Poklicnim gasilcem pripada nadomestilo za nočno delo

Do 1700 evrov dodatka je po mnenju sindikata prikrajšanih okoli tisoč gasilcev.
Fotografija: Gasilci delajo, ko drugi počivajo, zato si dodatek za nočno delo zaslužijo. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Gasilci delajo, ko drugi počivajo, zato si dodatek za nočno delo zaslužijo. FOTO: Jure Eržen/Delo

Ljubljana – Delovno sodišče v Mariboru je v prvostopenjski sodbi potrdilo poklicnim gasilcem, ki več let opozarjajo, da jim mora zaradi nočnega dela pripadati 50 odstotkov višje nadomestilo za prehrano. Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije (SPGS) po zmagi na sodišču direktorje gasilskih enot ponovno poziva k izplačevanju višjega dodatka in povračilu dolga.

Gasilci delajo, ko drugi počivajo, zato si dodatek za nočno delo zaslužijo, je sodbo komentiral predsednik sindikata poklicnih gasilcev Aleksander Ogrizek. Potem ko je 13 poklicnih gasilskih enot od 14 leta 2015 zavrnilo poziv sindikata, naj začnejo gasilcem izplačevati višje nadomestilo za prehrano, so se v sindikatu odločili za individualni tožbi. »Delodajalci so končno dobili zakonsko podlago. Pričakujemo, da se je bodo držali,« je sodbo mariborskega sodišča komentiral sekretar sindikata David Švarc.

Okoli tisoč poklicnim gasilcem obračunavanje višjega nadomestila za prehrano in njegovo povračilo po besedah Švarca pripada na podlagi zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami iz leta 2006.

Vendar za to predvsem na podlagi mnenj uprave za zaščito in reševanje ni bilo zakonske podlage, zato so skoraj vsi direktorji enot poziv sindikata pred tremi leti zavrnili. Menili so, da je v ta člen leta 2012 posegel zakon o uravnoteženju javnih financ (Zujf).
 

Prikrajšani do več kot milijona


Delovno sodišče je zdaj razsodilo, da se to ni zgodilo, zato mora mariborska gasilska brigada v primeru pravnomočnosti sodbe tožniku v imenu sindikata Aleksandru Ogrizku vrniti nekaj več kot dva tisoč evrov za povračilo stroškov za prehrano in sodne stroške. »Sodba me ni presenetila,« je komentiral Aleš Ciringer, direktor mariborske gasilske brigade.

Poudaril je, da ne gre za to, da zavod gasilcem dodatka ne bi hotel izplačati, ampak da morajo poslovati zakonito. Ali se bodo na sodbo pritožili, naj bi se odločili po jutrišnji seji zavoda.

Od leta 2006 je po izračunih sindikata vsak od približno tisoč gasilcev upravičen do 1700 evrov brez obresti. Večina direktorjev gasilskih brigad je s sodbo seznanjenih, vendar je še ne komentirajo. V ljubljanski gasilski enoti pravijo, da je treba počakati na drugo sodbo, v primeru gasilca iz poklicne enote Krško.

Ljubljansko delovno sodišče je lani odločilo v njegov prid, vendar se je takratni direktor enote pritožil na višje sodišče. To je zadevo vrnilo na prvo stopnjo in zahtevalo, naj utemelji razloge, zakaj Zujf ni posegel v to pravico, od takrat pa nova razsodba še ni znana.

Komentarji: