Odziv na ekscese Levice mora biti javen, hiter in odločen

Obsojajo hujskaški ton, širitev neresnic, populizem, tendencioznost, predvsem pa nedopusten sovražen govor do podjetnikov.
Fotografija: Goran Novković pričakuje odziv politike. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Goran Novković pričakuje odziv politike. FOTO: Uroš Hočevar

Klub slovenskih podjetnikov (SBC) je političnim predstavnikom poslal odprto pismo, v katerem pričakujejo, da se bodi na ekscese Levice odzvali javno, hitro in odločno, ne glede na politične posledice, je povedal Goran Novković, izvršni direktor kluba.

Po nedeljski izredni seji upravnega odbora kluba so pismo poslali predsedniku države, predsedniku državnega zbora, mandatarju prihodnje vlade in predsednikom parlamentarnih strank, z izjemo Levice. Predsednik Borut Pahor je vodstvo SBC že povabil na pogovor, ki bo v prihodnjem tednu.Šokirali so jih hujskaški ton, širitev neresnic, populizem, tendencioznost, predvsem pa nedopusten sovražen govor do podjetnikov in »odkrito pozivanje k vzpostavitvi nekega drugega družbeno-ekonomskega sistema, in to z vsemi sredstvi na nedemokratičen načun«

Kritični so do koalicijske pogodbe, predvsem do obdavčitve kapitalskih dobičkov v dohodnini, ki bi Slovenijo na lestvici konkurenčnosti postavila na rep. Iz sosednjih držav tako že prihajajo vabila slovenskim podjetnikom.

Soustanovitelj Dewesofta Jure Knez je poudaril, da mnogo kazalnikov nakazuje na konec konjunkture: »Če ne bomo pripravljeni, bomo to še bolj občutili.« Koalicijska pogodba pa je takšna, da ne vedo, kako bi se obrnili v prihodnosti.

V Dewesoftu so vzpostavili tudi sistem solastništva zaposlenih. Ti so doslej pridobili 15-odstotni delež, v podjetju pa je več kot 50 solastnikov. »Če bodo ukrepi iz koalicijske pogodbe obveljavli je bolje investirati v pivo kot delnico Dewesofta,« je opozoril Knez. Zaposleni, ki razmišljajo o solastništvu podjetja, se nanj tudi že obračajo z vprašanji glede prihodnje obdavčitve, je opozoril na negotovost zaradi zapisanega v koalicijski pogodbi.

Dewesoft je v Trbovljah ustanovil Katapult, ki mladim podjetjem pomaga pri prvih začetkih. Knez se boji, da bo z uresničitvijo  koalicijskih namer še veliko več mladih podjetnikov odšlo v tujino. Glede na odzive nekaterih v javnosti se namreč sprašujejo, če si Slovenija pod novo vlado sploh želi podjetniško pobudo in podjetnike.

Dewesoft bo svojo dejavnost opravljal tam, kjer bo spodbudno poslovno okolje.

Nekatere reakcije so v tem trenutku preuranjene, je ocenil Vojmir Urlep, ki bo v novi vladi desna roka predsednika vlade. V koalicijski pogodbi je zapisano tudi, da si bo vlada prizadevala, da ustvari predvidljivo, zanesljivo in spodbudno poslovno okolje, je izpostavil: "Verjamem, da je vlada, ki nastaja, pametna vlada ter da bo znotraj usmeritev koalicijske pogodbe iskala optimalne rešitve, ki na eni strani ne bodo po nepotrebnem in dodatno obremenjevale gospodarstva in krnile visoke gospodarske rasti, na drugi strani pa bo iskala možnosti, kako zadovoljiti potrebe v posameznih delih javnega sektorja.«

Komentarji: