Po razglasitvi epidemije aktiviran državni načrt zaščite in reševanja

Aktivacija omogoča, da poleg zdravstvenih in drugih služb država uporabi tudi sile in sredstva za zaščito, reševanje in pomoč.
Fotografija: Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je po tistem, ko je vlada v nedeljo zvečer izdala odlok o razglasitvi epidemije covida-19 za vso državo, danes zjutraj izdal sklep o aktiviranju državnega načrta zaščite in reševanja. Ta omogoča, da poleg zdravstvenih in drugih služb država uporabi tudi sile in sredstva za zaščito, reševanje in pomoč.

Kot so sporočili iz uprave za zaščito in reševanje, bo ministrstvo za zdravje izdajalo strokovna priporočila in o njih tekoče obveščalo poveljnika Civilne zaščite, ta pa bo zagotovila potrebno število strokovnih sodelavcev, ki bodo zagotavljali ustrezen operativni odziv glede na razvoj razmer in potrebe po zaščiti, reševanju in pomoči ter podporo poveljnikom in štabom Civilne zaščite.

image_alt
Še včeraj dve podobi, danes vsi v epidemiji


Vsi organi, ki so določeni v državnem načrtu zaščite in reševanja ob pojavu epidemije nalezljive bolezni pri ljudeh, so v skladu z omenjenim načrtom dolžni izvajati aktivnosti ter upravi za zaščito in reševanje vsak dan do 17. ure posredovati poročilo o razmerah, aktivnostih in izvedenih ukrepih.

Z aktiviranjem državnega načrta zaščite in reševanja ob pojavu epidemije nalezljive bolezni pri ljudeh so aktivirani tudi načrti zaščite in reševanja na ravni regij in občin, izpostave in regijski štabi pa izvajajo naloge v regijah ter morajo o tem prav tako dnevno poročati vodstvu uprave.

Vlada je na nedeljski seji za danes v Sloveniji razglasila 30-dnevno epidemijo covida-19. FOTO: Leon Vidic/Delo
Vlada je na nedeljski seji za danes v Sloveniji razglasila 30-dnevno epidemijo covida-19. FOTO: Leon Vidic/Delo


Vlada je na nedeljski dopisni seji z današnjim dnem v Sloveniji razglasila 30-dnevno epidemijo covida-19. Po besedah vladnega govorca Jelka Kacina razglasitev za zdaj pomeni le, da se aktivira državni načrt civilne zaščite, medtem še naprej veljajo isti ukrepi. Obalno-kraška regija ostaja na oranžnem seznamu.

Tudi premier Janez Janša je ponoči tvitnil, da morajo biti vsi preostali ukrepi, razen aktivacije Civilne zaščite, sprejeti posamično, »kar se bo dogajalo sorazmerno s potrebami od danes naprej«. Po Kacinovih besedah je tako sprejetje kakšnega novega ukrepa pričakovati danes, začel pa bi lahko veljati v torek ali sredo.

Kot je za STA pojasnil Šestan, bistvene razlike pri njihovih nalogah v primerjavi s prvim valom ni, je pa prepričan, da so pri novelaciji državnega načrta naredili pomemben korak predvsem pri načrtih dejavnosti posameznih resorjev oziroma ministrstev, zato bodo na ta način v prihodnje lažje delali.

V prvem valu epidemije se je civilna zaščita veliko ukvarjala z razdeljevanjem zaščitne opreme, ker so zaradi pomanjkanja na trgu nastajale velike težave. Šestan upa, da bo tokrat drugače, če pa bo znova primanjkovalo opreme, bodo morali znova deliti opremo, ki je na voljo pri blagovnih in državnih rezervah.

»Tukaj smo si iz prejšnjega vala nabrali nekaj pozitivnih, pa tudi negativnih izkušenj. Prve bomo uporabili zdaj, zato sem prepričan, da bomo to izvajali bistveno lažje in bolj utečeno,« je dejal prvi mož civilne zaščite.

Kakšnih bistveno novih nalog niso dobili, tudi ne morebitne pomoči policiji pri nadzoru izvajanja policijske ure in drugih trenutno veljavnih ukrepov. Kot je dejal Šestan, tega absolutno ne morejo početi, saj niso represivni organ, je pa v odloku vključen stavek, da če njihovi pripadniki opazijo kakšne primere neupoštevanja ukrepov, lahko kršitelja na to opozorijo, sicer pa ga lahko prijavijo policiji ali pristojni inšpekciji.

Komentarji: