»Orožje ni bilo pravo, to je bila le provokacija«

Andreja Šiška je na današnji »tiskovni konferenci« spremljal zakrinkan član Štajerske varde.
Fotografija: Andrej Šiško pred Maistrovim spomenikom. FOTO: Peter Rak
Odpri galerijo
Andrej Šiško pred Maistrovim spomenikom. FOTO: Peter Rak

Maribor - »Nihče ni bil oborožen, airsoft puške so videti kot prave, to je bila zgolj provokacija,« je včeraj, prvič odkar so ga izpustili iz pripora, pred novinarje stopil Andrej Šiško. Po njegovih besedah je projekt Štajerske varde zgolj opozorilo, da »ne smejo dovoliti, da državo vodijo ljudje, ki so na volitvah dobili le peščico glasov«, sicer pa je v ustavi tako in tako zapisano, da je v Sloveniji oblast v rokah ljudstva in zato tovrstno zbiranje prostovoljcev nikakor ne more biti protizakonito. 

Šiško je dejal, da so želeli predvsem pokazati na kakšen način delujejo mediji in politika ter tisti, ki bi morali skrbeti za varnost, torej policija, vojska in varnostno-obveščevalne službe. »S policijo in vojsko ne želimo imeti konflikta, temveč želimo z njimi sodelovati, sicer pa ni dvoma, da bodo našo pomoč potrebovali, vojska vedno znova glede pripravljenosti dobiva oceno nezadostno«, je poudaril in zavrnil obtožbe o poskusu rušenja ustavne ureditve.

Podobno je argumentiral navedbe tožilcev tudi Šiškov odvetnik Viktor Osim, ki se je prav tako udeležil včerajšnjega mini zborovanja, na katerem je sicer vse potekalo v značilni Šiškovi ikonografiji. Potem ko se je odvrtela nekdanja slovenska narodna himna Naprej zastava slave, je salutiral kipu generala Maistra, med nekaj njegovimi somišljeniki, ki so vihteli različne prapore, pa je v pozoru stal tudi zakrinkan član tako imenovane Štajerske varde. In ne, Šiško ne bo kandidiral za mariborskega župana, po njegovih besedah bi to storil le, če bi se na mariborskih ulčicah v njegovo podporo zbralo »nekaj tisoč njegovih podpornikov«, kar pa se po njegovem mnenju ne bo zgodilo.

Preberite še:

Komentarji: