Hovnikova: To danes ni bila ne ulica ne pogajanje, bilo je izsiljevanje

Poklicni gasilci zahtevajo odpravo krivičnih plačnih nesorazmerij in pošteno vrednotenje svojega dela. Ministrica Hovnik je morala shod zapustiti.
Fotografija: Protest poklicnih gasilcev. FOTO: Črt Piksi 
Odpri galerijo
Protest poklicnih gasilcev. FOTO: Črt Piksi 

Poklicni gasilci so pred poslopjem vlade ob 11. uri pripravili protestni shod. Sindikat poklicnega gasilstva ga je napovedal pred slabim tednom, na njem pa poklicni gasilci, ki jih je okrog tisoč, od teh 800 v javnih poklicnih gasilskih enotah, zahtevajo odpravo krivičnih plačnih nesorazmerij in pošteno vrednotenje svojega dela.

image_alt
Protestirali bodo, ker jih vlada ne vidi in ne sliši

Zbrane pred vladnim poslopjem je uvodoma nagovoril generalni sekretar Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije David Švarc. »Jezni smo na politične veljake, ki se že več kot leto in pol delajo norca iz nas. Zato smo se danes zbrali, ker imamo dovolj takega odnosa do nas. Zbrali smo se pred vlado, kjer so tisti, ki odločajo o naših usodah, odločajo o usodah javnih uslužbencev in gasilcev, da jim povemo, kar jim jim gre, v kakšnem položaju smo in da v takšnem položaju ne želimo več biti,« je dejal.

Tudi bivši predsednik sindikata, zdaj upokojeni poklicni gasilec Aleksander Ogrizek, je razočaran nad delom vlade. Kot je dejal, jo gasilci zanimajo samo takrat, ko jih potrebuje. »Da ima gasilec, ki pride k nam, minimalno plačo, je sramota,« je dejal v nagovoru in opozoril, da si mladi gasilec ob takih pogojih ne more začeti ustvarjati življenja. Vlado je pozval, naj predstavnike sindikatov takoj sprejme na pogajanja.

Gasilci so svoje nezadovoljstvo izrazili s številnimi transparenti z napisi Pogoreli bolj kot Kras in Glavo v ogenj tiščimo, od vlade pa le v brco v rit dobimo. Na shodu jih je spremljala tudi maketa gasilskega avtomobila s fotografijami premiera Roberta Goloba, ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik, obrambnega ministra Marjana Šarca in njegovega državnega sekretarja Rudija Medveda.

Protest poklicnih gasilcev FOTO: Črt Piksi
Protest poklicnih gasilcev FOTO: Črt Piksi

Vlada: Zahteve gasilcev so neupravičene

Za vlado so zahteve poklicnih gasilcev neupravičene. Kot zatrjujejo na ministrstvu za javno upravo, so poklicni gasilci ena bolje plačanih poklicnih skupin v javnem sektorju, njihove plače pa vseskozi rastejo.

Po navedbah ministrstva podatki kažejo, da pri gasilcih krivičnih nesorazmerij ni. Povprečna plača gasilca s srednješolsko izobrazbo je leta 2022 znašala 2128 evrov, gasilca z višješolsko izobrazbo 2619 evrov, gasilca z visokošolsko izobrazbo pa 2976 oziroma 3231 evrov, navaja vlada na spletni strani.

V primerjavi z letom 2015 se je povprečna plača gasilcu s srednješolsko in višješolsko izobrazbo povišala za 32 odstotkov, tistemu z visoko šolo pa se je plača med letoma 2015 in 2022 povečala za 28 odstotkov oziroma 17 odstotkov, odvisno od tarifnega razreda, so navedli.

Po navedbah vlade so se plače poviševale bistveno bolj kot, denimo, vzgojiteljem. Zato zahteve gasilcev po povišanju plač za osem plačnih razredov po mnenju vlade pomenijo, da želijo imeti bistveno višje plače kot primerljive skupine. Od policistov bi bile njihove plače, denimo, višje za 35 odstotkov, medtem ko želi vlada, so zapisali, plačna razmerja med omenjenimi poklicnimi skupinami ohranjati.

Prav tako pričakuje njihov odziv na predlog izhodišč za prenovo plačnega sistema javnega sektorja ter na izhodišča za odpravo plačnih nesorazmerij, ki so jih 9. februarja predstavili vsem sindikatom javnega sektorja.

Iz oktobrskega dogovora, ki ga je podpisal tudi Sindikat poklicnih gasilcev, pa izhaja, da se bodo do 30. junija 2023 pogajali, in ne protestirali, so ostri na ministrstvu.

Protest poklicnih gasilcev FOTO: Črt Piksi
Protest poklicnih gasilcev FOTO: Črt Piksi

Kot je pred tednom še dejal generalni sekretar sindikata David Švarc, jih vlada ne vidi in ne sliši, zato zahtevajo enako obravnavo, odpravo plačnih nesorazmerij, uvrstitev gasilcev v delu primerne plačne razrede in da se hkrati pogajajo tudi o prenovi plačnega sistema.

Protest poklicnih gasilcev FOTO: Črt Piksi
Protest poklicnih gasilcev FOTO: Črt Piksi

Glede na novo plačno lestvico, ki naj bi bila uveljavljena januarja 2024, se delovno mesto poklicnega gasilca, ki je trenutno na 24. mestu plačilne lestvice, nahaja na šestem mestu od 67 razredov. Delovna mesta, ki so na obstoječi plačni lestvici uvrščena od 12. do 23. plačnega razreda, bi po novem uvrstili v prvih pet plačnih razredov, kar pomeni, da bi se gasilci znašli v spodnji desetini vrednotenja delovnih mest.

Protest poklicnih gasilcev FOTO: Črt Piksi
Protest poklicnih gasilcev FOTO: Črt Piksi

Tudi z zamrznitvijo napredovanj in delovne uspešnosti se poklicni gasilci ne strinjajo. Po vladnem predlogu o prenovi plačnega sistema sodeč bi morali na napredovanja in na odpravo plačnih nesorazmerij čakati do leta 2026. V tem času bi bila vsa napredovanja zamrznjena.

Vsak do besede

Na današnjem shodu je imel sleherni poklicni gasilec priložnost, da svoje nezadovoljstvo nad odločitvami vlade, ministrstva za obrambo in ministrstva za javno upravo – tistim torej, ki odločajo o njihovem statusu in plačah, izrazi osebno. Poklicni gasilci imajo tudi polno podporo svojih nepoklicnih kolegov, ki jih na tokratni protestni shod niso vabili. »Tudi zato, ker si ne želimo očitkov, da bi, ko govorimo o plačah, kogar koli izrabljali,« je pojasnil Švarc.

Poklicne gasilce je na protestu pozdravila tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. FOTO: Črt Piksi
Poklicne gasilce je na protestu pozdravila tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. FOTO: Črt Piksi

Komentarji: