Od torka naprej bo parlament operativen

Prva izredna seja novega sklica DZ bo v torek ob 12. uri, na njej pa bodo ustanovili še ključne parlamentarne odbore.
Fotografija: Mag. Matej Tonin, novoizvoljeni predsednik Državnega zbora RS, med prvo redno sejo Državnega zbora. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Mag. Matej Tonin, novoizvoljeni predsednik Državnega zbora RS, med prvo redno sejo Državnega zbora. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Ljubljana - Še pred izredno sejo DZ se bo v petek sestal tudi kolegij predsednika DZ, na katerem pa predsednik DZ Matej Tonin ne pričakuje zapletov, saj so se o stvareh dogovorili na današnjem delovnem posvetu.

Poleg mandatno-volilne komisije, ki je bila že ustanovljena, bodo ustanovili še odbor za zunanjo politiko zaradi tožbe proti Hrvaški, odbor za zadeve EU, ki ga potrebujejo zaradi vključenosti parlamenta v proces sprejemanja odločitev na ravni EU, in skupni odbor, na katerem bodo lahko obravnavali vse stvari.
 

Pošteno in pravično


Po Toninovih besedah so si zelo pošteno in pravično razdelili vodenje odborov, predsedniška mesta so pripadla štirim največjim strankam, podpredsedniška pa drugim.Predsedniška mesta v omenjenih delovnih telesih so pripadla prvim štirim največjim strankam. Tako bo SDS zadržala vodenje mandatno-volilne komisije, LMŠ bo prevzela skupni odbor, SD odbor za zunanjo politiko, SMC pa odbor za zadeve EU. Podpredsednik v skupnem odboru bo iz Levice, v odboru za zadeve EU iz NSi, v mandatno-volilni komisiji iz SAB, v odboru za zunanjo politiko iz DeSUS in iz SNS, predstavnika narodnih skupnosti pa bosta imela podpredsednika v odboru za zadeve EU.

Kandidate za predsedniška in podpredsedniška mesta v omenjenih delovnih telesih bodo iz posameznih poslanskih skupin sporočili do ponedeljka do 12. ure, je še pojasnil Tonin. Poudaril je, da bo od torka naprej parlament operativen, saj bo lahko obravnaval vse zadeve, ki prispejo.

Komentarji: