Pahor in Šarec sprejela ameriškega sekretarja za energetiko Perryja

Pahor in Perry sta spregovorila o poudarkih slovenskega predsedovanja pobudi Tri morja, ki ohranja transatlantsko razsežnost.
Fotografija: Marjan Šarec je poudaril, da sta Slovenija in ZDA strateški partnerici ter zaveznici v Natu. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Marjan Šarec je poudaril, da sta Slovenija in ZDA strateški partnerici ter zaveznici v Natu. FOTO: Matej Družnik/Delo

V okviru politično-poslovnega vrha pobude Tri morja, ki ga danes in v četrtek v Sloveniji gosti predsednik Borut Pahor, je na obisku v Ljubljani ameriški sekretar za energetiko Rick Perry. Srečal se je s predsednikom Pahorjem, sprejel ga je tudi premier Marjan Šarec.

Pahor in Perry sta, kot so sporočili iz urada predsednika republike, spregovorila o poudarkih slovenskega predsedovanja pobudi Tri morja, ki ohranja transatlantsko razsežnost. Po njuni oceni je srečanje pomembno tudi v luči diverzifikacije energetskih virov, pri čemer sta se se Pahor in Perry strinjala, da je treba vse gledati v luči varovanja okolja.

Šarec je v pogovoru, kot so sporočili iz kabineta premiera, poudaril, da sta Slovenija in ZDA strateški partnerici ter zaveznici v Natu, in se zavzel za nadaljnje poglabljanje sodelovanja na političnem, gospodarskem ter varnostnem področju.

Posebej je izpostavil odlično in dolgoletno sodelovanje med državama na področju civilne jedrske energije, saj je jedrska elektrarna v Krškem opremljena z ameriško tehnologijo Westinghouse. Jedrska energija ostaja pomembna za zanesljivo preskrbo z energijo v Sloveniji, je opozoril premier.

Šarec in Perry sta se strinjala o pomenu nadaljnje krepitve sodelovanja med EU in ZDA na vseh področjih, tudi na energetskem, s ciljem diverzifikacije virov ter poti za zagotavljanje varne, trajnostne in konkurenčne energije.

Spregovorila sta tudi o drugih sodobnih izzivih in grožnjah s poudarkom na pomenu zagotavljanja kibernetske varnosti, ki prav tako zahtevajo še tesnejše čezatlantsko sodelovanje, so sporočili iz kabineta premiera Šarca.

Perry bo danes sodeloval na predsedniškem panelu v okviru vrha pobude Tri morja, na katerem bodo govorili o EU med Baltikom, Jadranom in Črnim morjem ter odzivanju na tranzicijske in geopolitične izzive.

Poleg sekretarja Perryja se srečanja v Ljubljani iz ZDA udeležuje tudi vršilec dolžnosti pomočnika državnega sekretarja za evropske in evrazijske zadeve Philip Reeker.

Preberite še:

Komentarji: