Pahor položil venec k spomeniku vsem žrtvam vojn

Osrednja državna obeležitev dneva spomina na mrtve je zaradi epidemije covid-19 potekala po prilagojenem ceremonialu.
Fotografija: Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je ob dnevu spomina na mrtve z državno delegacijo položil venec k Spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na Kongresnem trgu. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je ob dnevu spomina na mrtve z državno delegacijo položil venec k Spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na Kongresnem trgu. FOTO: Leon Vidic/Delo

Predsednik republike Borut Pahor je ob dnevu spomina na mrtve z državno delegacijo položil venec k spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na Kongresnem trgu.

Predsednika republike je ob polaganju venca spremljala državna delegacija, v kateri so bili predsednik Državnega zbora Igor Zorčič, predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca, podpredsednik vlade in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Robert Glavaš in v. d. generalnega direktorja Policije Andrej Jurič.

Osrednja državna obeležitev dneva spomina na mrtve je tokrat zaradi epidemije covid-19 potekala po prilagojenem ceremonialu, v katerem je ob upoštevanju vseh ukrepov za preprečevanje širjenja covid-19 sodelovalo zgolj nujno število pripadnikov častne enote Republike Slovenije, ki običajno sodeluje ob položitvi venca - iz Garde Slovenske vojske le častna straža in strelca, iz Policijskega orkestra pa le trobilni kvartet, so sporočili iz urada predsednika. 

Predsednik DZ Zorčič je nato odšel na pokopališče Žale, kjer je položil položi vence pri spomeniku padlim v vojni za Slovenijo '91, pri spomeniku padlim v narodnoosvobodilnem boju, ob lipi sprave in pri kostnici žrtvam prve svetovne vojne.

Zaradi epidemije današnji dan spomina na mrtve poteka brez množičnih obiskov grobov in tradicionalnega druženja. Ukrepi za zajezitev epidemije covida-19 namreč razen izjem prepovedujejo zbiranje nad šest oseb in prehajanje med občinami. 

Komentarji: