Pahor odlikoval kardinala Rodeta, škofa Fila in muftija Grabusa

Franc Rode je zlati red doživel kot »objem domovine«. Za razliko od rimskokatoliškega kardinala sta Filo in Grabus prejela srebrna reda.
Fotografija: Borut Pahor je vročil odlikovanja predstavnikom vseh najprepoznavnejših verskih skupnosti v Sloveniji (z izjemo pravoslavne): kardinalu Francu Rodetu (drugi z leve), škofu Gezi Filu (na desni) in muftiju Nedžadu Grabusu (prvi z leve). FOTO: Črt Piksi/Delo
Odpri galerijo
Borut Pahor je vročil odlikovanja predstavnikom vseh najprepoznavnejših verskih skupnosti v Sloveniji (z izjemo pravoslavne): kardinalu Francu Rodetu (drugi z leve), škofu Gezi Filu (na desni) in muftiju Nedžadu Grabusu (prvi z leve). FOTO: Črt Piksi/Delo

Predsednik republike Borut Pahor je danes vročil odlikovanja kardinalu Francu Rodetu, škofu Gezi Filu in muftiju Nedžadu Grabusu. Odlikovanci so ob tem poudarili pomen strpnosti, medsebojnega sodelovanja in skupnega sobivanja pripadnikov različnih verskih skupnosti v Evropi in Sloveniji.

Pahor je z zlatim redom za zasluge odlikoval kardinala Rimskokatoliške cerkve Franca Rodeta za življenjsko delo in zasluge za osamosvojitev Slovenije in njeno uveljavitev v svetu ter za spodbujanje kulture medverskega dialoga.

Ob podelitvi odlikovanj je prišlo tudi do protesta. Zavod Dovolj je; zavod za zaščito spolnih zlorab v katoliški cerkvi je po poročanju Kanala A pred predsedniško palačo protestno opozoril na prikrivanje spolnih zlorab v RKC.

Franc Rode. FOTO: Črt Piksi/Delo
Franc Rode. FOTO: Črt Piksi/Delo

Kot katoliški nadškof je za geslo vzel besede protestanta Trubarja

Rode se je ob prejemu reda predsedniku zahvalil in dejal, da odlikovanje doživlja kot objem domovine, kot prijazno roko, ki mu jo podaja Slovenija, kot čast in priznanje te mlade države.

»Slovenija ima vse možnosti, da raste, da se utemelji v solidarnosti in v povezanosti vseh, da raste v demokratičnem duhu, v spoštovanju različnosti, da se med seboj malo manj kregamo in malo manj napadamo in da ustvarimo ozračje, ki bo sproščeno in res bratsko,« je še poudaril kardinal.

Rode je bil prvi predavatelj osnovnega bogoslovja, ki je neposredno spregovoril o medverskem dialogu z muslimani. Kot nadškof je za škofovsko geslo vzel Trubarjeve besede »stati in obstati« in veliko pozornosti namenil urejanju odnosov med Cerkvijo in državo, so navedli v obrazložitvi.

Geza Filo. FOTO: Črt Piksi/Delo
Geza Filo. FOTO: Črt Piksi/Delo

Filo veliko pozornosti namenjal ljudem v stiski

S srebrnim redom za zasluge je Pahor za uspešno, povezovalno in k strpnosti usmerjeno vodenje Evangeličanske cerkve v Sloveniji odlikoval škofa Gezo Fila, za vodenje Islamske skupnosti pa muftija Nedžada Grabusa.

Škof Filo je izrazil veselje, da je predsednik visoko državno odlikovanje podelil predstavnikom treh različnih verskih skupnosti v letu, ko Slovenija praznuje 30-letnico samostojnosti. Po njegovih besedah je današnjim odlikovancem skupno, da so tudi takrat, ko je bilo to manj hvaležno in težje, neomajno verovali v pravičen, svoboden in solidaren svet za vse ljudi, ne glede na njihova verska, socialna, politična in druga porekla.

»To, da spoznavaš druge in drugačne ljudi, njihove navade, vero, običaje, da skupaj z njimi živiš, vse to človeka bogati in širi njegova obzorja,« je še poudaril Filo.

Filo je veliko pozornosti namenjal ljudem v stiski in pri svojem delovanju pooseblja evangeličansko skromnost in toleranco. Vedno se je trudil za enakopravnost in strpnost med našima zgodovinskima cerkvama ter drugimi verskimi skupnostmi, so navedli v obrazložitvi.

Nedžad Grabus. FOTO: Črt Piksi/Delo
Nedžad Grabus. FOTO: Črt Piksi/Delo

Grabus poudarjal, da je treba med ljudmi graditi mostove

Mufti Grabus je dejal, da odlikovanje razume kot močno sporočilo in vodilo za razvoj odnosov znotraj evropske kulture in civilizacije s sprejemanjem in spoštovanjem različnosti. Izpostavil je, da so pripadniki muslimanske vere v Evropi pogosto obsojani zaradi njihove verske pripadnosti in verske dediščine.

Poudaril je, da moramo narediti vse, da ohranimo mir, stabilnost, zaupanje ter se zavzel za gradnjo odnosov, ki temeljijo na resnici in pravičnosti ter obsodbi vseh zločinov, pri čemer je posebej izpostavil prepoved zanikanja holokavsta in genocida v Srebrenici.

Kot so navedli v obrazložitvi, je Grabusu v poldrugem desetletju službovanja v Sloveniji z razgledanim, preudarnim, spoštljivim in mirnim načinom vodenja Islamske skupnosti uspelo vzpostaviti trden odnos z državno in lokalno oblastjo. Večkrat je poudarjal, da je treba med ljudmi graditi mostove.

Rode ob podelitvi v družbi Janeza Janše. FOTO: Črt Piksi/Delo
Rode ob podelitvi v družbi Janeza Janše. FOTO: Črt Piksi/Delo

Komentarji: