Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Pahor ob svetovnem dnevu čebel: Slovenija je lahko ponosna

Svet danes na pobudo Slovenije prvič obeležuje svetovni dan čebel.
Brez čebel se človeštvu slabo piše. FOTO: Foto: Dejan Javornik
Brez čebel se človeštvu slabo piše. FOTO: Foto: Dejan Javornik
STA, T. V.
20. 5. 2018 | 15:35
20. 5. 2018 | 15:45
4:48
Žirovnica – »Slovenija je danes srečna in ponosna,« je na slovesnosti poudaril predsednik države Borut Pahor. Čebele so vedno bolj ogrožene, del odgovornosti nosi človek in svetovni dan ga bo še enkrat več spomnil na odgovornost za varstvo narave in ohranjanje biotoske raznovrstnosti, je dejal.Razglasitev 20. maja, ki je tudi rojstni datum pionirja sodobnega čebelarstva Antona Janše (1734-1773), rojenega v Breznici pri Žirovnici, kjer je potekala današnja slovesnost, je zlasti za Slovence neke vrste pravljična zgodba, je dejal Pahor. A to je po njegovem mnenju v resnici šele pravi začetek. »Začetek neke dolge poti, ki naj traja v neskončnost miru, človekovega sožitja z naravo in sonaravnega razvoja modernega sveta. Naša skromna želja je, da bi se otroci naših otrok podili po cvetočih travnikih in bi jih sem in tja nagajivo preganjale pridne čebele,« je poudaril. To je namreč po njegovi oceni 20. maj. »To je njegovo sporočilo. Za tak svet se bomo borili. To je plemenita stvar. To je plemenito poslanstvo,« je dejal.

Pahor je izpostavil pomen čebel za človeštvo. Med drugim je od njenega opraševanja odvisna vsaka tretja žlica hrane, z opraševanjem povečujejo kmetijsko pridelavo, pozitivno vplivajo na celotni ekosistem in ohranjanju biotske raznovrstnosti v naravi. »Brez tega ni hrane, kisika, čiste vode, brez tega ni človeštva,« je poudaril Pahor in dodal, da človek tukaj ni brez odgovornosti. Na koncu je udeležencem po čebelarsko zaželel: »Naj medi!«

Razglasitev svetovnega dneva čebel je šele prvi korak, je poudaril Pahor.
Razglasitev svetovnega dneva čebel je šele prvi korak, je poudaril Pahor.


Proslave, ki je privabila mnoge domače in tuje goste, pa tudi predstavnike več kot 100 čebelarskih društev, je nagovoril tudi generalni direktor Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) Jose Graziano da Silva. Z razglasitvijo svetovnega dneva je bil cilj dosežen, ob tej priložnosti pa se je za prizadevanja, da je svetovni dan postal resničnost, zahvalil slovenski vladi, Čebelarski zvezi Slovenije, svetovni čebelarski organizaciji Apimondii in FAO.

Graziano da Silva je spomnil, da resolucija ZN mednarodno skupnost poziva, naj sprejme konkretne ukrepe za ohranitev in zaščito čebele in ostalih opraševalcev. »Zdaj je čas za konkretna dejanja,« je poudaril. Svetovni dan je po njegovem mnenju priložnost, da poudarimo vlogo čebelarstva pri doseganju številnih ciljev trajnostnega razvoja in ohranitev biotske raznovrstnosti. Več kot 75 odstotkov pridelka na svetu je namreč odvisnih od opraševanja, posebej od čebel. Toda čebele so zelo ogrožene in osredotočiti se je treba na številne razloge za to, je dejal. Med negativnimi učinki na njih je omenil podnebne spremembe, intenzivno kmetijstvo, uporabo pesticidov, izgubo biotske raznovrstnosti in onesnaževanje okolja.

»Za FAO je ohranitev čebel in drugih opraševalcev temeljna naloga, saj bi bil svet brez opraševalcev svet brez prehranske varnosti,« je še dejal Graziano da Silva, ki je v Slovenijo prišel v soboto in se udeležil že mednarodne ministrske konference na Brdu pri Kranju.

»Naj medi!«


Predsednik Čebelarske zveze Slovenije in idejni oče svetovnega dneva Boštjan Noč je dejal, da je danes čas za čebele, čebele in še enkrat čebele. Svetovni dan čebel je po njegovi oceni zasluga čebelarjev ter enotne slovenske in svetovne politike. »Lepo je biti biti Slovenec, še lepše je biti slovenski čebelar. Naj medi!« je še dejal.

Župan Žirovnice Leopold Pogačar je ocenil, da brez volje in vztrajnosti ne bi prišli do tega pomembnega dneva. S tem je končana prva etapa, sporočilo pa je jasno - Brez čebel ni življenja, je še dejal in tudi on vsem zaželel: »Naj medi!«

Današnja slovesnost je v Žirovnico privabila mnoge domače in tuje goste, med drugim so se je udeležili premier, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar, odhajajoči kmetijski minister Dejan Židan in predsednik svetovne čebelarske organizacije Apimondia Philip McCabe.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine