Počivalšek s tožbo nad medije

Zaradi navedb iz poročila računskega sodišča je predsednik koalicijske SMC in gospodarski minister Zdravko Počivalšek na medije naslovil zahtevke za popravek.
Fotografija: Zdravko Počivalšek bo tožil nekatere medije. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Zdravko Počivalšek bo tožil nekatere medije. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Predsednik koalicijske SMC in gospodarski minister Zdravko Počivalšek je na nekaj medijev naslovil zahteve za popravek navedb v zvezi s poročilom računskega sodišča. Ob tem je na Facebook profilu zapisal, da ima dovolj laži in manipulacij v zvezi z omenjeno zadevo, zato bo vložil tudi tožbe proti medijem, ki jih širijo.

Na svoj profil družbenega omrežja je ob tem k zapisu prilepil še fotokopije zahtev za popravo objav na spletnih portalih 24ur.com, rtvslo.si in necenzurirano.si.

image_alt
Razkrivamo poročilo računskega sodišča


Počivalšek je hkrati zavrnil, da bi bilo iz predloga revizije računskega sodišča razvidno, da je imelo njegovo ministrstvo ter s tem on sam ključno vlogo v poslih z dobavo zaščitne opreme med prvim valom epidemije. Kot je zatrdil, je bilo ministrstvo zgolj edem izmed deležnikov, ki so sodelovali v postopku dobave zaščitne in medicinske opreme.

image_alt
Počivalšek menda zamolčal drugo strokovno mnenje


Po njegovem tudi ne drži, da niso imeli nobenih pristojnosti v postopkih nabav zaščitne in medicinske opreme, saj jim je bila ta dodeljena na podlagi vladnih sklepov, ki so omogočali nabavo opreme.

Prav tako ni res, je prepričan Počivalšek, da naj bi gospodarsko ministrstvo vso odgovornost pri dobavi zaščitne opreme prelagalo na zavod za blagovne rezerve, pač pa je z njim skupaj z drugimi deležniki pri tem sodelovalo.

image_alt
Tarča: Pritiski in vmešavanje politike v dobavo zaščitne opreme


Prvak SMC je še zanikal, da bi posredoval pri nakupu Geneplanetovih ventilatorjev, pač pa je s sodelavci na ministrstvu zavodu za blagovne rezerve prenesel informacije o nujnosti nabave ventilatorjev, veliki nestabilnosti trga medicinske opreme in nujnosti ukrepanja. Ministrstvo je po njegovem na zavod tudi posredovalo informacije o ventilatorjih, ki jih je stroka ocenila za ustrezne in o ponudbah za njih.

»Prav tako ne drži trditev, da je ministrstvo pri sklicevanju na pozitivno mnenje Mateja Podbregarja iz celjske bolnišnice o primernosti ventilatorjev Sirusmed R30 za široko uporabo zamolčalo njegovo opozorilo, da gre za najosnovnejši model nižjega razreda in da bi po tej ceni lahko kupili najboljše ventilatorje Siriusmed R50+ z vsemi dodatnimi opcijami,« je zapisal Počivalšek. Dodal je, da slednji v času nabave niso bili dobavljivi prej kot v šestih do devetih mesecih, hkrati pa so bili kupljeni ventilatorji R30 opremljeni z vso opcijsko opremo.

Preberite še:

Komentarji: