Kontejnersko ladjo odtrgalo s priveza, Zlatoperko zajela tramontana

Kontejnersko ladjo je odneslo skoraj do potniškega terminala pri mestnem kopališču. Potniško ladjo Zlatoperka pred Izolo pa je s 25 potniki zajela tramontana.
Fotografija: Ladjo je zaneslo le nekaj metrov stran od potniškega terminala. FOTO: MOK
Odpri galerijo
Ladjo je zaneslo le nekaj metrov stran od potniškega terminala. FOTO: MOK

»Tramontana je z vso močjo udarila nad koprsko pristanišče,« so zapisali na facebook strani portala koprske občine Ekoper-Capodistria. Vrvi kontejnerske ladje Cosco so se utrgale in zaneslo jo je le nekaj metrov stran od potniškega terminala, ki se nahaja v bližini mestnega kopališča. Vlačilci so ladjo ponovno privezali za prvi pomol v pristanišču.

Na Agenciji Republike Slovenije za okolje so na podlagi radarske slike napovedali, da se slovenski Istri iz smeri Vidma približuje nevihtna celica, ki utegne povzročiti tramontano (nevihtni piš). Prizor z ladjo, ki jo je neurje utrgalo s priveza, se je zgodil že prejšnji teden. Tedaj je šlo za 350 metrov dolgo tovorno ladjo Maersk Houston, ki je utrpela škodo na navigacijski opremi in je še vedno na sidrišču v Kopru ter čaka na rezervne dele.

Po besedah Jadrana Klinca z uprave za pomorstvo je trenutno položaj z ladjo Cosco pod nadzorom. Za ponovni privez ob kontejnerski terminal so potrebovali tri vlačilce, a so škode po trenutnih podatkih preprečili.

Iz Luke Koper pa so še dodatno sporočili, da so delo na kontejnerskem terminalu preventivno zaustavili še pred nevihto in sprejeli vse ključne varnostne ukrepe. Delo  bodo nadaljevali, ko se bodo razmere umirile.

Posredovali pri nezgodi ladje Zlatoperka

Klinec je še povedal, da so posredovali pri reševanju potniške ladje Zlatoperka, ki se ji je tik pred Izolo pokvaril pogon. Na krovu je bilo 25 potnikov in zajela jo je tramontana. Vsi so zdaj na varnem. Zlatoperka sicer opravlja linijske ladijske prevoze med mesti slovenske Istre.

Izkušeni kapitan Sandi Radolovič je potnike na ladji Zlatoperki, ki jo je zaradi okvare motorja tik pred Izolo zajelo močno neurje, vendarle pripeljal na varno.  FOTO: Nataša Čepar
Izkušeni kapitan Sandi Radolovič je potnike na ladji Zlatoperki, ki jo je zaradi okvare motorja tik pred Izolo zajelo močno neurje, vendarle pripeljal na varno.  FOTO: Nataša Čepar

»Verjetno je kaj prišlo v motorni mehanizem, da se ni mogel več ohlajati. Vrgli smo sidro, na pomoč nam je prišla uprava za pomorstvo, policija in ladja Jež, da nas ne bi odneslo proti obali,« je povedal izkušeni kapitan Zlatoperke Sandi Radolovič. Sam je prestal že marsikatero tramontano, potnike pa je tričetrturno prevračanje med neurjem dodobra prestrašilo.  Motor mu je nato vendarle uspelo zagnati in ladjo je varno pripeljal v izolski pristan.

 

 

 

Komentarji: