Po antimalarike le v lekarne

Od leta 2017 jih potovalne ambulante ne smejo več izdajati, čeprav tam zanje pišejo recepte.
Fotografija: Malarijo povzročajo paraziti – plazmodiji, ki jih s pikom na človeka prenašajo okužene samice komarjev Anopheles. Foto Shutterstock
Odpri galerijo
Malarijo povzročajo paraziti – plazmodiji, ki jih s pikom na človeka prenašajo okužene samice komarjev Anopheles. Foto Shutterstock

Kaj so antimalariki?


So zdravila, ki potnike ščitijo pred malarijo, eno najpogostejših nalezljivih tropskih bolezni. Na leto jo preboli tudi okoli 30.000 potnikov, ki potujejo na območja, kjer se malarija pojavlja. Najvišje tveganje za pojav bolezni imajo potniki, ki brez protimalarične zaščite potujejo po državah zahodne in osrednje Afrike ter nekaterih otokih Tihega oceana. V teh deželah zboli do dva odstotka nezaščitenih potnikov na mesec dni potovanja. Malarijo povzročajo paraziti – plazmodiji, ki jih s pikom na človeka prenašajo okužene samice komarjev Anopheles.


Pri nas je zaščita z antimalariki za potnike na rizična območja nujna, medtem ko jim zdravniki v nekaterih drugih evropskih državah naročijo, da antimalarike začnejo jemati šele ob znakih okužbe. Zakaj so slovenski zdravniki tako striktni?


»Slovenska strokovna priporočila so napisana na podlagi svetovnih strokovnih priporočil in temeljijo na priporočeni preventivni zaščiti, torej preventivnem jemanju antimalarikov v štirikrat nižjih dnevnih dozah, kot so za zdravljenje, zato da malarijo preprečimo,« so pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Če potnik na potovanju zboli z visoko temperaturo, to še ni nujno malarija. Malarijo je pred začetkom zdravljenja treba diagnostično potrditi in šele potem se uvede zdravljenje. Malarija ni enostavna in blaga bolezen, da bi jo potnik lahko zdravil sam. Zaščito pa priporočajo samo, kadar je tveganja za malarijo visoko.


Lahko antimalarike kupite na internetu?


Včasih so popotniki neporabljene tablete antimalarikov prodajali tudi po spletu. Ker gre za zdravila, ki se izdajajo na recept, to ni dovoljeno.


Zakaj teh zdravil ni več mogoče dobiti v enotah NIJZ v okviru katerega delujejo potovalne ambulante?


V zvezi s tem se je spremenila zakonodaja, zato je od leta 2017 antimalarike mogoče dobiti zgolj še na recept v lekarnah. NIJZ namreč nima dovoljenja za izdajo zdravil na recept. Ker pa antimalarikov ni na zalogi v vsaki lekarni, se je priporočljivo predhodno pozanimati, kje jih imajo. Seznama, kje jih je možno dobiti, na NIJZ nimajo, je pa velika verjetnost, da jih v večjih in dežurnih lekarnah.
Sicer pa mora lekarna, če antimalarikov nima na zalogi in jih kupec želi, te iz veledrogerije pridobiti v 24 urah.

Infografika Delo
Infografika Delo


Ali lahko recept za antimalarike izda tudi osebni zdravnik ali te recepte izdajajo le potovalne ambulante NIJZ?


Če se osebni zdravnik ukvarja tudi s preventivno zaščito za potovanja in je seznanjen s tem, za katera območja je antimalarik priporočen, potem lahko izda samoplačniški recept.
Svetovanje glede zaščite proti malariji in predpisovanje zdravil proti malariji sicer opravljajo specializirane ambulante za potnike na območnih enotah NIJZ v skladu s programom cepljenja in zaščite z zdravili.


Kakšni stranski učinki v zvezi z uporabo antimalarikov so bili prijavljeni v lanskem letu, če sploh?


Na Javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke so povedali, da v lanskem letu JAZMP ni prejel nobenih poročil o neželenih učinkih v povezavi z antimalariki. Sicer so med neželenimi učinki med drugimi navedeni: bolečina v želodcu, driska, siljenje na bruhanje, neješčnost, nenavadne sanje, vključno z nočnimi morami ali videnje ali slišanje stvari, ki jih ni, tesnoba, depresija, napadi panike, hitro utripanje srca, oteklina in rdečina ustne sluznice, kašelj, zvišana telesna temperatura, glavobol, omotica, težave s spanjem, izpadanje las ...


Ali kateri od antimalarikov na trgu glede prijavljenih stranskih učinkov izstopa?

 

Nekateri imajo specifične stranske učinke, ne pa vsi, o tem se strokovnjaki s potniki pogovorijo na posvetu v ambulanti NIJZ in priporočijo potniku zanj najprimernejši antimalarik. Pri odločitvi upoštevajo območja z visokim tveganjem za malarijo, dolžino potovanja, potnikovo zdravstveno stanje, aktivnosti na potovanju ...


Kateri atimalariki so registrirani v Sloveniji?


Registriranih je enajst antimalarikov, za potnike je najpogosteje predpisano zdravilo z malarone.

Komentarji: