Pahor podpisal odpoklic veleposlanika Kajzerja

Predsednik države je izrazil nezadovoljstvo, ker je vlada sprejela sklep o odpoklicu veleposlanika brez posvetovanja z njim.
Fotografija: Predsednik Borut Pahor je podpisal odpoklic Toneta Kajzerja. FOTO: MZZ
Odpri galerijo
Predsednik Borut Pahor je podpisal odpoklic Toneta Kajzerja. FOTO: MZZ

Predsednik republike Borut Pahor se je po telefonskem pogovoru s predsednikom vlade dr. Robertom Golobom odločil, da bo podpisal ukaz o odpoklicu veleposlanika Toneta Kajzerja. Pri tem je Pahor Golobu izrazil nezadovoljstvo, ker je vlada sprejela sklep o odpoklicu brez posvetovanja z njim.

Pahor je ocenil, da bi bilo prav, da se postopek odpoklica veleposlanikov formalno uredi, tako kot je urejen postopek imenovanja veleposlanikov, kjer je posvetovanje s predsednikom republike sestavni del postopka odločanja.

image_alt
Janšev veleposlanik v ZDA pred odpoklicem

Predsednik države se je pred tem že posvetoval tudi z ministrico za zunanje zadeve Tanjo Fajon. Tudi njej je potožil, da se niso posvetovali z njim. Tako Fajonovi kot Golobu je Pahor predlagal, naj dodatno premislita, kako »okrepiti profesionalnost diplomacije, da bo ta lojalna državi, ne pa strankarskim in drugim parcialnim interesom«. 

Odpoklic veleposlanika Kajzerja je bil izdan po tem, ko je ta nepooblaščeno poslal depešo z ministrstva za zunanje zadeve predsedniku stranke SDS Janezu Janši, s čimer je kršil 45. člen zakona o zunanjih zadevah. SDS je ob napovedi odpoklica Kajzerja odgovorila z napovedjo interpelacije zunanje ministrice Fajonove.

Preberite še:

Komentarji: