu odgovori Janez Markeš. »Svojo plačo bo najbolje zaslužil, če bo spokal in šel z oblasti dol. Ni sogovornik sodstva. Še najmanj kot obsojen kriminalec in kot nekdo, ki se stalno sprehaja po robu kriminala,« pove. »O sodstvu nima kaj govoriti.«

image_alt
Po Janezu Janši si mora sodstvo ugled zaslužiti


»Če sprejmemo Janševo tezo, da je krivosodje res krivosodje, mora nazaj v arest, saj je to krivosodje presodilo narobe, ker ga je iz aresta izpustilo,« doda. »Diskutirati pa je treba o tem, o čemer je Matevž Krivic pisal v Sobotni prilogi. Pokazal je, kako notranji mehanizmi sodišča delujejo zelo sporno, recimo na primeru otrok.«

Krivic je na svojem področju avtoriteta, Janša pa ni avtoriteta v ničemer, je prepričan Markeš. »On je ogroževalec demokracije in demokratičnih vrednot.«Komentatorja tokrat govorita še o koaliciji ustavnega loka, političnosti ali apolitičnosti koronavirusa, ki je včeraj na območju Slovenije znova postavil rekord v številu okužb, protestniški alternativi, neoliberalizmu, menjavi na vrhu NPU in volkovih, ki menjajo dlako, nravi pa ne.

Komentarji: