Oskrunili spomenik v središču Ljubljane

Neznanci so se ponoči znesli nad spomenikom žrtvam NOB.
Fotografija: Policija je bila o sinočnjem dogodku na ljubljanski Ulici talcev že obveščena. FOTO: Uroš Hočevar/Kolektiff
Odpri galerijo
Policija je bila o sinočnjem dogodku na ljubljanski Ulici talcev že obveščena. FOTO: Uroš Hočevar/Kolektiff

V središču prestolnice so ponoči neznanci poškodovali spomenik NOB na Ulici talcev 2, ki velja za prvi javni povojni spomenik v Ljubljani. O dogodku je že bila obveščena policija.

Neznanci poškodvali spomenik NOB v središču Ljubljane. FOTO: Uroš Hočevar/Kolektiff
Neznanci poškodvali spomenik NOB v središču Ljubljane. FOTO: Uroš Hočevar/Kolektiff


Po prvih informacijah​ so vandali poškodovali spominsko ploščo z imeni ustreljenih talcev in prostostoječo vazo z ročaji, ki služijo za obešanje vencev. Bronasti kip talca na podstavku, delo kiparja Karla Putriha, je na srečo ostal nepoškodovan. »Danes dopoldne smo bili obveščeni o poškodovanju enega izmed spomenikov na območju centra Ljubljane. Po doslej zbranih obvestilih je za zdaj še neznani storilec ponoči na spomeniku poškodoval spominsko ploščo in vazo. Policisti o dogodku še zbirajo obvestila, o vseh ugotovitvah pa bo obveščeno pristojno državno tožilstvo,« so pojasnili na policiji. 

Na dogodek so se že odzvali v ljubljanski Zvezi združenj borcev za vrednote NOB in zapisali: "Marsikateri mimoidoči Ljubljančan se je danes ustavil v Ulici talcev za Poljansko gimnazijo, pri spomeniku 24 talcev. Korak mu je zastal ob pogledu na vandalsko razbitje visoke kamnite vaze, ki je ob padcu preklala na več delov tudi  ploščo z imeni 24 talcev. 24 meščanov Ljubljane je 13. oktobra, leta 1942, padlo pod streli fašistične soldateke. Da je bilo dejanje vandalske narave je dokaz mirna jesenska noč sredi glavnega mesta. Tako masivno kamnito vazo bi težko podrl tudi kakšen orkan. To so lahko storile le roke nekoga ali več njih, ki so se nad spomenikom znesli z enim samim namenom: sovraštvom nad vsemi, ki so nam priborili svobodo izpod jarma fašizma in nacizma in vseh, ki so okupatorju zvesto služili. Ampak za večino Ljubljančanov še danes velja, da se ne bomo uklonili tistim, ki želijo spremeniti našo zgodovino. Svoboda je samo ena in te ne bomo dali."

 

Komentarji: